Ny Liverpool-eier vil ikke love nytt stadion

Men har ett mål: Å vinne. Her er frieriet fra John W. Henry og NESV.

SKRYTER AV SUKSESSEN: New England Sports Ventures bragte trofeene tilbake til Boston Red Sox. Nå vil John Henry gjøre det samme i Liverpool.Foto: SCANPIX/REUTERS/Lucy Nicholson
SKRYTER AV SUKSESSEN: New England Sports Ventures bragte trofeene tilbake til Boston Red Sox. Nå vil John Henry gjøre det samme i Liverpool.Foto: SCANPIX/REUTERS/Lucy NicholsonVis mer

||| (Dagbladet): Etter et dramatisk døgn godkjente Liverpool-styret budet fra amerikanske New England Sports Ventures (NESV) og Boston Red Sox-eier John W. Henry i dag.

Nå venter styret og NESV på å få godkjent avtalen i retten, mens Liverpool-fansen venter på å få høre hva de nye eierne faktisk vil gjøre med klubben.

I kveld gikk selskapet selv ut med en pressemelding, der de lover å dekke all gjeld Tom Hicks og George Gillett har pådratt klubben i forbindelse med oppkjøpet i 2007.

- Vårt mål er å stabilisere klubben, og til slutt gi Liverpool tilbake den rettmessige plassen i engelsk og europeisk fotball, der de kan kjempe om og vinne trofeer, skriver NESV, ifølge Daily Telegraph, og utdyper:

- Siden 2001 har NESV gjort flere vellykkede investeringer i sport- og underholdningsbransjen. Våre selskaper, som inkluderer Boston Red Sox og Fenway Park, har alle ett mål: å vinne. NESV ønsker å få vinnerkulturen tilbake til Liverpool. Vi har bevist at vi kan klare dette, tydeligst når det gjelder Boston Red Sox. Laget har vunnet to World Series på de siste seks årene. Vi ønsker å bringe den samme type åpenhet, lidenskap, og profesjonalitet til Liverpool.

Lover ikke ny stadion
Det er kanskje historien om baseball-klubben Boston Red Sox som overbeviser de mest positive av Liverpool-supporterne i dag.

Red Sox var en falmet storhet med lang historie da NESV kom inn, men ble gjenreist som vinnerklubb i løpet av noen år under John W. Henry og co, og tok sin første VM-tittel på 86 år i 2003. Gjenreist ble også Fenway Park, som har blitt totalrenovert og bygget ut fra 2005 og til i dag.

- Under Henry ble Red Sox forvandlet fra et lag som aldri utgjorde noen trussel, til en stormakt. Forvandlingen var total, sier sportsredaktør i Boston Globe, Joe Sullivan, til Guardian.

- Dette klarte han først og fremst gjennom investeringer, noe som blant annet gjenspeiles i klubbens lønnsutgifter, de nest høyeste i Major League. Det å signere og beholde toppspillere har blitt kjennemerket ved Henrys tid i klubben så langt. På den annen side er billettprisene på Fenway Park blant de høyeste i ligaen, sier Sullivan.

Opprustningen av det legendariske baseball-stadionet er også et eksempel på NESVs forretningsdrift som kan bekymre mange Liverpool-fans.

Da styreformann Martin Broughton og co begynte letingen etter en ny eier av klubben, var ett av kravene investeringer i et nytt stadion i Stanley Park.

NYTT STADION? Liverpool-supporterne har lenge sett et nytt stadion som essensielt for at klubben skal vokse. Nå kan det ende med ombygging av eksisterende Anfield.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis
NYTT STADION? Liverpool-supporterne har lenge sett et nytt stadion som essensielt for at klubben skal vokse. Nå kan det ende med ombygging av eksisterende Anfield.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis Vis mer

Det kan ikke John W. Henry og NESV love.

