Rodtsjenkov om dopingen i Russland

Ny dopingavsløring: - Da jeg begynte i 1985 var det ganske utbredt

Grigorij Rodtsjenkov var nøkkelmann under det russiske dopingjukset under OL i Sotsji for fire år siden. Nå forteller dopingvarsleren om mangeårig russisk juks.

FORTELLER: Grigorij Rodtsjenkov sier at Russland har drivet med systematisk doping siden 1985. Foto: Shutterstock
FORTELLER: Grigorij Rodtsjenkov sier at Russland har drivet med systematisk doping siden 1985. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er overfor den danske avisen Ekstra Bladet at Rodtsjenkov via sin advokat Jim Walden i mail forteller om hvordan statsstøttet dopingjuks forekom i Sovjetunionen fra 1980.

- Det var ikke så organisert som ved OL i Sotsji i 2014, men staten var involvert for å dekke over dopingen. Lederen ved laboratoriet var Vitalij Semenov, som også satt i IOCs medisinske komité, uttaler Rodtsjenkov.

Det er den norske gravejournalisten Andreas Selliaas som har jobbet fram saken i Ekstra Bladet sammen med avisens sportskommentator Jan Jensen.

Kunne ikke spores

Rodtsjenkov navgir også tidligere KGB-agent Gennadij Markov, som var sjef for dopingkontrollene under Moskva-OL i 1980. Navnet Korobotsjin dukker også opp, men uten fornavn i avisens sak.

- Gennadij Markov var sjef for dopingkontrollen, og han skulle samle inn urinprøvene. Mannen som skaffet prestasjonsfremmende preparater het Korobotsjin.

- De tre personene hadde ansvaret for å skjule dopingmisbruket. Blant annet skulle de byttet ut prøvene, akkurat som vi gjorde i Sotsji-OL.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer