Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Barnefotball i England

Ny bok tegner et svart bilde av barnefotballen i England: - Barna er blitt varer, for å være brutalt ærlig

Penga får skylda. 

TOPPTALENTER I UNGDOMSFINALEN: Men veien opp for de beste ungdomsspillerne i Chelsea er lang. Tidvis uoppnåelig, slår Michael Calvin fast i ny bok. <br>Foto: Action Images / Jason Cairnduff/ NTB Scanpix
TOPPTALENTER I UNGDOMSFINALEN: Men veien opp for de beste ungdomsspillerne i Chelsea er lang. Tidvis uoppnåelig, slår Michael Calvin fast i ny bok.
Foto: Action Images / Jason Cairnduff/ NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den som har fulgt med i den norske sportsdebatten de siste månedene, har fått med seg bekymringene rundt de økte kostnadene som må til for å lykkes i blant annet fotballen her hjemme.

I England er utfordringen med å fostre gode fotballspillere enda større. Til verdens best betalte liga kommer talenter og stjerner fra hele verden for å spille.

I forlengelsen av det har de engelske toppklubbene investert store penger i egne akademier for om mulig å utvikle toppspillere selv. De engelske klubbene rekrutterer barn fra hele verden, og knytter dem til seg fra de er ni år gamle.

Mange penger

Men toppspillere klarer de nesten aldri å produsere, skriver forfatteren Michael Calvin i boka «No Hunger In Paradise: The Players. The Journey. The Dream», der blant annet de astronomiske lønningene får skylda for at de største talentene ikke lykkes.

NY BOK: Michael Calvin tegner et dystert bilde av engelsk talentutvikling. Foto: Random House
NY BOK: Michael Calvin tegner et dystert bilde av engelsk talentutvikling. Foto: Random House Vis mer

- Vi gir tenåringer ti, tjue, til og med tretti tusen pund i uka (Mellom hundre og tre hundre tusen kroner, red.anm.). Hadde du gitt det samme til en voksen mann hadde han sannsynligvis sporet helt av, og her gir vi det til barn som er i ferd med å forme sin egen personlighet, sier Chris Ramsey i boka, ifølge The Times.

Ramsey er teknisk direktør i Queens Park Rangers og er en av mange aktører i engelsk fotball som er intervjuet i boka. Ramsey er svært bekymret for hva alle pengene i fotballen gjør med barna som tas inn i akademiene.

- Som fotballfamilie har vi ikke sett på spillerne våre som barn. De behandles som om de er varer, og for å være brutalt ærlig, det er det de er også, sier Ramsey ifølge The Times.

Trangt nåløye

Michael Calvin peker på apatien alle pengene skaper blant de unge talentene, en apati som gjør dem uskikket til å legge inn den tøffe jobben som trengs for å lykkes på toppnivå.

Unga er rett og slett for rike for raskt, eller de belønnes før de har prestert, skriver Calvin.

Av alle talenter som tas opp av toppklubbenes akademier, er det 0,012 prosent som blir profesjonelle fotballspillere, skriver The Times, og drar fram et eksempel fra boka:

- Chelsea har hatt mest suksess i ungdomsfotballen de siste årene og har vunnet fem av de siste sju FA-cupene for ungdom. Den eneste akademispilleren som har startet en kamp i Premier League i år er John Terry. Han er 36 år.

EN AV FÅ: John Terry er et sjeldent produkt av akademiene til engelske toppklubber som faktisk har lykkes i Premier League. Foto: AFP / Ian Kington/ NTB Scanpix
EN AV FÅ: John Terry er et sjeldent produkt av akademiene til engelske toppklubber som faktisk har lykkes i Premier League. Foto: AFP / Ian Kington/ NTB Scanpix Vis mer