Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny drømmedag i Alpene for Rolland

Til topps på ny kongeetappe da Evans ble parkert i sammendraget.

NY ALPETRIUMF: Pierre Rolland vant til L'Alpe d'Huez i fjor, og fulgte opp med en ny fantastisk triumf til La Toussiuire i dag.Foto: AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ / NTB scanpix
NY ALPETRIUMF: Pierre Rolland vant til L'Alpe d'Huez i fjor, og fulgte opp med en ny fantastisk triumf til La Toussiuire i dag.Foto: AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Med nesten 5000 høydemeter fordelt på bare 148 kilometer var den 11. etappen av årets Tour de France en etappe som innbød til tettpakket action fra start til mål.

Og den eneste etappen i Alpene ble akkurat så fartsfylt og dramatisk - både i kampen om etappeseieren og i sammendraget - som det man kunne ha håpet på forhånd.

I dag som i går ble det fransk hjemmejubel etter at en Europcar-rytter kunne strekke armene i været i triumf etter en lang dag i brudd. Pierre Rolland fulgte nemlig opp lagkamerat Thomas Voecklers seier på minst like imponerende vis.

I fjor vant 25-åringen selve kongeetappen fra Modane til L'Alpe d'Huez. I år kunne han feire på toppen av La Toussuire etter å ha stukket fra bruddkameratene midtveis i stigningen.

Også Fredrik Kessiakoff hadde en god dag på sykkelsetet på en dag der det var hele 75 klatrepoeng til utdeling. Svensken mistet klatretrøya til Voeckler i går, men tok den tilbake etter å ha forsynt seg med 45 poeng. Astana-rytteren tok sågar i bruk albuen for å forsikre seg om å komme seg først over Col de la Croix de Fer.

Angrep på gul trøye Men selv om Rolland fikk sin velfortjente tid i solen, var det sammendraget det først og fremst handlet om, og for første gang i årets Tour, ble et råsterkt Sky-mannskap satt under tungt press fra sine konkurrenter.

Allerede opp til Col de la Croix de Fer kom angrepet fra BMC og Tejay Van Garderen og fjorårsvinner Cadel Evans, men Sky satt fortsatt med fire mann rundt sin kaptein og nøytraliserte forsøket. Likevel:

Det kostet krefter, og da også de andre sammenlagtutfordrerne begynte å støte i siste stigning, hadde Wiggins plutselig bare Chris Froome å lene seg på. Janez Brajkovic, Jurgen van den Broeck, Thibaut Pinot og ikke minst Vincenzo Nibali så ut til å sende Tour-lederen ut i en minikrise, men en tilsynelatende sliten Froome gravde og fant uante krefter.

Faktisk virket det som om Sky-løytnanten hadde mer å kjøre med da Wiggins var fraktet tilbake blant de andre favorittene, og satte inn et voldsomt taktomslag, men fikk raskt streng beskjed på øret om å vente.

Evans-sprekk Vente måtte også Evans' fremste medhjelper, Van Garderen. Amerikaneren i den hvite trøya så ut til å ha beina som skulle til for å henge med hardkjøret lengre opp i fjellsida, men fikk i stedet i oppgave å begrense skadene for sin fullstendig utkjørte kaptein, som på ingen måte ser ut til å være i stand til å forsvare fjorårsseieren.

Til slutt fikk han Evans i mål halvannet minutt bak Wiggins og kompani, men australieren falt til en fjerdeplass i sammendraget hvor det nå er dobbelt Sky med Wiggins og Froome.

I morgen venter en roligere dag for såre sykkelbein, selv om den starter med to førstekategoristigninger. Det er med andre ord stor sannsynlighet for nok en bruddseier når Touren nå setter kurs mot Middelhavet. Det kunne vært en etappe som hadde passet Edvald Boasson Hagen, som kom inn med «bussen» 33 minutter bak etappevinneren, men med Wiggins under stadige angrep trengs han nok andre steder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media