Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny Anand-overraskelse: - Det er nok mange som ønsker en annen motstander for Magnus

Anand leder Kandidatturneringen.

STORSPILLER: Vishy Anand leder turneringa hvor vinneren møter Magnus Carlsen til VM-kamp i november. Foto: Scanpix
STORSPILLER: Vishy Anand leder turneringa hvor vinneren møter Magnus Carlsen til VM-kamp i november. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vil ikke utelukke det fullstendig, men jeg anser det som veldig lite sannsynlig at Anand vinner igjen.

Det sa Magnus Carlsen til Dagbladet før starten på Kandidatturneringen for snaut to uker siden, men ni runder ut i konkurransen som avgjør hvem som får møte ham til VM-kamp i november har Vishy Anand overrasket en hel sjakkverden. Igjen. Med 5,5 poeng er inderen i tet sammen med Sergej Karjakin.

- Anand spiller veldig avslappet og godt. Jeg kan ikke se at han gjør særlig med feil. Han finner veldig lett gode avgjørelser. Det er bare Magnus som tidligere har klart å nøytralisere den lettheten og få Anand til å virke dårlig, forteller sjakkekspert Atle Grønn til Dagbladet.

- Veldig overraskende Verken Grønn, kollega Torstein Bae eller særlig mange andre av sportens fagmenn hadde tro på at Anand skulle vinne Kandidatturneringen i 2014. Klok av skade turte få av dem derfor å avskrive den aldrende inderen denne gang.

Likevel så gjør det ikke Anands prestasjoner noe mindre oppsiktsvekkende.

- Det er veldig overraskende at Anand er med og kjemper om en ny VM-kamp mot Magnus. Han har egentlig ikke levert resultater som tilsier at han skal gå til topps her, men det kunne vi si forrige gang han vant også. Det viser betydningen av rutine. Han vet hva dette handler om. Andre spillere, som (Hikaru) Nakamura som debuterer i denne sammenheng, faller jo fullstendig gjennom, forteller Bae til Dagbladet.

- Vi var litt mer forsiktige med å utelukke det denne gangen siden det faktisk skjedde sist, men det er veldig overraskende at det kan bli en realitet. Jeg hadde ikke satt mye penger på det, supplerer Grønn.

Norsk fordel Hvis Anand igjen sikrer seg retten til å møte Carlsen i VM-kamp, vil oppgjøret i New York i november bli det tredje i rekken mellom dem. Både i 2013 og i 2014 endte det som kjent med norsk seier.

De tidligere tittelkampene bidrar også til at Bae tror Carlsen vil få gunstig motstand om inderen vinner den pågående Kandidatturneringen.

- Det er nok mange som ønsker en annen motstander for Magnus, men det vil også være sjarmerende med en ny duell. For Magnus vil også Vishy være den enkleste motstanderen av de som kjemper i toppen. Det er vanskelig å se hvordan Anand skulle vinne en VM-kamp mot ham.

Spiller bekymringsfritt Carlsen holdt selv jevngamle Karjakin som favoritt før Kandidatturneringen startet. 26-åringens mentale styrke var en av grunnene til det. Ifølge Grønn kan Karjakin også være den som står overfor de tøffeste psykiske utfordringene med fem runder igjen. For spill på hjemmebane i Moskva medfører gjerne et ekstra press.

- Det er uklart om det er en fordel eller ikke. Da Anand spilte i India, var det ganske tydelig at presset var tyngende for ham. Nå tar Anand dette som en vanlig superturnering, mens for de andre er det en kamp mellom liv og død.

- Hvem tror du vinner?

- Jeg syns det er ganske åpent. Anand, Karjakin, Levon Aronian og Fabiano Caruana har alle ganske gode sjanser. Caruana kan fort komme nå, tror jeg. Han har reddet noen vanskelige partier og på en måte fått et bra utgangspunkt selv om han har hatt noen dårlige stillinger. Det kan kanskje gi ham selvtillit til å slå skikkelig til. Aronian er den jeg er mest skeptisk til, sier Grønn.

Tror på Karjakin Bae holder på sin side Karjakin som favoritt.

- På forhånd så jeg på Aronian som den fremste, men jeg syns Karjakin er den som har sett aller sterkest ut. Han har imponert i store deler av turneringen. Men så er Anand den store overraskelsen nok engang, da. Han er med i tet, og spilte et kjempegodt parti mot Aronian sist runde. Han blir farlig, sier Bae.

HAR MØTTES TO GANGER FØR: Vishy Anand og Magnus Carlsen under VM-kampen i Sotsji for halvannet år siden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAR MØTTES TO GANGER FØR: Vishy Anand og Magnus Carlsen under VM-kampen i Sotsji for halvannet år siden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han mener Caruana har det høyeste toppnivået, men tror mangelen på stabilitet kan bli utslagsgivende for amerikaneren. I dagens runde, hvor Caruana møter Anand, kan også ønsket om seier ende opp med å koste ham partiet.

- Det mest sannsynlige er nok at Anand klarer å holde remis, men Caruana gikk hardt for seier i sitt forrige parti. Det kan åpne for at Anand kan vinne, selv med sorte brikker.

Hele Norges coronakart