Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny dopingmiddel avslørt

Anonym tipser sendte sprøyte i posten.

Idrettsmedisinere har avslørt et nytt og svært sofistikert syntetisk dopingmiddel. DMT ble utviklet for å lure dopingjegere.

- Etter THG er dette den andre designersteroiden vi vet om. Vi tror at den er utviklet utelukkende for å dope idrettsfolk, sier Olivier Rabin som er vitenskapelig sjef i Verdens antidopingbyrå (WADA).

Fikk tips

Det nye stoffet heter desoxy-methyl-testosteron, forkortet til DMT. Det ble avslørt etter et anonymt tips, og det er nå utviklet metoder for å påvise det i dopingprøver. Dermed vil det ikke bli noe effektivt middel for jukserne.

Flere framstående friidrettsfolk er utestengt for å ha brukt THG, det første kjente designersteroidet. Blant dem er Kelli White og Dwain Chambers.

Ifølge professor Christiane Ayotte, som leder dopinglaboratoriet i Montreal, er DMT et langt mer sofistikert stoff enn THG.

- THG var modifisert gestrinon. Det var bare tatt ett steg videre. Dette stoffet er mye mer avansert, og det vet vi fordi vi har greid å gjenskape produksjonsmetoden. Nå er det folk med svært høy kompetanse i organisk kjemi som utvikler produkter for jukserne, sier hun.

Oppdaget før vanlig bruk

Ayotte sier at tusenvis av lagrede prøver er testet med tanke på DMT, og at ingen var positive. Det tyder på at stoffet ble oppdaget før det kom i vanlig bruk.

- Flere flasker ble beslaglagt av canadiske tollere ved grensen til USA, og en av dem inneholdt DMT. Samtidig ble vi tipset om at beslaget inneholdt et nytt dopingmiddel, og vi har samarbeidet med tollvesenet, sier Ayotte.

WADA opplyser at tipserens identitet ikke er kjent.

THG ble avslørt da en sprøyte med stoffet ble sendt anonymt til amerikanske antidopingmyndigheter sommeren 2003. Analysemetoden ble utviklet i hemmelighet, og flere utøvere gikk i fella ved å bruke et stoff de trodde ikke lot seg påvise.

Etter at Justin Gatlin vant OL-gull på 100 meter i august, sa hans trener Trevor Graham at det var han som tipset myndighetene om THG.

(NTB)