UENIGHET: De profesjonelle lagene, her illustrert ved hovedfeltet i årets Tour de France, er ikke fornøyd med UCIs foreslåtte regelverk for den reformerte WorldTouren. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
UENIGHET: De profesjonelle lagene, her illustrert ved hovedfeltet i årets Tour de France, er ikke fornøyd med UCIs foreslåtte regelverk for den reformerte WorldTouren. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARDVis mer

Ny dissens om sykkelsportens WorldTour-reform

Profflagene gjør opprør mot foreslåtte deltakelseskriterier.

Det internasjonale sykkelforbundets (UCI) foreslåtte WorldTour-reformer har truffet enda et hinder på veien mot planlagt iverksetting i 2017. Etter at ASO i vinter satte foten ned for en storstilt omorganisering av sykkelsportens toppdivisjon, kommer det nå nye ramaskrik fra De profesjonelle lagenes interesseorganisasjon - Association Internationale des Groupes Cyclistes Professionnels (AIGCP).

I en sjelden pressemelding det holdet torsdag, melder AIGCP at det tar dissens om uttalelsen fra UCI den 23. juni, der det internasjonale forbundet slo fast at nye WorldTour-ritt skal ha et minimum av ti WorldTour-lag på startlisten. AIGCP hevder dette er «en misvisende fremstilling» og at det ikke gikk med på en slik regel da reformene ble diskutert i beslutningsorganet Professional Cycling Council (PCC).

I UCIs uttalelse den 23. juni heter det at en regel om minst ti WorldTour-lag på deltakerlisten for nye WorldTour-ritt ligger an til godkjenning på neste PCC-møte.

Ifølge torsdagens pressemeldingen derimot har en anmodning fra AIGCP til UCI om å endre uttalelsen blitt sendt uten ønsket resultat. Lagenes interesseorganisasjon argumenterer for at nyutnevnte WorldTour-ritt selv skal stå ansvarlig for å tiltrekke seg WorldTour-lag, uten at et krav om minimumsantall ligger i bunn.

Etter dagens ordning må samtlige WorldTour-lag kjøre alle 27 ritt på WorldTour-kalenderen. Men idet UCI forsøker å ekspandere toppdivisjonen neste år, virker det som flere lag ikke ønsker å delta under tvang.

- AIGCP hevder at det ikke er tilfelle at PCC godkjente prinsippene for nyopprykkede WorldTour-ritt. Det er heller ikke tilfelle at PCC ble enige om å se nærmere på forslaget ved neste møte, heter det i uttalelsen fra AIGCP.

- Tvert i mot, det ble bekreftet, som godkjent av Styringskomiteen og PCC i 2015, at nyopprykkede WorldTour-ritt skal ha de fulle ansvar med å sikre seg minst ti WorldTour-lag på deltakerlisten uten bruk tvangsmekanismer, skriver AIGCP.

UCI har imidlertid for lengst begynt å behandle søknader fra ritt som ønsker opprykk foran neste sesong. Det internasjonale forbundet stilles dermed i en vanskelig posisjon uten støtte fra de profesjonelle lagene.

Dette er altså ikke første gang UCI møter motstand over sine reformforslag. ASO truet med å trekke alle sine ritt ut av WorldTouren sist vinter, men etter lange forhandlinger kom Tour de France-arrangøren til enighet med UCI like før årets Tour de France.