DØDE: Bernando Ribeiro kollapset under kamp søndag og døde av hjerteinfarkt. Foto: Newcastle Jets
DØDE: Bernando Ribeiro kollapset under kamp søndag og døde av hjerteinfarkt. Foto: Newcastle JetsVis mer

Ny fotballspiller døde. Nordisk klubb i sorg: - Bernando var elsket

Bernando Riberio (26) døde av hjerteinfarkt under kamp.

(Dagbladet): Fredag kollapset og døde Dinamo Bucuresti-spiller Patrick Ekeng under kampen mot Viitorul. Ekeng var lagkamerat med Thorstein Helstad og Fredrik Strømstad da trioen spilte i Le Mans.

- Det er tragisk, synd og leit. Det er skremmende at sånt kan skje, at livet er så skjørt. Å se dette skje med en jeg har spilt fotball med, er ingen god følelse. Det stikker i meg, sa Helstad til Dagbladet.

I går mistet fotballfamilien et nytt medlem. Den brasilianske fotballspilleren Bernardo Ribeiro kollapset og døde i likhet med Ekeng bare 26 år gammel.

Ribeiro spilte for Friburguense da tragedien inntraff. Den offensive midtbanespilleren spilte tidligere for australske Newcastle Jets, finske IFK Mariehamn og italienske Catania.

Klubbene og spillerne i sorg IFK Mariehamn er i sorg og skriver følgende på sin hjemmeside:

- Vi har sørgelige nyheter i dag. Bernardo Ribeiro, som spilte for oss i 2013/14-sesongen, døde 26 år gammel hjemme i Brasil. Våre tanker går til hans kone Katie og hans nærmeste. Takk for alt og hvil i fred, Bernando, skriver den finske klubben.

Også den finske landslagsspilleren Pekka Lagerblom.

- Jeg mistet min tidligere lagkamerat og gode venn i går i så ung alder under en kamp. R.I.P Bernando Ribeiro, skriver Lagerblom på Twitter.


Ifølge den finske avisa Iltasanomat døde Ribeiro av hjerteinfarkt. 26-åringen var svært godt likt av både spillerne, trenerne og supporterne.

- Vi sier farvel til en stor atlet som var elsket i klubben. Vår dypeste sympati går til Bernandos familie, skriver  Ribeiros siste klubb, Friburguense.

Ribeiro ble kjørt til sykehuset umiddelbart etter kollapsen, men livet sto ikke til å redde. Hans tidligere arbeidsgiver Newcastle Jets skriver følgende på Twitter:

- Tankerne og bønnene fra alle i Newcastle Jets er med Bernardo Ribeiros familie og venner. Hvil i fred, skriver gamleklubben.

Slår alarm i rumensk fotball Da Ekeng døde fredag fikk den mangelfulle førstehjelpen i rumensk fotball hard kritikk, som Dagbladet skrev i går. Ifølge legen Cristian Pandrea ble det ikke gjort noen forsøk på å gjenopplive Ekeng i ambulansebilen på vei til sykehuset.

FIFPro og den rumenske spillerforeningen (AFAN) slår alarm og varsler sin sterke bekymring for den mangelfulle førstehjelpsbehandlingen i rumensk fotball.

Spilleforeningen har tidligere krevd mer velutstyrte ambulanser til alle fotballkamper i Romania. I 2012 døde nigerianske Henry Chinonso Ihelewere i en kamp i rumensk fotball etter en liknende episode. 


Da ba AFAN det rumenske fotballforbundet gjøre det obligatorisk for klubbene å ha to fullt utstyrte ambulanser på alle fotballkamper i Romania. IfølgeFIFPro koster det klubbene 400 euro per kamp, eller 3743 kroner, å ha førstehjelpsutstyr tilgjengelig.

Det har ikke skjedd. Majoriteten av klubbene i de to øverste divisjonene er satt under administrasjon, og de økonomiske problemene er store i rumensk toppfotball. Den økonomiske sparsommeligheten kan ha kostet Ekeng livet. Det frykter AFAN-president Emilian Hulubei.

- Vi venter på resultatene fra obduksjonen, men det er mulig at Ekeng måtte bøte med livet for at klubbene skulle spare 400 euro. Hvis det er sant, er det veldig trist, sier Hulubei ifølge FIFPro.

- Vi jobber kontinuerlig med å forbedre rettighetene til spillerne. Fotballspillerne i Romania har en lang vei å gå for å bli behandlet slik normale arbeidere skal bli behandlet, mener AFAN-presidenten.