Ny dramatisk melding

NRK-ekspert Carl-Erik Torp (38) blir ikke overrasket hvis Caroline Graham Hansen (28) gir seg på landslaget etter VM i New Zealand og Australia.

I HARDT VÆR: Caroline Graham Hansen. Foto: Lise Åserud / NTB
I HARDT VÆR: Caroline Graham Hansen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
  • Sveits - Norge 0-0

- Hadde du spurt meg før kampen mot Sveits i går, så hadde jeg sagt at nå er hun ferdig. Jeg tror det egentlig litt fortsatt.

Det sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp til Dagbladet.

- Jeg blir ikke overrasket hvis hun etter VM kjenner på at «dette gidder jeg ikke».

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp. Foto: Terje Pedersen / NTB
NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Skulle det skje, vil det sende sjokkbølger gjennom fotballverden. Graham Hansen går for å være en av de beste spillerne i verden på høyrekanten. Hun er stjerne i Barcelona, har hundre landskamper og har scoret 44 mål for Norge.

Utbruddet mot trener Hege Riise og landslagsledelsen etter Sveits-kampen fikk et foreløpig punktum i natt: Graham Hansen beklaget oppførselen sin.

- Jeg ble veldig skuffet, selvfølgelig, over ikke å få starte i den viktigste landskampen på lenge, fortalte hun.

- Samtidig må jeg respektere at det er treneren som bestemmer. Hun har rett til å gjøre det hun mener er best for laget.

At hun sier at hun føler seg «tråkket på» begrunner hun slik:

- Det knytter seg til at det er ett år siden jeg ble tatt ut av kapteinsteamet som noe av det første Hege gjorde.

STORT NAVN: Caroline Graham Hansen er blant de største stjernene i kvinnefotballen. Foto: Lise Åserud / NTB
STORT NAVN: Caroline Graham Hansen er blant de største stjernene i kvinnefotballen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Torp påpeker at det er åpenbart at det er ting under overflaten, selv etter nattas oppklaringsmøte. Det går ikke nødvendigvis bare på forholdet mellom Graham Hansen og Riise.

- Det er sikkert flere ting der. Det er flere mennesker i apparatet. Det er måten hun føler at hun blir behandlet på. Den taktiske kompetansen. Måten det ledes på. Jeg tenker bare høyt, sier Torp til Dagbladet.

Graham Hansen hadde stor tillit under den forrige treneren, Martin Sjögren. At Riise tok henne ut av kapteinsteamet er noe hun har kjent kraftig på.

- Jeg føler egentlig at jeg har blitt tråkka på i et helt år, sa hun i intervjuet med Viaplay etter 0-0 mot Sveits.

FØLELSER: Caroline Graham Hansen var preget da hun beklaget oppførselen sin i Auckland på New Zealand i natt. Foto: Lise Åserud / NTB
FØLELSER: Caroline Graham Hansen var preget da hun beklaget oppførselen sin i Auckland på New Zealand i natt. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Hvordan ser du på det første året til Riise som landslagstrener?

- Sportslig så startet det veldig bra, påpeker Torp.

- Den første «bryllupsreisen» var bra med gode resultater. Men sett i ettertid var resultatene kanskje ikke ærlige nok. Etter «bryllupsreisen» har resultatene og prestasjonene flatet ut i negativ retning. Det er inntrykket mitt.

Han fortsetter:

- Som leder er Riise et vanvittig flott menneske. Hun er rolig og har ikke noe vondt ved seg. Men hun er ikke en tydelig leder som sier så mye. Det blir veldig vagt og diffust. Det er det jeg savner mest fra henne: Tydeligheten på spørsmål hun fikk før mesterskapet på sportslige ting. Hvordan skulle de prestere og hvordan skulle de benytte stjernene sine? Det fortsetter hun nå med i pressede situasjoner.

MØTTE MEDIENE: Caroline Graham Hansen (t.h.) ankommer pressekonferansen sammen med trener Hege Riise. Medieansvarlig Halvor Lea foran. Foto: Lise Åserud / NTB
MØTTE MEDIENE: Caroline Graham Hansen (t.h.) ankommer pressekonferansen sammen med trener Hege Riise. Medieansvarlig Halvor Lea foran. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Norge har havnet sist i VM-gruppa - bak Sveits, New Zealand og Filippinene. To av lagene går til åttedelsfinalen. Siste kamp spilles mot Filippinene søndag morgen klokka 09.00.

Hvis Norge vinner med 3-0 eller mer, er de videre. Hvis Sveits slår New Zealand, er Norge videre uansett med seier over Filippinene.

- Hva tenker du hvis Norge ikke går videre?

- Det vil være krise, sier Torp.

- Det vil være fryktelig svakt. Vi er i den enkleste gruppa i mesterskapet. Vi kommer aldri til å havne i en enklere gruppe i et sluttspill noen gang.

- Hvorfor får ikke Norge det til med så mange gode spillere på laget?

- Jeg synes det er vanskelig å forklare. Men det går igjen: Det er ikke noe nytt at vi har gode spillere som vi ikke klarer å sette sammen. Det er ikke lett. Men samtidig skjønner jeg ikke hvorfor det ikke går heller.

UNDER PRESS: Landslagstrener Hege Riise. Foto: Lise Åserud / NTB
UNDER PRESS: Landslagstrener Hege Riise. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Da Riise møtte mediene sammen med Graham Hansen på New Zealand i natt, var hun klar på at hun ser framover:

- I dag tidlig har vi hatt noen møter, som dere skjønner, og derav en unnskyldning fra «Caro». Hun er oppriktig lei seg. Vi er alltid mottakelige og åpne for en unnskyldning. Det har hun gitt, og det aksepteres, sa Riise.

Hun frykter ikke at hendelsen skal virke ødeleggende for laget i oppkjøringen til kampen søndag. Den avgjør om Norge går videre eller må reise hjem.

- Det kan være samlende. Når «Caro» har snakket med spillerne etterpå, tenker jeg at vi skal klare å jobbe oss videre, sier Riise.

VM-sluttspill

Sveits21102-04
New Zealand21011-13
Filippinene21011-23
Norge20110-11

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer