Ny fotballregel skaper furore

To spillere har allerede blitt utvist på grunn av La Ligas nye regel. - Bullshit, sier fotballekspert.

NY REGEL: Luka Modric ble denne helgen direkt utvist for første gang i løpet av karrieren. Kroaten forsto lite av det, men Real Madrid-kaptein Sergio Ramos forsvarer dommeren. Foto: Miguel Vidal / Reuters / NTB Scanpix
NY REGEL: Luka Modric ble denne helgen direkt utvist for første gang i løpet av karrieren. Kroaten forsto lite av det, men Real Madrid-kaptein Sergio Ramos forsvarer dommeren. Foto: Miguel Vidal / Reuters / NTB ScanpixVis mer

En ny fotballregel skaper forvirring og furore i den spanske toppdivisjonen.

Før sesongen fikk nemlig dommerne beskjed om at stempling bakfra på hæl og ankel skal resultere i rødt kort.

Når en serierunde er unnagjort, har allerede Real Madrid-spiller Luka Modric og Getafe-spiller Jorge Molina blitt utvist.

- Det er ganske absurd, skriver Real Madrid-journalisten Arancha Rodriguez på Twitter etter Molinas røde kort, som kom i 1-0-tapet mot Atlético Madrid.

UTVIST: Luka Modric fikk rødt kort etter denne stemplingen på Denis Suarez. Foto: Miguel Riopa / AFP / NTB Scanpix
UTVIST: Luka Modric fikk rødt kort etter denne stemplingen på Denis Suarez. Foto: Miguel Riopa / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg forstår det ikke, skriver den spanske fotballeksperten Sid Lowe på Twitter, og som videre ber dommerne om å kutte ut «bullshiten».

- Det er ikke noe behov for å introdusere nye regler og retningslinjer som ikke tar deg noen sted, slår Lowe fast.

- Trenger ikke være med vilje

Petter Veland, som kommenterte kampen mellom Atletico Madrid og Getafe for Strive, forklarte regelen for sine følgere på Twitter etter kampen.

- Dommerne tar ikke hensyn til forsett. Det er jo åpenbart at stemplingene ikke er med hensikt. Jeg ville ikke under noen omstendighet sagt at Molina forsøkte å skade (Thomas) Partey, men linja er at man ikke skal ta hensyn til det, utdyper Veland overfor Dagbladet.

- Føler du det er mye forvirring i Spania rundt regelverket?

- Det er det. Det er både naturlig og ikke. Det har jo kommet en regel som sier at motspillere må stå én meter unna muren. Så da Real Sociedad fikk frispark mot Valencia, fyrte fansen seg opp fordi Martin Ødegaard bare sto noen centimeter unna. Valencia skulle egentlig hatt indirekte frispark før Sociedad fikk straffe, sier Veland.

- Det sier litt når verken Jesús Gil Manzano, en av de beste dommerne i Spania, eller VAR plukker opp det. Men jeg regner med at det går seg til, sier Veland, og legger til at det er sånn det er med de fleste regelendringer.

- Utvist på grunn av et uhell

Luka Modric ble den første spilleren til å bli utvist som følge av den nye regelen. Det direkte røde kortet er det første i løpet av hans profesjonelle karriere.

Kroaten tok til sosiale medier etter kampen.

- Jeg ble utvist på grunn av et uhell. Jeg ville aldri gjort noe slikt med en motspiller med vilje. Det var totalt ufrivillig, skrev Modric på Twitter.

Der kroaten var sterkt uenig, viste Real Madrid-kaptein Sergio Ramos forståelse.

- Alt som beskytter fotballen er bra. I dag gikk avgjørelsen mot oss. Vi ble redusert til ti mann, og jeg tror ikke Modric gikk inn med en vond intensjon, men han var sein og dommeren var i tvil, sier Ramos ifølge Goal, og legger til:

- Han snakket med de andre dommerne, og kom da til den avgjørelsen. VAR er her for å hjelpe oss, og hvis disse avgjørelsene beskytter fotballen, er de velkomne.

SÅ RØDT: Tromsdalens Håvard Lysvoll kan trolig vente seg flere kampers karantene etter denne hendelsen. Video: Fotball Media. Vis mer

- Forsett bør spille inn

Flere spanske aviser skriver derimot at Real Madrid har lagt inn en appell for å få det røde kortet strøket.

Den spanske hovedstadsklubben vant 3-1 mot Celta Vigo, men risikerer nå å miste kroaten i de tre neste kampene hvis ikke appellen blir hørt.

Modric får støtte av Celta Vigo-manager Fran Escriba.

- Vi diskuterte det på et seminar. Vi ble fortalt at disse forseelsene ville bli straffet. Det er tydelig at det var et uhell, det er helt klart for meg. Forsett bør også spille inn. Etter min mening fortjente han ikke et rødt kort, sier Escriba.

Getafe-trener Jose Bordalas hevder at de ble fortalt på seminaret at utvisninger bare gjaldt ved forsett, og sier derfor at han ikke forstår avgjørelsen.

- Jeg forstår det ikke med Modric eller med Molina. Det er ikke med forsett. Det sa han (Molina) til meg. Jeg kunne ikke se det under kampen, meg jeg så det da jeg så reprisen, slår Bordalas fast overfor Marca.

BEDYRET SIN USKYLD: Jorge Molina (nummer 19) etter taklingen på Thomas Partey. Foto: Javier Soriano / AFP / NTB Scanpix
BEDYRET SIN USKYLD: Jorge Molina (nummer 19) etter taklingen på Thomas Partey. Foto: Javier Soriano / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Forsvarer avgjørelsene

Flere tidligere toppdommere forsvarer derimot avgjørelsene til Xavier Estrada, som dømte Celta Vigo - Real Madrid, og Guillermo Cuadra, som dømte Atletico Madrid - Getafe.

- De nye reguleringene er klare. En takling bakfra på akilles kvalifiserer til direkte rødt kort. Det var det som skjedde mellom kroaten og Suarez, sier tidligere La Liga-dommer Andujar Oliver til Radio Marca.

Tidligere toppdommer Eduardo Iturralde sier det samme til AS.

- Denne sesongen har dommerne fått en kraftig advarsel om hvor farlige denne typen taklinger på akillesen er. De har blitt fortalt at det er nulltoleranse. Men det skal sies, for meg virker det som et uhell fra Modrics side, men det er en duell hvor du tar en unødvendig stor risiko som kan føre til at det blir farlig, sier han.

- Må dømme konsekvent

Petter Veland sier til Dagbladet at det nå er motstanderne av regelen som skriker høyest og skriver med store bokstaver på sosiale medier, men at pipa fort får en annen lyd når det dømmes motsatt vei.

Dermed er det vanskelig å gi et svar på hvordan regelen har blitt mottatt i Spania, sier han.

- Det viktigste er at det dømmes konsekvent. Det er alltid delte meninger rundt hvilken linje som legges, om det er riktig eller feil, men det viktigste er at det er konsekvent dømming fra første til siste serierunde. Så får man heller bedømme seinere om man skal gjøre en justering, sier Veland.

Selv støtter han nyvinningen.

- Noen påstår at en slik regelendring gjør at man «mister sjarmen» ved fotball, mens andre sier at man må ta konsekvensene av det man gjør. Jeg heller mot det siste, sier Veland, og utdyper at han støtter intensjonen om å beskytte spillernes integritet og helse.