- De forplikter seg definitivt til å investere i et nytt stadion og vi vil ende opp med en kapasitet på 60 000 pluss. Men det de ikke har bestemt seg for, er om dette bør være et helt nybygd stadion eller om det fortsatt er mulig å bygge på Anfield, sier styreformann Martin Broughton i intervju med klubbens hjemmesider, også omtalt tidligere i dag.

- De har gjort begge deler tidligere. De bygget det nye stadionet til Baltimore Orioles, og når det gjaldt Fenway Park, så de på begge alternativene og bestemte seg for at en ombygging som tok vare på all tradisjonen var en bedre løsning, sier Broughton.

Da planene om å ombygge Fenway Park ble offentliggjort, var det etter lang og følelsesladet debatt i Boston. Mange mente tradisjonene i veggene var for viktige til å rive, og til slutt falt eierne ned på at en ombygging var det beste. Fenway Park økte kapasiteten med 1300 i løpet av det neste året.

Spørsmålet er om Liverpool-supporterne mener en ombygging av Anfield vil være den rette løsningen på Merseyside.

Taper 1,3 millarder
Nå venter uansett en runde i retten før oppkjøpet av klubben kan fullføres.

Da de nåværende eierne Tom Hicks og George Gillett i går kveld forsøkte å bytte ut to av medlemmene i styret, var det for å blokkere kjøpsavtalen - som de mener verdsetter klubben for lavt.

Og det er kanskje ikke så rart.

Ifølge Guardian ligger Hicks og Gillett an til å tape rundt 1,3 milliarder kroner på det forestående salget.

NESV har lagt rundt 2,8 milliarder kroner på bordet. 2,2 av disse vil gå til å betale ned gjelden Hicks og Gillett har pådratt klubben i forbindelse med oppkjøpet 2007. Resten forsvinner til gjeld i forbindelse med det planlagte nye stadionet i Stanley Park.

For Liverpool vil det stå igjen gjeld på rundt 350 millioner kroner, noe som er det nest laveste tallet i Premier League.

KJEMPER OM PENGENE: George Gillett og Tom Hicks vil ifølge Guardian gå på milliardtap dersom NESV-kjøpet går gjennom. Derfor kjemper de med nebb og klør for å hindre det.Foto: SCANPIX/AP/Dave Thompson
KJEMPER OM PENGENE: George Gillett og Tom Hicks vil ifølge Guardian gå på milliardtap dersom NESV-kjøpet går gjennom. Derfor kjemper de med nebb og klør for å hindre det.Foto: SCANPIX/AP/Dave Thompson Vis mer

Men NESV-budet er altså ikke nok til å betale ned lånene Hicks og Gillett har gitt til klubben i løpet av de siste årene - som ifølge Guardian beløp seg til rundt 1,3 milliarder ved siste regnskap i 2009.

Ikke sikker på retten
Styreformann Martin Broughton mener han hadde sitt på det tørre da han og styret godkjente oppkjøpet, til tross for amerikanernes forsøk på å sabotere.

Nå er det opp til retten å vurdere.

- Jeg har tro på dette. Jeg hadde ikke dratt styret gjennom prosessen i går om jeg ikke hadde det. Man kan aldri være sikker, dette er rettslige vurderinger. Men vi har fått gode råd, og jeg føler meg trygg, sier Broughton.

Styreformannen har også antydet at han har skriftlige bevis som vil knekke Tom Hicks og George Gillett i retten. Han regner med at saken er avgjort i løpet av neste uke.

Liverpool-stopper Jamie Carragher har samtidig gått ut med sin støtte til oppkjøpet i ettermiddag.

- Alle vet at dette vil være en god ting for klubben. Forhåpentligvis går det i orden så fort som mulig, så vi kan begynne og se framover på banen og forbedre resultatene. Det er det vi er nødt til, sier Carragher.

TROR PÅ AVTALEN:  Styreformann Martin Broughton mener Hicks og Gillett neppe kan stanse oppkjøpsavtalen nå.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
TROR PÅ AVTALEN: Styreformann Martin Broughton mener Hicks og Gillett neppe kan stanse oppkjøpsavtalen nå.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer