Ny fotball-tragedie i Afrika

Minst sju mennesker døde og 51 ble alvorlig skadd på en fotballkamp i Kongo i går. Ulykken skjedde mindre enn tre uker etter at 43 fotballfans døde i Sør-Afrikas verste idrettskatastrofe.

Helgas tragedie inntraff da det brøt ut uro i lokalderbyet i Lubumbashi mellom Mazembe og Lupopo. Lupopo ledet 1-0 da Mazembe scoret like før slutt. Lupopo-fansen svarte med å kaste ting mot motstanderlagets spillere.

- Da Mazembe utliknet på slutten av kampen, begynte folk å kaste ting - de gikk til og med ned på banen. Politiet grep inn for å beskytte spillerne, sier informasjonsminister Kikaya Bin Karubi til Reuters.

- I løpet av sekunder forvandlet stadion seg til en slagmark. Fansen slo hverandre, kastet steiner og stormet banen. Andre rømte i panikk, sier Karubi.

I morgentimene i dag kunne han melde om at sju personer døde og 51 personer alvorlig skadd. Det er ikke klart hvor mange som var tilstede på stadion under toppkampen.

Dette er ikke første gang Afrika blir rammet av fotballtragedier. Ulykken i Sør-Afrika 11. april i år var den foreløpig siste. Politiet i Afrika har tidligere blitt kritisert for å gå for hardt til verks. Politiet i Zimbabwe tok på seg deler av skylda for at 13 personer døde da de angrep med tåregass i en VM-kvalifiseringskamp mot Sør-Sfrika i fjor sommer.

I november 1998 ble fire fotballfans drept da politiet åpnet ild under en kamp mellom Vita Club og Motema Pembe.

(Dagbladet.no/Reuters)