Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny folkegave:Gi gratis ski til alle på snøhvit resept

Det vil hjelpe mot det økende klasseskillet i skileken.

ET NORSK VINTERBILDE:  Tett mellom skiløperne og folket på Slottsplassen i Oslo. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix.
ET NORSK VINTERBILDE: Tett mellom skiløperne og folket på Slottsplassen i Oslo. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer

I VINTERENS vakreste vær gjorde regjeringen stor lykke på Slottsplassen med 25 års gaven til kongeparet. Skileken med kong Harald og dronning Sonja rett utenfor Slottet ble en påminnelse om hvor tett det med ski er knyttet til vår nasjonale identitet. I hvert fall inntil videre.

Feiringen skjedde mens hopperne vant VM-gull i skiflygning. Det var en samlende triumf for den gamle nasjonalidretten som har mistet den brede rekrutteringen for lenge siden, men som i flere år har jobbet bevisst sosialt for å ta vare på ungene som har lyst til å prøve å hoppe på ski. Suksessen for en så veldrevet sport kan hjelpe hele skimiljøet til å utvikle posisjonen som Norges desidert beste internasjonale idrett, og mye viktigere:

•• Spre skiglede over hele landet.

NORSK JUBEL I ALLE SKIBAKKER:  Hoppgutta jubler over VM-gullet i skiflyging. Kenneth Gangnes blir omfavnet av Johann Andre Forfang, Daniel Tande og Anders Fannemel etter gårsdagens triumf i Kulm. Det er lenge siden Norge har hatt et så sterkt landslag i hopp, og det kommer i en sport som har lagt vekt på billig utstyr. . FOTO:   REUTERS/Heinz-Peter Bader.
NORSK JUBEL I ALLE SKIBAKKER: Hoppgutta jubler over VM-gullet i skiflyging. Kenneth Gangnes blir omfavnet av Johann Andre Forfang, Daniel Tande og Anders Fannemel etter gårsdagens triumf i Kulm. Det er lenge siden Norge har hatt et så sterkt landslag i hopp, og det kommer i en sport som har lagt vekt på billig utstyr. . FOTO: REUTERS/Heinz-Peter Bader. Vis mer

For selv mens ski som norsk kultur står sterkere enn noen gang med stadig nye seire i hopp, alpint, kombinert, skiskyting og langrenn, er det mulig å løfte denne vinterleken enda mer i flokk.

For eksempel ved å gi gratis ski til alle som vil være med.

ET slik tiltak for felles moro og folkehelse har ennå ikke vært systematisk prøvd. Det finnes ulike lokale bytte -og lånetilbud for skiutstyr, men ingen stor satsing for å få flest mulig ut i snøen. Nå er det tid for å gjøre akkurat det med tanke på  vårt eget beste.

BEST I BAKKEN OGSÅ:  I vinter har Norge også vært den ledende alpinnasjonen. Det krever mye trening og kanskje talenter fra andre lag av folket for å holde opp en slik uvant posisjon. FOTO: Henrik Strømstad / Samfoto
BEST I BAKKEN OGSÅ: I vinter har Norge også vært den ledende alpinnasjonen. Det krever mye trening og kanskje talenter fra andre lag av folket for å holde opp en slik uvant posisjon. FOTO: Henrik Strømstad / Samfoto Vis mer

Rent geografisk har det alltid vært en viss forskjell på skigåing i Norge. De vanligvis snøfattigere kyststrøkene i sørvest har ligget litt etter med for få løyper og bakker rundt Stavanger og Bergen. Likevel er den underliggende lysten til å komme seg ut på ski forbausende jevnt fordel:

•• Seinest sist vinter planla nesten halvparten av befolkningen på Vestlandet å bruke skiene. Tallene for Nord-Norge, Trøndelag, Møre -og Romsdal samt Oslo-området lå aller høyest på rundt 60 prosent.

Så er det selvsagt en viss forskjell på det å tenke det og det å gjøre det. Likevel er litt over halve Norges befolkning på ski i løpet av en vanlig vinter. Det gjør skigåing til en av de flittigst brukte treningsformene for folk flest.

