Ny Flo-generasjon

Siden 1987 har Flo-familiene dominert norsk fotball. Nå er de gamle heltene på hell. Men snart er en ny Flo-generasjon i skuddet...

DRAMMEN (Dagbladet): Jostein Flo (36, Strømsgodset) er inne i sin siste sesong på fotballbanen. Lillebror Tore André Flo (27, Glasgow Rangers) sliter med måltørke, og er vraket på landslaget. De to andre fotballbrødrene, Kjell Rune Flo (40) og Jarle Flo (31), har begge lagt opp. Håvard Flo (31) er tilbake i Sogndal etter to og et halvt år i Wolves.

Er Flo-æraen over for godt?

- Den har bare en liten pause. Så lenge fjellene står, vil det alltid være en Flo i fotballtoppen, sier Jostein Flo (eks Stryn, Molde, Lierse SK, Sogndal, Sheffield United, nå Strømsgodset).

- Fotballgal

Toåringene Kasper (Josteins sønn) og Johan (Tore Andrés sønn) er foreløpig yngste skudd på stammen.

- Det er så vidt de klarer å gå, men fotball spiller de begge. Johan snakker litt engelsk og skotsk, og har i likhet med Kasper lært seg å si goal. Jeg har gjort alt for å få ham interessert i andre ting, men han er rett og slett fotballgal, sier Jostein Flo om den lille, viltre arvtakeren.

Hav av talenter

I de to Flo-slektene er det hav av nye fotballtalenter.

- Per-Egil (12, sønn til Håvards bror Kjetil), Ulrik (13, sønn til Kjell Rune) og Peder (14, sønn til Håvards eldstebror Isak) er alle kjempetalenter i Stryn, forteller Jostein Flo.

- Om ti år kan jeg bli manageren deres, og selge dem til utlandet. Da skal jeg virkelig tjene store pengene, sier han muntert.

I tillegg vrimler det av andre unge Flo-talenter:

Stine, Sindre, Fredrik, Markus, Mathias, Fritjof, Henrik, Martin, Oscar Benjamin, Daniel Vetle, Magnus...

Flo-æraen

  • Brødrene Kjell Rune, Jostein, Jarle og Tore André pluss fetteren Håvard har spilt toppfotball.
  • Tore André, Jostein og Håvard har i tillegg stor erfaring fra proffspill i utland. De har til sammen 126 A-landskamper (57, 53 og 16).
  • Det bor 397 mennesker med etternavnet Flo i Norge. Ifølge ordboka betyr navnet «høyvann, regnskyll, tordenbyge».

- Vondt i leddene

Selv skal han livnære seg av å jobbe på markedssida i Strømsgodset når sesongen i år er over.

- Neste år skal jeg bare spille på plenen med Kasper. Men jeg kommer til å trene masse i helsestudio, for kroppens skyld. Etter å ha vært i aksjon seks dager ukentlig de siste 13- 14 åra, er treningen blitt en livsstil. Nå sliter jeg med leddene etter et langt fotballiv, sier Jostein Flo.

Voldsomt tilslag

Foreløpig står han med 101 tippeligamål, derav to denne sesongen. Den berømte Flo-pasningen, som han fikk servert første gang som 16-åring på Stryns A-lag, er nesten helt borte.

- Storebror Kjell Rune lanserte Flo-pasningen i starten av 80-åra. Han hadde et voldsomt tilslag på ballen, og slo langpasninger fra alle mulige posisjoner. Jeg tok imot og scoret.

Etter at Jostein hadde reist til Molde, ville også Kjell Rune prøve seg i rosenes by.

- Jeg er jo bedre enn ham, var begrunnelsen - hvoretter Kjell Rune Flo slo til umiddelbart ved å score Årets mål som midtstopper mot Vålerenga på Bislett.

- Bedre og bedre

Jostein var også første Flo som prøvde lykken utenlands, i Lierse SK i Belgia. Seinere fulgte Håvard og Tore André etter gjennom passkontrollen.

- Tore André og jeg har samme fotballutvikling. Selv var jeg på topp som 28-åring. Så gammel er Tore André ennå ikke blitt. Han har spilt middelmådig i de siste landskampene, men har vært bedre enn kritikerne vil ha det til i Glasgow. Jeg tror Tore André har sine beste år igjen på fotballbanen. Han kommer tilbake på landslaget, sier Jostein Flo.

Hovedgrunnen til at lillebroren er blitt så god, mener han er holdningene i Stryn.

Villmenn

- De fleste fra Stryn er villmenn. Veiene i bygda er så bratte at det er farlig å kjøre bil der. Glemmer du håndbrekket, stopper du ikke før du er i vannet, sier Jostein.

Det han elsker aller mest med Stryn, er nettopp holdningene til folka der - og naturen.

- På 1990-tallet har Stryn produsert flere talenter på landslag enn Oslo by til sammen. I Oslo har ungene kapsen bak fram, og drikker cola. På skolen i Stryn tar de til nød et glass eplesaft. Holdningene er sunnere, og forskjellene kommer bare til å øke.

PS! Håvard Flo har litt å slekte på når det gjelder tøffhet. Faren hans, Per I. Flo, er eplebonde. Under frukthøstingen et år fikk han et traktorlass med eplekasser over brystkassa. Fortsatt har han ikke vært hos legen.

SISTE SESONG: Jostein Flo (36) startet Flo-æraen. Nå er han inne i sin siste sesong på fotballbanen. Lille Kasper (2) er fotballgal, og siste skudd på Flo-stammen. Her på skuddtrening utenfor barnehagen i Drammen sammen med pappa.