AVSLØRT I LØGN: Svensk-etiopiske Abeba Aregawi vekker oppsikt. Foto: Scanpix
AVSLØRT I LØGN: Svensk-etiopiske Abeba Aregawi vekker oppsikt. Foto: ScanpixVis mer

Ny avsløring ryster Sverige. Raser mot egen verdensstjerne

- Jeg føler meg ført bak lyset.

(Dagbladet): Det stormer igjen rundt friidrettstjerna Abeba Aregawi. Den etiopisk-fødte 25-åringen har tatt tre mesterskapsgull i EM og VM siden hun fikk svensk statsborgerskap i 2012.

Nå avslører imidlertid Expressen at Aregawi løy på søknaden om å få svensk oppholdstillatelse og statsborgerskap. Overfor landets skattemyndigheter hevder Aregawi at hun aldri har bodd i Sverige og derfor ikke er skattepliktig. Det er stikk i strid med hva hun tidligere har opplyst til både det svenske immigrasjonskontoret, friidrettsforbundet og media.

- Jeg føler meg ført bak lyset. Det her kjennes ikke riktig, sier friidrettsforbundets tidligere generalsekretær Anders Albertsson til Expressen.

Ekteskap skal ha vært arrangert Albertsson var sentral da Aregawi ble gitt starttillatelse av det svenske friidrettsforbundet i november 2012. Overgangen gikk i orden etter at 1500-meterspesialisten blant annet skrev et brev hvor hun forklarte at hun hadde giftet seg med svensk-etiopieren Henok Weldegebriel sommeren 2008, flyttet til Sverige året etter og seinere fått permanent oppholdstillatelse.

- Jeg hadde selv et møte med Abeba på et hotell i Stockholm. Da overleverte hun personlig et brev med et ønske om å få konkurrere for Sverige. Jeg hadde ingen grunn til å betvile at hun bodde i Sverige, opplyser Albertsson.

I 2014 ble det imidlertid også kjent gjennom Expressen at Aregawis ekteskap skal ha vært proforma. Det handlet angivelig ikke om kjærlighet, men om muligheten til å sikre seg et svensk statsborgerskap. Da skilsmissen ble kjent hadde hun holdt den hemmelig for trenere og andre støttespillere i ti måneder.

- Det svenske ekteskapet er proforma, slik at hun kunne bli svensk statsborger. Så fort hun skulle begynne å betale skatt i Sverige, så flyttet hun tilbake til Etiopia, sa den finske friidrettsagenten Jukka Härkönen til Helsingin Sanoma.

Raser mot Aregawi De siste dagers nyheter har også skapt kraftige reaksjoner i Sverige. Flere idrettsprofiler mener at Aregawis svenske rekorder bør slettes, mens journalisten Elisabet Höglund går enda lengre i sin omtale av verdensstjerna.

- Abeba Aregawi burde aldri ha blitt svensk statsborger. Hun har tatt hjem en gullmedalje i VM til Sverige, men hun har aldri tilhørt Sverige, skriver Höglund i sin egen blogg.

Overfor Expressen opplyser Aregawis tidligere ektemann at han har vært i kontakt med ekskona om saken, men at ingen av dem ønsker å uttale seg.