GLAD: Maiken Caspersen Falla vant i Drammen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
GLAD: Maiken Caspersen Falla vant i Drammen. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Ny bragd for Maiken Caspersen Falla, gikk til topps i Drammen

- I dag var det min tur til å slå Marit.

(Dagbladet): Maiken Caspersen Falla vant dagens sprint i Drammen foran Marit Bjørgen. Stina Nilsson fra Sverige ble nummer tre, mens Ingvild Flustad Østberg tok fjerdeplassen. Østberg ble delvis hindret av en hekt på oppløpet.

Det var Bjørgen som ledet an inn på oppløpet, men Falla, som ble olympisk mester på sprint i Sotsji, viste enorme krefter opp den siste kneika i Elvebyen.

- Jeg følte meg sterk i hele dage. Formen var ikke så god i starten av sesongen, men nå er jeg der jeg skal være. Jeg bare smiler, er glad og nyter gullmedaljen fra Sotsji. Å vinne på hjemmebane i Norge er en drøm, det er mange som ser på og heier oss fram. Jeg og Marit hadde mange dueller på treningene før sesongen, da pleide hun å vinne, men i dag var det min tur, sa Falla i et intervju som ble sendt på NRK rett etter målgang.

OL-vinneren passet også på å gi ros til arrangøren.

- Første gangen jeg er på pallen i Drammen. Det var utrolig stas å ta året første WC-seier. Det er noe spesielt med atmosfæren her. Vi har reist rundt i verden, men ingen steder er stemninga som her i Drammen. Hele langrennsirkuset gleder seg til å komme hit, sier hun til NRK.

Bjørgen var også greit fornøyd med dagen.

- Hun kom sterkt på slutten. Jeg trodde jeg hadde taket på henne, men jeg er fornøyd med dagen i dag, sa Bjørgen til NRK.

Bjørgen har nå 71 poeng ned til Therese Johaug i verdenscupen sammenlagt.

- Det er noen poeng det. Det må gås fort i alle rennene som er igjen. Det kan bli jevnt, vi får bare se hvordan det er til slutt. Verdenscupen har ikke vært det største målet i år, OL var viktigere, men når det er så nære, har jeg veldig lyst til å vinne. Det er motiverende at noen andre enn meg vinner i Drammen. Jeg begynner jo å blir eldre, sier Bjørgen.

Fornøyd Johaug Seks norske kvinner gikk videre fra prologen under dagens skisprint i klassisk stil i Drammen. Allerede i første kvartfinale var to av dem med, nemlig Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Førstnevnte gikk til topps i heatet og var klar for semifinale, mens Uhrenholdt Jacobsen endte på fjerdeplass og var ute.

I det andre heatet var ikke Mari Eide rask nok til å kvalifisere seg, mens det fjerde heatet bød på to norske kvinner - Marit Bjørgen og Kathrine Rolsted Harsem, som tok de to første plassene og gikk videre.

- Jeg følte meg bra, selv om jeg hadde noe feiltak underveis som gjorde at jeg nesten mista ryggen til Marit. De kom putselig bakfra på oppløpet, men jeg klarte å holde unna, sa Harsem til NRK umiddelbart etter avansementet.

Også i det andre kvartfinaleheatet stilte to norske kvinner. Therese Johaug, som slåss med nevnte Bjørgen om sammenlagtseieren i verdenscupen, og Maiken Caspersen Falla, som falt fra pallplass i Lahti forrige uke.

Johaug var trolig fornøyd med å ha kommet seg blant de 30 beste, og dermed sikret verdenscuppoeng. I kvartfinalen ble nemlig Falla og slovenske Katja Visnar for sterke.

- Det var kjempeartig med så mye folk og god stemning. Jeg hadde vanvittig gode ski, og formen er bra, men det handler mer om at jeg er litt for dårlig til å gå i felt. Heatet jeg havnet i var blant de beste, og alle poeng teller. Nå er det tremila i Holmenkollen som gjelder, sa Johaug til NRK etter å ha blitt slått ut.

Stavtrøbbel Ingvild Flugstad Østberg vant semifinalheatet sitt greit, og var klar for finale.

I den andre semifinalen brakk Kathrine Rolsted Harsem staven allerede 100 meter etter start. Hun fikk etter hvert en ny, men klarte aldri å feste den skikkelig, og kom seg ikke opp i ryggen på resten av feltet.

- Jeg kom litt nærme Katja, og da knakk staven. Det var jævlig - unnskyld, veldig - dumt. Jeg følte meg bra, men det gikk ikke, sa Harsem til NRK.

I andren enden av feltet var Maiken Caspersen Falla overlegen på oppløpet, foran landskvinne Marit Bjørgen, og begge gikk dermed til finalen.