ET ØKENDE KLASSESKILLE:  Skisport står sterkt på Oslo vest. Skal utviklingen skje i nye befolkningsgrupper kan gratis ski være nødvendig. FOTO: © Espen Bratlie / Samfoto.
ET ØKENDE KLASSESKILLE: Skisport står sterkt på Oslo vest. Skal utviklingen skje i nye befolkningsgrupper kan gratis ski være nødvendig. FOTO: © Espen Bratlie / Samfoto. Vis mer

SKIGÅING har økt de siste årene. På en skisøndag som i går dekket sporene i nysnøen hele Østlandet; og det med ski og oss nordmenn er mer stabilt enn glitrende vintervær:

•• Sportsbransjen har sett toppår med salg av rundt 600 000 par ski.

På det meste har nesten en halv million av disse vært langrennski, men den flotte alpinframgangen drar også med seg store grupper til bakkene.

TIDLIG KRØKES: : Kronprinsesse Mette Marit tar et tak for en ny norsk skikultur i Tøyenparken i Oslo i januar i fjor. Det arrangementet startet Friluftslivets År, og viser hvor sentralt ski er som norsk vintertradisjon. FOTO:
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
TIDLIG KRØKES: : Kronprinsesse Mette Marit tar et tak for en ny norsk skikultur i Tøyenparken i Oslo i januar i fjor. Det arrangementet startet Friluftslivets År, og viser hvor sentralt ski er som norsk vintertradisjon. FOTO: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

langt, så bra. Utfordringen er likevel en underliggende skjev sammensetning i de store gruppene som bruker skispor og alpinanlegg:

•• Ski er blitt mer klassedelt.

Voksne med høy inntekt og høy utdannelse er de ivrigste til å trene, velstående unge drar mest på hytter på fjellet og barn fra ressurssterke familier har størst mulighet til å oppleve gleden ved å føre den norske skitradisjonen videre.

INNVANDRERNES SKIBARN:  En sønn av to innvandrere ble selv en legende i norsk skisport. Kong Olav på plass i Holmenkollen som alltid. Her med tre fra gullaget i VM-stafetten 1966: Odd Martinsen, Harald Grønningen og Gjermund Eggen. FOTO: Aktuell / Scanpix.
INNVANDRERNES SKIBARN: En sønn av to innvandrere ble selv en legende i norsk skisport. Kong Olav på plass i Holmenkollen som alltid. Her med tre fra gullaget i VM-stafetten 1966: Odd Martinsen, Harald Grønningen og Gjermund Eggen. FOTO: Aktuell / Scanpix. Vis mer

DENNE økte skjevheten skjer samtidig som den norske befolkningen endres. Andel innvandrere uten noen form for skikultur vokser sterkt. Det har også gjort at idrettsbevegelsen i sitt siste politiske styringsdokument fram til 2019 nettopp har prioritet oppgaven å få til en felles lek på tvers av økonomiske og kulturelle skillelinjer:

•• Det er her gratis ski kommer inn.

Vi vet at frafall i idretten i tenårene er nært knyttet til det å mangle penger til å få være med. Slike sosiale forskjeller blir ofte utjevnet i de lokale klubbene på småstedene, men er langt verre å se i byene. Her vil gratis skiutstyr til barn, unge og voksne være en avgjørende hjelp.

 KONGEFAMILIEN SKILÆRER:  Fridtjof Nansen lærte både Kong Håkon 7ende og dronning Maud å gå på ski straks disse to innvandrerne hadde blitt en norsk familie i 1905. 
Foto: SCANPIX.
KONGEFAMILIEN SKILÆRER: Fridtjof Nansen lærte både Kong Håkon 7ende og dronning Maud å gå på ski straks disse to innvandrerne hadde blitt en norsk familie i 1905. Foto: SCANPIX. Vis mer

Organiseringen kan skje både gjennom klubbene, skolene eller direkte hos butikkene. Prisen vil uansett grad av tilskudd, bli lav målt mot effekten i glede, folkehelse og en styrket felles nasjonal sportskultur.

NÅR en dansk prins og en britisk prinsesse lærte seg å gå på ski som innvandrere for drøyt hundre år siden; og slik formet den nye kongefamiliens innflytelse gjennom bevisst fornorskning, er grepet til å bli brukt igjen.

Den neste rause folkegaven til oss selv bør bli gratis ski på snøhvit resept til alle som vil være med.

NASJONAL IDENTITET :  Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen malt idet de legger ut på skitur mot Nordpolen. Slike bragder ga det snart selvstendige Norge nasjonal identitet på 1890-tallet.
NASJONAL IDENTITET : Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen malt idet de legger ut på skitur mot Nordpolen. Slike bragder ga det snart selvstendige Norge nasjonal identitet på 1890-tallet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media