Tour de France

Ny coronafrykt

For første gang noensinne starter Tour de France i Danmark, men den store økningen i coronatilfeller skaper problemer. - Alle er nervøse, sier teamsjef.

KLEDD FOR TOUREN: Christian X av Danmarks bro i København er blitt gul i anledning Tour de France. (Photo by Claus Fisker / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
KLEDD FOR TOUREN: Christian X av Danmarks bro i København er blitt gul i anledning Tour de France. (Photo by Claus Fisker / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare åtte dager igjen til startskuddet for det som er sommerens høydepunkt for mange sykkelinteresserte.

Men den siste tida har imidlertid smittetallene økt i en rekke europeiske land, og nå advarer eksperter om at tallene vil øke ytterligere utover sommeren.

Det påvirker også Tour de France, som i år starter i København, og mange av rytterne tar grep som får tankene til å gå tilbake til de to foregående somrene.

TAR GREP: Den danske stjerna Magnus Cort. Foto: AFP/NTB
TAR GREP: Den danske stjerna Magnus Cort. Foto: AFP/NTB Vis mer

- Jeg har blitt bedt om å begrense min kontakt med omverdenen så mye som mulig, sier den danske stjernen Magnus Cort til BT etter at han avlyste et planlagt Tour-arrangement med danske sykkelfans kommende mandag.

- Jeg er veldig lei meg for å måtte avlyse. Men med den nye coronabølgen helt fram til Tour de France kan ikke jeg og laget ta noen risiko, sier han.

Han forteller til avisa at laget hans, EF Education, har tatt drastiske grep for å hindre smitte. De får ikke lov til å trene for hardt før de skal ut å fly og når de skal fly er det en rekke ting de må ha.

- Teamet bryr seg også mye om å ha en maske av god kvalitet, og man må ta probiotika – melkesyrebakterier – før flyturen, for å holde magen i orden. Når vi kommer fram må vi ta en sinktablett, forklarer Cort.

TOUR-KLARE: Et dansk og et fransk flagg henger fra høyballer langs en av årets Tour-etapper i Danmark. Foto: AFP/NTB
TOUR-KLARE: Et dansk og et fransk flagg henger fra høyballer langs en av årets Tour-etapper i Danmark. Foto: AFP/NTB Vis mer

- Covid er tilbake

Han var blant flere som de siste ukene har tatt mange forholdsregler. Etter at det utbrøt smitte under Sveits rundt forrige uke trakk en hel rekke ryttere seg fra rittet. Enten fordi de selv fikk corona eller fordi de ville unngå det før Touren starter 1. juli.

- Alle er nervøse, sa sportsdirektør i Groupama-FDJ, Philippe Mauduit, til Ouest France forrige uke.

Teamsjef i Jumbo-Visma Merijn Zeeman deler den følelsen.

- Omikron-varianten påvirker ryttere nå, så det er ikke som i 2020 eller 2021, da det å være i friluft reduserte risikoen betydelig. Det gjør det vanskelig å gjøre de riktige tingene. Jeg forventer at det blir en veldig vanskelig Tour de France, sier Zeeman til Velo News og fortsetter:

- Realiteten er at covid virkelig er tilbake og det vil påvirke Tour de France. Det er jeg sikker på, sier han.

GUL FEST: Det er pyntet langs etappene i Danmark. Foto: AFP/NTB
GUL FEST: Det er pyntet langs etappene i Danmark. Foto: AFP/NTB Vis mer

- Lett å bli smittet

Varianten Zeeman referer til er omikronvarianten BA.5. Den virker å være mer smittsom enn tidligere omikronvarianter, men varianten virker ikke til å gi et mer alvorlig sykdomsforløp. Det sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet.

Han forklarer at det er ulike årsaker til at smitten sprer seg i landet nå.

FORKLARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Javad Parsa / NTB
FORKLARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Det har vært en stund siden folk sist var smittet med corona, og enda lenger siden at folk fikk sin tredje vaksinedose. Derfor er antistoffnivået ditt faller med tiden, som gjør det lett å bli smittet med nye varianten. En annen årsak er at vi lever som normalt, sier Nakstad til Dagbladet.

Han opplyser at det trolig ikke er noe mer smitte eller i Europa enn det er i Norge. Noe som er godt å vite dersom du tenker deg til Danmark eller Frankrike for å se årets Tour de France.

Norsk smitte

Norske Andreas Leknessund var blant rytterne som testet positivt forrige uke. Han har imidlertid blitt frisk og ble i dag tatt ut til årets Tour.

Også Peter Sagan testet positivt under rittet i Sveits, det var tredje gangen på 18 måneder for slovaken.

- Prøven var dessverre positiv. Jeg har ingen symptomer, og jeg føler meg bra, men jeg må avbryte løpet. Jeg takker for støtten, og jeg vil holde deg oppdatert, uttalte Sagan.

TESTET POSITIVT: Sykkelstjerna Peter Sagan. Foto: AFP/NTB
TESTET POSITIVT: Sykkelstjerna Peter Sagan. Foto: AFP/NTB Vis mer

På vei til den sjette etappen av rittet snakket TV 2 med en bekymret Alexander Kristoff.

- Det er kritisk å unngå det nå, hvis ikke ryker Tour de France. Så dette er en risiko for alle rytterne, sa den norske stjerna til kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer