Ny EPO-skandale i Tour

Den internasjonale sykkelunionen (UCI) prøvde å dekke over at 15 av verdens beste ryttere i årets Tour de France fikk lov til å starte med hematokrittverdier over den tillatte grensen på 50.

Det skriver den danske avisa Ekstra Bladet.

Det betyr at de 15 nå kan bruke det ulovlige middelet EPO som øker produksjonen av røde blodlegemer, helt uten risiko å bli oppdaget. Dermed undergraver UCI selv en av sine hovedregler i kampen mot doping.

Regelen slår fast at ryttere med hematokrittverdier i blodet på over 50 procent settes automatisk i karantene og får ikke lov å konkurrere.

Ekstra Bladet fikk i går bekreftet at UCI's kontroll av blodet til amerikaneren Jonathan Vaughters fra US Postal få timer før starten på Tour de France lørdag viste en hematokrittverdi på over 50 prosent.

- Jeg har fått dispensasjon fordi jeg har bodd i 2000 meters høyde i Colorado, fortalte Jonathan Vaughters som er av de 15 Tour-ryttere med en slik dispensasjon.

Etter at blodverdikontrollen av samtlige 180 Tour-deltakere var gjennomført før starten lørdag, opplyste UCI at alle de testede holdt seg under den tillatte grensen. Nå har pipen fått en annen lyd.

- Blodprøvene er rytternes private sak, heter det plutselig fra UCIs dopingkontrollør i Tour de France, Marc Vandevyvere.