Ny bunnrekord for engelskmenn i Premier League

Verstingen Arsenal hadde i snitt mindre enn én engelsk spiller på laget fra start i årets sesong.

(Dagbladet.no): Årets Premier League-sesong ble en thriller av de sjeldne, og engelske klubber dominerte samtidig Champions League fullstendig.

Men til tross for et jubelår for klubbfotballen, klarte ikke England å kvalifisere seg til EM i gruppe med land som Kroatia og Russland. Det har fått kritikerne til å spørre seg om det er for mange utlendinger i Premier League.

Og i år satte faktisk klubbene bunnrekord i antall engelske spillere fra start, viser en undersøkelse BBC Sport har utarbeidet.

Bare 170 av de 498 spillerne som startet Premier League-kamper i sesongen 2007/2008 kunne spilt landskamper for England - noe som tilsvarer lave 34,1 prosent.

Hodebry for Capello

Andelen engelskmenn har dermed sunket fra 38 prosent året før, og i gjennomsnitt startet kun fire engelske spillere per lag i hver serierunde.

Det betyr kanskje ikke så mye for Premier League-klubbene som i år oppnådde Europa-suksess uten sidestykke, men for England-manager Fabio Capello skaper utviklingen hodebry.

- Tallene er viktige fordi de representerer hva jeg har å velge i, sier Capello til BBC.

ENGELSK EUROPA-SUKSESS: Seks av de fjorten vi kan se fjeset på her kan hvertfall spille for England. Champions League-finalen mellom Chelsea og Manchester United fremstår imidlertid som et unntak når man ser på statistikken for Premier League. Foto: REUTERS/SCANPIX
ENGELSK EUROPA-SUKSESS: Seks av de fjorten vi kan se fjeset på her kan hvertfall spille for England. Champions League-finalen mellom Chelsea og Manchester United fremstår imidlertid som et unntak når man ser på statistikken for Premier League. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- I framtida håper jeg tallet er nærmere 40 prosent enn 34. Det ville være bedre både for meg og engelsk fotball, sier italieneren.

FIFA mot UEFA mot EU

Tallene fra England offentliggjøres samtidig som FIFA-boss Sepp Blatter kjemper for sin «6+5»-regel, som vil gjøre det ulovlig for lag å starte med mer enn fem utlendinger på banen.

Blatter mener at en slik regel vil være motiverende for talenter som i dag sliter med å komme på laget og etablere seg i mange storklubber.

EU har imidlertid uttalt at en slik regel vil være ulovlig, og støtter i stedet det europeiske fotballforbundet, UEFA, i tanken om å kvotere inn såkalte egenproduserte spillere.

Både i Champions League og UEFA-cupen stilles det fra høsten av krav om at totalt åtte spillere må være lokalt utviklet - fire i egen klubb, fire innenfor ens eget forbund. Det er forøvrig totalt seks færre enn hva som forutsettes i Tippeligaen samme sesong.

- FIFAs forslag innebærer en klar diskriminering på bakgrunn av nasjonalitet, noe som bryter EUs lovverk. UEFA-regelen er den beste regelen, sier EUs sportskommisær Jan Figel til Reuters.

Sepp Blatters forbund mener derimot denne regelen vil føre til at storklubbene vil begynne å jage talenter i en langt yngre alder enn tidligere.

Ny bunnrekord for engelskmenn i Premier League

Arsenal «verst» i England 

Kanskje ikke så overraskende er det Arsene Wengers Arsenal som havner lavest på BBCs statistikk. London-klubben startet sine kamper med 0,34 engelskmenn i gjennomsnitt denne sesongen.

Liverpool følger like over med 2,34 engelskmenn i startoppstillingen, mens West Ham satset mest på de nasjonale i år, med et snitt på 6,61.

Ligamester Manchester United på sin side hadde i gjennomsnitt 4,28 av Fabio Capellos mulige i førsteelleveren.

Men til tross for de lave tallene ser ikke Englands landslagssjef helt mørkt på framtida.

- Det viktigste er kvaliteten på spillerne, og i øyeblikket er den høy. På de aldersbestemte landslagene har vi også mange gode spillere, sier Capello.

Det skal heller ikke glemmes at 10 av de 22 spillerne som startet Champions League-finalen mellom Chelsea og Manchester United forrige uke kan spille landskamper for England.

• Din mening: Er det på høy tid at fotballsjefene begrenser antall utlendinger i klubbfotballen?

«VERSTINGENE»: Arsenal, her med Justin Hoyte som eneste engelskmann i januar, kommer dårligst ut på BBCs statistikk.
- ER IKKE HAN DER HERFRA? Fabio Capello er bekymret for at antallet aktuelle landslagsspillere som får spille i Premier League er på vei nedover.
ENIGE, MEN UENIGE: UEFA-sjef Michel Platini og FIFA-boss Sepp Blatter prøver begge å gjøre noe med kvotene for utlendinger i klubbfotballen, men bare Blatter er på kollisjonskurs med EU.