Tour de France 2018:

Ny bruddseier til Alaphilippe på dramatisk fjelletappe

Protest, pepperspray, kjempebrudd og velt på 16. etappe.

VANT IGJEN: Julian Alaphilippe har en fabelaktig Tour med et godt tak på klatretrøya og to etappeseirer. Foto: AFP PHOTO / Philippe LOPEZ / ALTERNATIVE CROP
VANT IGJEN: Julian Alaphilippe har en fabelaktig Tour med et godt tak på klatretrøya og to etappeseirer. Foto: AFP PHOTO / Philippe LOPEZ / ALTERNATIVE CROP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) tok sin andre etappeseier i årets Tour de France på rittets 17. etappe.

Franskmannen var noen sekunder bak Adam Yates (Mitchelton-Scott) over den siste bakken. Men i utforkjøringen gikk det galt. Briten bommet på inngangen til en sving, og deiset i bakken. Alaphilippe gjorde ingen feil de siste kilometerne etter at han raskt suste forbi Yates.

Dermed ble det Alaphilippe sin andre etappeseier i årets Tour. 26-åringen vant også den tiende etappen.

Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) tok andreplassen foran Adam Yates.

Pepperspray mot demonstranter

Etter 29 kilometer ble rittet nøytralisert. Årsaken var en gruppe bønder som protesterte for å bedre franske landbruks-subsidier.

Høyballer ble lempet ut i veibanen, og bøndene planla også å bruke en saueflokk til å sperre. Politiet benyttet seg av pepperspray for å få bort bøndene, men resultatet ble at vinden førte noe av peppersprayen inn mot feltet som trillet forbi.

Rittet ble nøytralisert, og mange ryttere måtte til følgebilen for å skylle øynene i vann.

Ingen dramatikk blant favorittene

Selv om øynene til både Chris Froome og Geraint Thomas svei litt etter møtet med skyen av pepperspray, så kom de helskinnet ut av etappen.

Sky-duoen møtte få angrep i siste bakke, og lagkameratene hadde god kontroll helt til målstreken.

Thomas leder fortsatt i sin gule trøye, med 1:39 ned til lagkompis Chris Froome. Dumoulin (Sunweb) er tredjemann med 1:50 opp til den walisiske rittlederen.

Slik gikk det til:

Etter hviledagen på mandag ventet 218 kilometer fra Carcassonne til Bagnères-de-Luchon på den 16. etappen av Tour de France. På enda en attraktiv bruddetappe var det mange angrepsvillige ryttere som støtet like etter start.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) prøvde seg, men belgieren ble raskt kjørt inn. Angrepene fortsatte, og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) var blant angriperne. Men etter nesten tre mil på sykkelen var feltet fortsatt relativt samlet.

Bondeprotest stanset rittet

Med 29 kilometer på sykkelen ble rittet nøytralisert. En gjeng franske bønner forsøkte å sperre veibanen. Politiet reagerte med pepperspray, som vinden bragte inn over deler av feltet.

Rytterne strømmet til følgebilen for å skylle øynene, og etter noen minutter med stilleståing begynte de å trille igjen.

En ny nøytral sone fulgte, for å få rytterne varme igjen, og så ble etappen startet for andre gang med omlag 18 mil igjen.

Enormt brudd av gårde

De neste milene utspilte det seg en voldsom støtecup, og det tok lang tid før et brudd fikk etablere seg.

En kvartett gikk av gårde, men ledelsen ble aldri spesielt stor. En ny stor gruppe gikk så av gårde, men Valverde sitt nærvær gjorde at heller ikke disse rytterne fikk noen ledelse.

Etter nesten halvkjørt etappe, med drøye elleve mil igjen, slet en haug med ryttere seg løs. Til slutt satt 47 ryttere i teten, og ledelsen deres økte raskt. Med 80 kilometer igjen fulgte feltet 7:20 bak det enorme bruddet.

Gilbert velter i teten

Edvald Boasson Hagen satt med i bruddet, sammen med en rekke store stjerner. Av dem var Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) den første som støtet.

Belgieren angrep inn mot den første av de tre krevende stigningene som ventet i rittets siste halvdel. Han var først over andrekategorien Col de Portet-d'Aspet, men i utforkjøringen gikk det galt.

Den tidligere verdensmesteren bommet på en sving, og stupte over steingjerdet. Etter noen minutter med hjertet i halsen kunne sykkelpublikummet puste lettet ut da Gilbert hadde klatret opp på veien igjen i relativt god behold.

Nye angrep i tet

Col de Menté (6,9 kilometer á 8,1 prosent) var den første av to førstekategorier i finalen. Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) angrep, og dro med seg Damiano Caruso (BMC) og Robert Gesink (LottoNL-Jumbo).

Edvald Boasson hagen var en av mange ryttere som måtte slippe utbrytergruppa opp denne bakken.

Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) tok opp jakten, samtidig som Warren Barguil begynte å slite.

Alaphilippe var førstemann over toppen, med Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Caruso og Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) etter seg.

Siste stigning

Col de Portllon (8,3 kilometer á 7,1 prosent) var dagens siste stigning. Godt over elleve minutter hadde utbryterne til feltet med 35 kilometer igjen.

Inn mot siste bakke samlet de gjenværende utbryterne seg. Av de 47 var Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Pierre Latour og Mathias Frank (AG2R), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Guillame Martin (Wanty-Groupe Gobert), Damiano Caruso (BMC Racing), Domenico Pozzovivo og Gorka Izagirre (Bahrain-Merida), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Rudy Mollard (FDJ), Andrey Amador og Marc Soler (Movistar), Michael Valgren (Astana), Warren Barguil (Fortuneo-Samsic), Jelle Vanendert (Lotto Soudal) og Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) igjen.

De 17 kom samlet inn i bakken, men det tok ikke lang tid før det sprakk opp. Adam Yates utkrystalliserte seg som den sterkeste klatreren i utbrytergruppa. Briten ledet med 18 sekunder over toppen, og hadde kun en mil med utforkjøring igjen til mål. Men Julian Alaphilippe fulgte bak.

Yates deiset i bakken i en venstresving, og ble raskt passert av Alaphilippe. Franskmannen gjorde ingen feil, og suste inn til sin andre etappeseier.

Tam kamp blant favorittene

I hovedfeltet kjempet sammenlagtkandidatene for å ta tid på hverandre. Jakob Fuglsang (Astana) støtet tidlig i bakken, men Team Sky-toget halet etter hvert dansken inn igjen.

Mikel Landa (Movistar) forsøkte like før toppen, men det litt halvhjertede forsøket ble enkelt nøytralisert.

Samtlige av de største sammenlagtfavorittene kom seg trygt ned utforkjøringen, og syklet samlet i mål.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer