Fenomenet Eva Urevc fikk spark bak

Ny langrennskomet sjokkerer: - Muskler som Marit Bjørgen

Den tidligere roeren, omstridte Eva Urevc, vekker oppsikt i langrennssporten. Forrige helg vant hun prologen i Lahti like suverent som Johannes Høsflot Klæbo. I VM i Seefeld er alt mulig for sportens trolig sterkeste og mest eksplosive kvinne.

RÅSTERK: Eva Urevc leverte en prolog på Johannes Høsflot Klæbo-nivå i Lahti, nesten seks sekunder foran Maiken Caspersen Falla. Den tidligere roeren vekker oppsikt i langrennssporten med sine muskler og eksplosivitet. Foto: Privat
RÅSTERK: Eva Urevc leverte en prolog på Johannes Høsflot Klæbo-nivå i Lahti, nesten seks sekunder foran Maiken Caspersen Falla. Den tidligere roeren vekker oppsikt i langrennssporten med sine muskler og eksplosivitet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hun likner på Marit Bjørgen i kroppsfasong og egenskaper. Eva er ekstremt eksplosiv, sterk og muskuløs, sier Slovenias landslagstrener Ola Vigen Hattestad til Dagbladet om kometen Eva Urevc (23).

Overfor Dagbladet forteller langrennskometen at hun er helt enig i parallellen til tidenes mestvinnende langrennsløper.

- Jeg har hørt det før. Jeg har flere likheter til Marit Bjørgen, sier Eva Urevc til Dagbladet.

- Som hva da?

- Jeg er rask, eksplosiv og veldig sterk.

MUSKULØS: Marit Bjørgen var 24 år gammel da dette bildet ble tatt, men må nok erkjenne at 23 år gamle Eva Urevc har vel så markerte muskler. Arkivfoto: Tormod Brenna
MUSKULØS: Marit Bjørgen var 24 år gammel da dette bildet ble tatt, men må nok erkjenne at 23 år gamle Eva Urevc har vel så markerte muskler. Arkivfoto: Tormod Brenna Vis mer

- Marit slo gjennom i sprint i 2002/03 som ekstremt eksplosiv og fikk seinere utholdenheten som gjorde henne til sportens store ener. Kan du klare det samme?

- Jeg jobber knallhardt for å bli en ny stjerne. Så ja, jeg kan bli en ny stjerne! sier Urevc og jobber hardt for å bli frontfiguren som Petra Majdic lenge var i slovensk langrenn.

Ser du på resultatene til Eva Urevc i foregående sesonger er det lite som tyder på at hun kan bli en framtidig verdensener i sprintlangrenn. Men de siste ukene har mye endret seg for den tidligere roeren.

- Fikk et spark bak

Årsaken til forrige sesongs svake resultater var imidlertid ikke manglende talent, langt derifra.

Urevc slet nemlig med motivasjonen i en lengre periode og byttet flere ganger idrett, til blant annet roing og skiskyting. Det forteller både Urevc selv og Slovenias landslagstrener Ola Vigen Hattestad til Dagbladet.

Som en konsekvens av holdningsproblemene ble langrennskometen flyttet ned på B-landslaget før denne sesongen.

NY STJERNE: Eva Urevc er ikke beskjeden og sier til Dagbladet at hun tror hun kan bli en ny stjerne i langrennssporten. Foto: Privat
NY STJERNE: Eva Urevc er ikke beskjeden og sier til Dagbladet at hun tror hun kan bli en ny stjerne i langrennssporten. Foto: Privat Vis mer

- Eva var sterk nok i fjor, men hadde ikke gode nok holdninger og ble flyttet ned til B-landslaget, hvor hun er hun nå. Men de fleste tenker at Eva er den som skal føre arven i slovensk langrenn videre. Alle vet om potensialet hennes. Men hun fikk i fjor et spark bak som hun trengte, sier Ola Vigen Hattestad til Dagbladet.

- Eva har slitt litt med motivasjonen et par sesonger, spesielt sommer og høst. Hun tok et oppgjør med seg selv i fjor vår. Hun var så lei ski og satset roing i stedet, faktisk. Hun satset litt skiskyting også en periode. Eva var umotivert, men tok et oppgjør med seg selv etter å ha blitt vraket til OL. Like etter vant hun 10 km i det slovenske mesterskapet.

Sjokkerer langrennseliten

Kort tid etter at hun begynte å rendyrke langrennssatsingen og ta seg selv i nakken etter et kraftig spark i baken fra landslagsledelsen i vår, sjokkerer Urevc med sine enorme fartsegenskaper i langrennssporet.

BJØRGEN-MUSKLER: Landslagstrener Ola Vigen Hattestad mener Eva Urevc har en kroppsbygning og muskler som han bare har sett på Marit Bjørgen av kvinnelige langrennsløpere tidligere. Foto: Privat
BJØRGEN-MUSKLER: Landslagstrener Ola Vigen Hattestad mener Eva Urevc har en kroppsbygning og muskler som han bare har sett på Marit Bjørgen av kvinnelige langrennsløpere tidligere. Foto: Privat Vis mer

Det er trolig snakk om et tidsspørsmål før det eksploderer for sportens kanskje mest eksplosive løper.

I forrige verdenscuphelg i Lahti vant hun sprintprologen med hele 4,21 sekunder ned til nr. 2. Det er avstander som vi sjelden ser på dette nivået, hvor Johannes Høsflot Klæbo stort sett står for de få unntakene.

- Det sier at hun har en stor framtid i sprint. Hun var skuffet etter kvartfinalen. Selv om røk, er hun blant de beste sprinterne i verden, sa jeg til henne. Det handler om å stå helt inn og kan utfordre de svenske etter hvert, sier Hattestad til Dagbladet.

