NYE VERKTØY: Dopingjegerne kan snart få et nytt våpen i kampen mot juksemakerne, nemlig en testmetode som kan spore veksthormoner opptil tre uker etter bruk. Foto: SCANPIX/REUTERS/Lee Jae-Won
NYE VERKTØY: Dopingjegerne kan snart få et nytt våpen i kampen mot juksemakerne, nemlig en testmetode som kan spore veksthormoner opptil tre uker etter bruk. Foto: SCANPIX/REUTERS/Lee Jae-WonVis mer

Ny dopingtest for veksthormoner

Kan spores opptil tre uker etter bruk.

En ny testmetode skal gjøre det enklere for dopingjegerne å avsløre bruk av veksthormoner, men den er foreløpig ikke godkjent av WADA.

Tidligere har dopingtestene bare kunnet sporet bruk av veksthormoner, også kjent som HGH, i 12 til 24 timer etter at utøveren har brukt dopingmiddelet. Den nye testen gjør at man kan avsløre bruk så langt tilbake som 21 dager, skriver Aftenposten.

- Dette er et ytterligere element som gjør at vi kan lage mer komplette biologiske profiler på idrettsutøvere. Fra før har det vært mulig å skape blodprofiler og testosteronprofiler, og nå blir det mulig å lage veksthormonprofiler for utøverne, sier Mads Drange, som er avdelingsleder for toppidrett og utvikling i Antidoping Norge.

Den nye metoden for å avsløre bruk av veksthormoner har vært kjent en stund, men er ennå ikke godkjent av Verdens antidopingbyrå (WADA). I Norge har det vært mye forskning på det, og Antidoping Norge begynte å bruke testen ved nyttår.

- Selv om det skulle bli oppdaget bruk av veksthormoner etter denne metoden, vil det ikke være juridisk holdbart i dag. Men vi har allerede begynt å bygge veksthormonprofiler på utøverne, slik at vi er forberedt den dagen metoden blir validert. Profilene kan hjelpe oss å være mer målrettet i testarbeidet, selv om resultatene ennå ikke kan brukes til sanksjonering, sier Drange til Aftenposten.

(NTB)