Ny doping-sak mot Valverde

Favoritten knyttes igjen til «Operasjon Puerto».

(Dagbladet.no): Den internasjonale sportsdomstolen (CAS) har åpnet sak mot sammenlagtfavoritt Alejandro Valverde, som vant den første etappen av Tour de France.

Årsaken er koblingen til den såkalte Operasjon Puerto. Dopinglegen Eufemiano Fuentes forsynte blant andre Jan Ullrich og Ivan Basso med ulovlige stoffer.

Begge de to ble i fjor utestengt fra Tour de France på grunn av koblingen til Fuentes. Valverde fikk derimot klarsignal i år, og han syklet i dag inn til femteplass på 7. etappe.

«Valv», «Piti» og «nr. 18»

Men CAS skal nå sjekke om spanjolen skjuler seg bak kodene «Valv», «Piti» og «nr. 18» i gynekolog Fuentes\' notater, skriver belgiske Het Laatste Nieuws.

Det spanske sykkelforbundet har tidligere henlagt sin sak mot Caisse d\'Epargne-rytteren, som først fikk delta i VM etter en kamp mot det Internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) og UCI har tatt saken videre til CAS - og krever to års utestengelse av utøveren.

- Vi er fornøyd med at CAS tar saken, for det bekrefter at vi hadde rett i å anke. Nå må vi vente i seks måneder og håpe at de spanske myndighetene innen den tid utleverer blodposene, kommenterer UCI-president Pat McQauid. 

Ny doping-sak mot Valverde

 
Sjøl benekter hovedpersonen enhver kobling til Puerto-skandalen.

- Ti ryttere med unormale blodverdier

Av øvrig dopingnytt i et så langt - tilsynelatende - reint Tour de France: Den franske avisa Le Monde meldte tidligere i dag at enkelte av rytterne fikk et brev levert på hotellet i går.

I brevet ble de opplyst om at de var målt med unormale blodverdier under prøver tatt torsdag 3. og fredag 4. juli, de to dagene før første etappe av årets Tour de France sist lørdag.

Unormale endringer i blodverdier kan være indikasjoner på EPO-bruk eller bloddoping.

Hematokritt- og hemoglobinverdiene i noen av prøvene blir beskrevet som «bekymringsfulle».

MISTENKT: Spanske Alejandro Valverde fra Caisse d\'Espargne feirer seieren på den første etappen i Tour de France sist lørdag. Foto: Christophe Karaba/EPA/Scanpix
MISTENKT: Spanske Alejandro Valverde fra Caisse d\'Espargne feirer seieren på den første etappen i Tour de France sist lørdag. Foto: Christophe Karaba/EPA/Scanpix Vis mer