Urevc slo for eksempel Maiken Caspersen Falla med 5,89 sekunder i sprintprologen i helga i løpet av den korte og raske sprintløypa i Lahti, som likner på VM-løypa i Seefeld.

AKROBAT: Eva Urevc er både smidig og akrobatisk på skiene. Foto: Privat
AKROBAT: Eva Urevc er både smidig og akrobatisk på skiene. Foto: Privat Vis mer

23-åringen ble også nr. 5 og 7 i verdenscupprologene i Val Müstair. Utfordringen videre er å bruke fartsegenskapene riktig i heatene.

Björn Lind-utvikling?

Landslagstrener Ola Vigen Hattestad ser et vanvittig potensial i Urevc, hvis de siste brikkene faller på plass.

- Eva er eksplosiv og har trent veldig mye styrke, fra da hun var roer. Eva er veldig muskuløs. Hun har muskler som Bjørgen. Hun skaper vanvittig kraft på korte drag. Der er hun uslåelig, sier Hattestad til Dagbladet.

- Utfordringen er når farta blir høyere. Hun er veldig godt på å skape høy fart selv, men det er verre å bevare den høye farta, der Stina Nilsson og Kristine Stavås Skistad er så dyktige.

OMSTRIDT: Eva Urevc ble flyttet ned til B-landslaget før denne sesongen grunnet holdningsproblemer. Nå har hun tatt seg selv i nakken. Foto: Privat
OMSTRIDT: Eva Urevc ble flyttet ned til B-landslaget før denne sesongen grunnet holdningsproblemer. Nå har hun tatt seg selv i nakken. Foto: Privat Vis mer

- Björn Lind var i en periode suveren i prologer før han klarte å få opp utholdenheten og de taktiske egenskapene. Da ble han verdens desidert beste sprinter, med blant annet OL-gull i Torino i 2006. Kan Urevc gjøre det samme?

- Potensialet er enormt i sprintlangrenn med de fartsegenskapene, men det er ikke så enkelt som å si at det bare er utholdenheten som må plass. Den er ganske god, egentlig, for Eva har verdenscuppoeng i distanserenn også. Det er nok flere årsaker til at det ikke har fungert bedre i heatene ennå. Det handler om å posisjonere seg i felt, være rå mentalt og rykke seg fram, sier Hattestad til Dagbladet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Med andre ord noen av de områdene der du var best?

- Du har nok rett at jeg var flink i det. Jeg var sjelden topp tre i prologer, men hevet meg i heat. Vi jobber kontinuerlig med det. Mye sitter mellom ørene når det gjelder å ta riktige valg i avgjørende faser.

Kan vrake medaljeoutsider

Siden Petra Majdic var verdens suverent beste sprinter i flere sesonger midt på 2000-tallet, i perioden da Marit Bjørgen slet, har slovenerne fått fram gode kvinnelige langrennssprintere på rekke og rad.

I prologen i Lahti hadde slovenerne tre topp 6, nærmere bestemt Katja Visnar og Anamarija Lampic i tillegg til Urevc. Også Alenka Cebasek og Vesna Fabjan er regelmessig i semifinaler og har vært i sprintfinaler.

Bredden er så god nå at stjerneskuddet Urevc må imponere om hun skal få muligheten til å ryste langrennsverden med sine fartsegenskaper i VM i Seefeld. Fabjan, som står utenfor landslaget, er den som kan ødelegge drømmen.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

- Vi har et så sterkt lag at Eva Urevc faktisk ikke er tatt ut til VM ennå. Cebasek, Katja og Lampic er klare. Urevc kjemper med Fabjan om den siste plassen. Utfordringen som går igjen for løperne våre, er å stå løpet ut, som handler om både utholdenhet og gjøre gode valg. Løypa i Seefeld bør imidlertid passe oss godt, sier Hattestad til Dagbladet.

Utfordringen er noe Hattestad - som selv alltid stå løpet ut og har 13 verdenscupseire i sprint å se tilbake på, samt tre mesterskapsgull - må jobbe med i tiden som kommer.

Slovenias utfordring

Faller de siste brikkene på plass, kan Slovenia få til hva som helst.

- Vi har diskutert hvorfor vi ikke får fram flere herrer i toppen, men så mange kvinner. Det har stort sett vært damelangrenn i Slovenia og spesielt i sprint vi har hevdet oss der oppe. Majdic har nok banet vei. Vi trener mye tradisjonelt, så det er en diskusjon på hvorfor vi ikke lykkes bedre i distanse. Følger vi tradisjonen til slovensk langrenn, har de vært veldig gode i 14-15-årsalderen, men så kommer negativ utvikling på distanse i junior- og senioralder, sier den olympiske mesteren på sprinten i Sotsji til Dagbladet.

- Det er godt mulig det er noen år der man ikke legger på nok trening i junioralderen. De trener profesjonelt fra ung alder, mer enn i Norge, hvor det er mer lek. De har ingen utviklingstrapp som vi har i Norge. Jeg har satt i gang noen diskusjoner rundt dette.

Hattestad er i startfasen av en toårskontrakt som slovensk landslagstrener, men intensjonen er at den forlenges fram til VM på hjemmebane i Planica i 2023. Han er trener for de sju utøverne som er på A-landslaget: fire kvinner og tre menn.

Fabjan satser utenom landslaget. Urevc er på B-landslaget denne sesongen, men blir trolig flyttet opp neste sesong nå som hun endelig har tatt et oppgjør med seg selv for å få ut sitt enorme potensial.

Selv sier Urevc, som må prestere i Cogne denne helga, til Dagbladet at hun tror sprintløpa i Seefeld er skreddersydd for henne.

- Ja, jeg mener det. Løypa bør passe meg helt strålende, sier 23-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer