Marthe Kristoffersen

Ny jobb

Marthe Kristoffersen vil dele sine egne erfaringer med sine utøvere, men mener at de med enda mer kunnskap bør prate mer i debatten rundt spiseforstyrrelser i idretten.

BLIR EKSPERT: Marthe Kristoffersen blir å se i flere av sendingene til Viaplay sitt nye vinterstudio. Foto: Javad Parsa / NTB
BLIR EKSPERT: Marthe Kristoffersen blir å se i flere av sendingene til Viaplay sitt nye vinterstudio. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Marthe Kristoffersen (32) er en av skiekspertene som skal sitte i Viaplays nye vinterstudio under langrennssendingene.

Dagbladet møter Kristoffersen på NENTs lansering av det nye vinterstudioet hvor hun forteller at hun føler seg heldig som får lov til å være med på den nye satsingen. Men hun kommer til å prioritere laget som hun er trener for foran TV-sendingene.

- Førsteprioritet for meg blir å være trener og være med dem på skirenn. Også kommer dette i tillegg, og da blir jeg en gjestekommentator som stepper inn av og til. Jeg er i hovedsak trener, og mine utøvere skal få den oppfølgingen som de fortjener, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Kristoffersen har vært trener for Team Elon Innlandet siden 2019, men har ikke bestemt seg helt for hvor veien går videre i framtida.

- Det får vi se. Jeg trives kjempegodt på Team Elon Innlandet. De utøverne der har jeg blitt veldig glad i og har lyst til å hjelpe videre. Jeg synes det er veldig spennende i den rollen jeg har for da kan man jo utvikle og få folk til å ta det siste steget. Så jeg trives egentlig der jeg er så får vi se hva framtida bringer, sier hun.

Deler erfaringer

Etter at Kristoffersen la opp som langrennsløper og ble trener føler hun at hun har mye erfaringer å dele med utøverne sine.

- Jeg har gjort mye riktig og blitt veldig god selv. Så har jeg gjort mye feil som man ikke har lyst til at utøverne skal gjøre, forteller Kristoffersen.

Dagbladet har den siste tiden kommet med en rekke artikler i serien «en syk skinasjon,» som handler om spiseforstyrrelser blant skiløpere. Kristoffersen tror hun kan bidra med sine erfaringer om mat og vekt, men mener at det er noen profesjonelle som bør ta seg av det viktigste.

- Jeg tror det er mange flere som kan snakke om dette som har erfaring. Jeg blir jo bare å snakke fra mitt ståsted. Selvfølgelig kan vi dele det vi har opplevd, og ting vi har gjort riktig og galt, sier hun.

BLE TRENER: Marthe Kristoffersen la opp som langrennsløper i 2017 og begynte etter hvert sin karriere som trener. Foto: Terje Bendiksby / NTB
BLE TRENER: Marthe Kristoffersen la opp som langrennsløper i 2017 og begynte etter hvert sin karriere som trener. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Viktig å snakke om

Nylig var Kristoffersen gjest i podkasten «Gode Dager» som ledes av tidligere langrennskollega Øystein Pettersen og makkeren Hans Olav Ingholm.

Episoden heter «Spiseforstyrrelser i idretten,» og her fortalte Kristoffersen åpenhjertig om hennes erfaringer rundt trening og mat fra hennes tid på landslaget.

- Det verste man så var at folk gjemte bort litt mat og pirket i den, hadde en serviett over maten og slike ting. Det har jeg gjort selv også. For det var perioder hvor jeg var så usikker at man nesten ikke visste hva jeg skulle gjøre, for å gjøre ting riktig, sa Kristoffersen i podkasten.

Hun har bare fått positive tilbakemeldinger etter podkast-episoden.

- Jeg tror at folk er sulten på at dette er et tema som må prates om. Det er veldig alvorlige saker som har kommet fram der folk har blitt veldig syk. Så jeg tror det er veldig viktig at folk tørr å snakke om det, sier Kristoffersen til Dagbladet.

- Er det vanskelig å være åpen om dette?

- Jeg synes egentlig ikke det. Jeg synes jo ernæring, vekt og kropp er mye av toppidretten. Det må være en del av utviklingstrappa. Man kan ikke gjøre de samme grepene som en person som skal til OL når du er 14 år.

Hun legger til:

- Litt mer kunnskap sånn at man kan lære de på lik linje som vi lærer de utviklingstrappa i langrenn, og hvordan man skal trene som en 14 åring. Hva er det egentlig som skaper framgang? Og da er det ikke å klusse med næringen, sier Kristoffersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer