Rodtsjenkov om dopingen i Russland

Ny dopingavsløring: - Da jeg begynte i 1985 var det ganske utbredt

Grigorij Rodtsjenkov var nøkkelmann under det russiske dopingjukset under OL i Sotsji for fire år siden. Nå forteller dopingvarsleren om mangeårig russisk juks.

FORTELLER: Grigorij Rodtsjenkov sier at Russland har drivet med systematisk doping siden 1985. Foto: Shutterstock
FORTELLER: Grigorij Rodtsjenkov sier at Russland har drivet med systematisk doping siden 1985. Foto: ShutterstockVis mer

Det er overfor den danske avisen Ekstra Bladet at Rodtsjenkov via sin advokat Jim Walden i mail forteller om hvordan statsstøttet dopingjuks forekom i Sovjetunionen fra 1980.

- Det var ikke så organisert som ved OL i Sotsji i 2014, men staten var involvert for å dekke over dopingen. Lederen ved laboratoriet var Vitalij Semenov, som også satt i IOCs medisinske komité, uttaler Rodtsjenkov.

Det er den norske gravejournalisten Andreas Selliaas som har jobbet fram saken i Ekstra Bladet sammen med avisens sportskommentator Jan Jensen.

Kunne ikke spores

Rodtsjenkov navgir også tidligere KGB-agent Gennadij Markov, som var sjef for dopingkontrollene under Moskva-OL i 1980. Navnet Korobotsjin dukker også opp, men uten fornavn i avisens sak.

- Gennadij Markov var sjef for dopingkontrollen, og han skulle samle inn urinprøvene. Mannen som skaffet prestasjonsfremmende preparater het Korobotsjin.

- De tre personene hadde ansvaret for å skjule dopingmisbruket. Blant annet skulle de byttet ut prøvene, akkurat som vi gjorde i Sotsji-OL.

Senere skal treneren Sergej Portugalov hatt samme rolle som den nevnte Korobotsjin.

- Tidlig på 1980-tallet kunne ikke kontrollørene spore tre av de mest benyttede steroidene. Det var stanazolo, oral turinabol og testosteron. Mange atleter brukte disse og mange andre preparater, skriver Rodtsjenkovs advokat i mailen til Ekstra Bladet.

Fikk KGB-hjelp

Rodtsjenkov var ikke ansatt ved russernes dopinglaboratorium før i 1985.

- Men da jeg begynte i 1985 var det ganske utbredt at man skjulte de positive dopingprøvene for å beskytte dopede utøvere. KGB-folkene var ofte til stede ved større begivenheter, og KGB var også med for å skifte ut positive dopingprøver med rene urinprøver.

- Under OL i Seoul i 1988 arbeidet vi på en båt på havna. Her beskyttet vi de dopede sovjetiske utøverne ved å lage våre egne tester. Vi skulle sikre at sporene etter bruken av syntetisk fremstilt testosteron forsvant. Siden 1984 hadde man kunnet spore nettopp slikt stoff i urinprøvene, heter det videre i mailen Ekstra Bladet har fått.

Antidoping Danmark har bekreftet Rodtsjenkovs opplysninger om stoffene som ikke kunne spores på 1980-tallet.

Mektige fiender

Rodtsjenkov var leder for antidopinglaboratoriet i Moskva og en nøkkelmann da utbyttingen av dopede russeres prøver skal ha funnet sted under Sotsji-OL i 2014. Han er varsleren som mer enn noen bidro til at dopingskandalen i Russland ble kjent i full bredde.

Rodtsjenkov lever for tiden i skjul på hemmelig adresse i USA. Dopingvarsleren er klar på at han har risikert livet ved å avsløre russiske dopinghemmeligheter.

Han har fått en rekke mektige fiender i hjemlandet. Forrige uke anla tre russiske skiskyttere sak mot Rodtsjenkov.

De ble alle fratatt sine OL-medaljer fra Sotsji-lekene for fire år siden. Ifølge Ekstra Bladet er en russisk oligark blant dem som finansierer søksmålet mot dopingvarsleren.

(NTB)