Ny frekk teori

Fotballekspert Gary Neville (47) tror Cristiano Ronaldo (37) vil blomstre opp igjen etter jul og få ny fart på karrieren. Han antyder at Manchester United kommer til å sitte med skjegget i postkassa.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TELLER NED: Cristiano Ronaldo og Portugal møter Uruguay i kveld. Foto: NTB
TELLER NED: Cristiano Ronaldo og Portugal møter Uruguay i kveld. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Portugal - Uruguay, klokka 20.00

DOHA (Dagbladet): Saudi-Arabia eller USA? Dette har vært de toneangivende spekulasjonene når Ronaldo skal finne seg en ny klubb.

Kontrakten med Manchester United ble avviklet midt under VM. Sjokkintervjuet med Piers Morgan ble for sterk kost på Old Trafford.

Nå raser spekulasjonene om framtida. Sammen med Portugal forbereder Ronaldo VM-kampen mot Uruguay klokka 20.00 i kveld.

Fotballekspert Gary Neville lanserer nå sin teori:

- Jeg tror Ronaldo kommer til å se seg om etter en toppklubb. Vi snakker om en kontrakt som varer i fire-fem måneder. Han kan komme inn og spille en sentral rolle i en av Europas eliteklubber, sier Neville til Sky Sports.

- Det tror jeg er hans ønske nummer én - at han kan spille i Champions League, være på et høyt nivå og vise at det som skjedde i Manchester United ikke var riktig.

TOPPTRENT: Cristiano Ronaldo har fortsatt fysikken i orden. Det viser treningene i Qatar. Foto: NTB
TOPPTRENT: Cristiano Ronaldo har fortsatt fysikken i orden. Det viser treningene i Qatar. Foto: NTB Vis mer

Neville fortsetter:

- Jeg tror han kan få fire eller fem strålende måneder i en klubb der han kan score 15 eller 20 mål i denne perioden. Alle i Manchester United vil spørre seg: «Hvorfor beholdt vi ham ikke?» Det samme vil folk i Premier League.

De siste dagene har to klubber i Saudi-Arabia og én klubb i USA blitt nevnt som mulige stoppesteder. Klubbene er Al Nassr, Al-Hilal og Inter Miami.

Men Neville tror ikke det skjer nå. Han er overbevist om at den aldrende storheten har et desperat ønske om å svinge pisken en siste gang på verdensscenen.

EKSPERT PÅ SKY SPORTS: Gary Neville. Foto: NTB
EKSPERT PÅ SKY SPORTS: Gary Neville. Foto: NTB Vis mer

Når sommeren kommer, vil han sette seg ned og planlegge de to siste åra av karrieren, tror Neville. Da kan USA eller Saudi-Arabia bli aktuelt. Ronaldo har sagt at han vil spille til han er 40 år.

Ofte handler de siste åra av karrieren om å sope inn mest mulig penger.

- Jeg håper han gjør det bra, uansett hvor han drar. Det fungerte ikke i United på slutten, påpeker Neville.

MASSESLAGSMÅL: Det brøt ut masseslagsmål i oppgjøret mellom Zenit St. Petersburg og Spartak Moskva i den russiske cupen. Video: Match TV Vis mer

Ronaldo scoret i Portugals åpningskamp mot Ghana. Flere tok til orde for at han falt «rutinert og lett» - og har slaktet ham for dette. Han ble likevel kåret til banens beste i 3-2-seieren.

VM - GRUPPE H

Portugal11003-23
Sør-Korea10100-01
Uruguay10100-01
Ghana10012-30

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer