Ny Grand Slam-seier for Nadal i US Open

Spanske Rafael Nadal nedkjempet til slutt russiske Daniil Medvedev og tok sin fjerde tittel i US Open søndag 3–2 i sett, med sifrene 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6–4.

VANT: Rafael Nadal fra Spania fikk tøff motstand fra Daniil Medvedev søndag på Arthur Ashe Stadium i New York. Foto: Adam Hunger / AP / NTB scanpix
VANT: Rafael Nadal fra Spania fikk tøff motstand fra Daniil Medvedev søndag på Arthur Ashe Stadium i New York. Foto: Adam Hunger / AP / NTB scanpixVis mer

Det er Nadals 19 Grand Slam-seier på egen hånd, mens det for Medvedevs del var første gang han spilte en finale av det store slaget. På sin vei mot finalen hadde Nadal kun tapt ett sett. Søndag skulle det bli to til.

Andreseedede Rafael Nadal og femteseedede Daniil Medvedev åpnet med et jevnt sett, som endte 7–5 i Nadals favør. Deretter så spanjolen ut til å ha overtaket, 23-åringen fra Russland gjorde flere feil og Nadal tok andresett 6–3.

Men Medvedev satte standard for resten av kampen med å åpne tredjesettet med et serveess. De hadde han i alt fjorten av i kampen, mot Nadals fem.

Intenst

På stillingen 3–2 til Nadal i tredje sett spilte Medvedev seg til to sjanser til å bryte Nadals servegame og utligne, men Nadal sto imot. Medvedev ga seg ikke og fikk nok en sjanse. Denne gangen lot han ikke muligheten glippe – folk reiste seg for russeren på tribunen. Med en ny besluttsomhet i blikket klinte han inn det neste gamet sitt til 4–3.

Det skal likevel mer til enn å ta seg litt ekstra sammen mot Nadal. De fulgte hverandre tett, begge holdt sine server til Medvedev klart å ta tredje sett da han brøt Nadals serve i 12. game, 7–5.

I fjerde sett gikk flere av settene til deuce, før begge kunne notere seg sine respektive poeng. Begge spillere gjorde mange upressede feil. I det åttende gamet viste Nadal fornyet styrke og lot ikke sin ti år yngre motstander ta ett eneste poeng. Medvedev svarte med samme mynt. På stillingen 5-4 hadde Medvedev mulighet til å bryte Nadals serve og ta settet - hvilket han også gjorde. Plutselig var kampen helt snudd, fra 2-0 i sett til 2-2.

New York-publikummet danset allerede på tribunen som takk for stor underholdning.

Maktdemonstrasjon

Nadal hadde utvilsomt tallene på sin side da de startet det femte settet: I kamper der han har startet med å ta de første to settene har han i sin karriere kun tapt én og vunnet 208 av dem.

Medvedev gikk på banen vel vitende om at han har tapt fire av fire finaler som har gått til femte sett, men det så ikke ut til å prege ham.

Nadal virket sterk og på stillingen 5–2 skulle det bare vært det bare for ham å holde egen serve inn til 6-2, game, sett, match. Dommeren prøvde å roe ned publikums taktfaste rop: «Rafa! Rafa! Rafa!".

Men i en sterkt presset situasjon, der Medvedev spilte til seg mulighet til å bryte Nadals serve, strakk spanjolen igjen tiden for langt med sitt ritual med bevegelser før serven. Han måtte gå rett på andreserven, som han misset på. Gamet gikk til Medvedev, som deretter tok sitt eget, og stillingen var 5–4 til Nadal.

I det som skulle bli kampens siste game, spilte Medvedev seg til ny bruddmulighet, men klarte ikke å bruke den. I stedet ble det Nadal som til slutt servet inn seieren. Fullstendig utslitt kollapset han på hardcourten etter fire timer og 49 minutters spill.

De tre store dominerer

23 år gamle Medvedev er første russer i en US Open-finale siden Marat Safin vant turneringen i 2000.

Medvedev ville ha blitt den første utenom de tre store i tennisens verden til å vinne en Grand Slam-turnering siden Stan Wawrinka vant US open i 2016, men slik gikk det altså ikke.

Sveitsiske Roger Federer, Novak Djokovic fra Serbia og Nadal har nå vunnet alle de 12 Grand Slam-titlene siden US Open-finalen for tre år siden.

(NTB)