FLITTIGE POENGPLUKKERE: Håndballjentene har sikret mange poeng til Norge i rangeringen av verdens beste idrettsfolk. Nattas kvartfinale mot Sverige gir enda flere. FOTO: Scanpix/Cornelius Poppe.
FLITTIGE POENGPLUKKERE: Håndballjentene har sikret mange poeng til Norge i rangeringen av verdens beste idrettsfolk. Nattas kvartfinale mot Sverige gir enda flere. FOTO: Scanpix/Cornelius Poppe.Vis mer

Ny kåring: Nordmenn er verdens beste idrettsfolk

Om du trenger trøst i et foreløpig litt traurige norsk sommer-OL, finnes det perfekte nettstedet for deg.

MENS svensker og dansker vinner gull i Rio, er det godt at andre minner oss på hvor flinke vi egentlig er i idrett. Litt stusslige 61.plass på medaljelista etter tre bronsemedaljer i sommer-OL, er jo egentlig ikke oss.

I hvert fall ikke ifølge nettstedet "Greatest Sporting Nation" (GSN) med et internasjonalt panel som setter poeng for all toppidrett året igjennom. Sett derfra er dommen klar:

  • Nordmenn er fortsatt verdens beste i idrett.

I det minste til alle de olympiske resultatene i Rio er matet inn i datamaskinene til dommerne i GSN.

DA kan det være at newzealanderne har passert oss. De har suksess i OL om dagen, men sånt er vanlig på sommeren. I denne årstida blir Norge utfordret av flere på rangeringen av vår favorittkonkurranse "Beste land pr. innbygger", men så kommer vinter og snø som de siste sesongene har holdt oss i toppen. Med newzealendere, finner, sveitsere, latviere og østerrikere nærmest, før svenskene kommer på syvendeplass.

Enda mer imponerende er den rene poengstatistikken som bygger på resultatene i hele 108 ulike idretter. Den lista topper nå USA foran Frankrike, Canada, Storbritania, Russland, Tyskland og Kina:

  • Der er Norge nummer 10 som det desidert minste landet i toppen.

Den plasseringen er årsaken til den store internasjonale oppmerksomheten de siste årene rundt organiseringen av norsk idrett.

FOR denne statistikken er svært representativ lek med tall. Nasjonene får poeng for alle plasseringer blant de åtte beste i kvalik-konkurranser der for eksempel verdensmesterskap og OL teller med. Å nå finalen i Rio teller altså med. Det vil si at svømmetalentet Henrik Christiansen skaffet Norge ett GNS-poeng sist helg med sin finaleplass Det gir et langt bedre bilde av verdenstoppen enn bare medaljene.

I tillegg er oversikten strippet for alle idretter utenfor OL, som bruker maskiner eller dyr. Kriteriene krever også en tydelig fysisk prestasjon. Der forsvinner Magnus Carlsen og sjakk. GNS ekskluderer også ikke-olympiske kampidrettene der den eneste hensikten er å slå motstanderen i stykker.

Du kan sjekke hele poengberegningen her.

OLYMPIATOPPEN refererer selv til GNS-rankingen når de vurderer nivået i norsk idrett. Nå kan det godt innvendes at de ulike idrettene også poengmessig bør rangeres etter internasjonalt nivå for å få fram den reelle sportslige kvaliteten i hver av de 214 nasjonene som er med i denne konkurransen. Det å ha verdensmesteren i fotball eller OL-mesteren på 100 meter er jo ikke akkurat det samme som å ha verdens beste aker.

Slike avveininger er da også grunnen til at GNS inviterer brukerne til å komme med innspill på hvordan denne rangeringen kan holdes mest mulig presis.

LIKEVEL er dette et bra utgangspunkt for å se på hvordan våre felles toppidrettsmidler skal fordeles.

Midt i et foreløpig ganske svakt norsk sommer-OL, er det åpenbart at Norge er og blir en vintersportnasjon. De riktige satsingene innen sommeridrettene må først og fremst reflektere bredden; det vil si kvinnefotball, kvinnehåndball og friidrett som nå øker rekrutteringen sterkt blant de unge. I tillegg er det klokt å investere i miljøer som deler kunnskap. For eksempel rosporten med dens store betydning for hele den norske utholdenhetsidretten.

For det er bruken av felles kunnskap inn i den tradisjonelle vintersporten som gjør at nordmenn topper lista over verdens flinkeste idrettsfolk..

Hvis vi skal tro på utlendingene da......