Ny bane av norske penger

Norway Cup er så mye mer enn fotball. Nå skal norske penger sørge for en ny fotballbane for SFA Chilenje. Alt takket være båndene som ble knyttet mellom et zambisk guttelag og gutter fra Hamar etter Norway Cup i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hamar-mannen Sindre Røe var på ferie i Zambia da han kom i kontakt med ansvarlige for Zambias første deltakere i Norway Cup. Røe inviterte de afrikanske guttene til Hamar etter fotballeventyret på Ekebergsletta.

Det var starten på stiftelsen «Chilenjes venner».

I dag har den 250 medlemmer og har samlet inn nærmere 50000 kroner.

- Dagene vi hadde sammen med de afrikanske gutta er noe av det største jeg har opplevd. Makan til livsglede har jeg aldri sett, sier Arve Solhaug.

Han er pappa til en av gutta som huset to av de zambiske tenåringene, og er med i styret i «Chilenjes venner».

Minne for livet

Han snakker varmt om Norway Cup. Og dens betydning - først og fremst for det den gjør utenfor banen.

- Turneringen er helt uvurderlig, sier Solhaug.

SFA Chilenje spilte seg helt til finalen i klasse C i fjorårets Norway Cup, men Hamar-besøket etterpå med innlagt skøytedag i Vikingskipet ble et enda større minne for slumbarna.

- Jeg vil berømme Norway Cup for det arbeidet de gjør med å knytte kulturer og mennesker sammen.

Prosjektet har blant annet fått støtte fra Norges Fotballforbund og Norad.

Gjenvisitt

I morgen setter 21 Hamkam-gutter og seks ledere seg på flyet til Afrika. Hamar-gjengen skal sette i gang dugnadsarbeidet på den nye fotballbanen i slumområdet Chilenje i Lusaka.

Med på flyet har de nett til fotballmål, spesielle gaver, penger og 400 kg klær. 600 kg klær er allerede på plass i Zambia.

- Gutta er helt i fyr og flamme. De båndene som ble knyttet på Hamar var utrolig sterke, og våre barn fikk et helt annet forhold til alt som har med nød og elendighet å gjøre, sier Solhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer