Ny løper for ny sport

For nå er det for alltid slutt på barneskirenn.

IKKE TIL Å STOPPE:  Da alle konkurrentene la en plan for å slå Petter, presterte han sitt aller beste løp. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
IKKE TIL Å STOPPE: Da alle konkurrentene la en plan for å slå Petter, presterte han sitt aller beste løp. Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer

TVERS igjennom sympatiske Anders Södergren minner til vanlig lite om norsk filmhistories Egon; du vet han som hele tida hadde en plan som der og da virket genial, men som seinere ikke virket i det hele tatt. Men akkurat sånn ble det med svenskenes plan om å stoppe Petter Northug på 30 km med skibytte.

For noen dager er ikke Petter til å stoppe. Akkurat sånn som i dag da han gjorde sitt aller beste skirenn og for en gang skyld ikke ble liggende alene i snøen etterpå.

For da alle skulle slå Petter Northug ble også konkurrentene liggende å gispe etter pusten.

PETTERS egen utvikling fram til dette mesterstykket forteller mye om hvorfor han har kommet i en mentalt og fysisk suveren posisjon i sporten. Det var nettopp på denne vanskelige kombidistansen at det siste vanskelige veistykket fram mot den komplette skiløperen startet. På den innledende klassiske delen så han klart hva som satte begrensninger for det å bli aller best, og det er slike begrensinger som trigger idrettsgutten Petter.

Med et tvungent stilbytte ble Petter Northug invitert til å gyve løs på den klassiske teknikken med all den nysgjerrigheten og konsentrasjonen om detaljer som alltid har preget skigåingen hans.

RESULTATET var formidabelt. Fra å være en spesialist på å henge etter konkurrentene og tyne ut allle krefter fra egen kropp, ble Petter en mester i å gå billige klassiske løp. Slikt fordrer både strøken teknikk og ekstrem taktisk oversikt, og han utviklet raskt begge deler. På bare et par vintre ble fristilseksperten en trygg klassisk løper og så kjappere enn alle hva som til enhver tid var nødvendig i posisjonering for å holde kontroll over konkurrenttene.

Det var omtrent da Anders Sødergren og de andre av toppløperne måtte begynne å gjøre som Egon Olsen.

Skaffe seg en plan; altså.

DEN har i all sin enkelthet vært tydelig helt fra OL sist vinter, og går ut på å presse opp tempoet i den klassiske starten så brutalt at en spurter som Petter ikke  lenger klarer å holde kontroll midt i feltet uten å bruke krefter.

Ofte har man vært avhengig av at de sterkeste løperne har byttet på denne drajobben. I et stadig bedre og tettere internasjonalt herrefelt der de fleste norske løperne denne vinteren har hengt etter i den klassiske stilen, har planen fungert greit. Nå blir Petter alltid reelt utfordret fra start i favorittøvelsen sin.

Desto bedre å takle det som i dag.

passeringene nede på skistadion var det lett å se hvordan Petter har tilpasset seg konkurrentens nye tilnærming. Der var han tett ved førstemann i den store ledergruppa helt klar til å følge en ekstrem tempoveksling i bakkene.

Det kom aldri. En etter en prøvde å presse opp farten for å få et forsprang, men i nysnøen og mot Nye Petter var det forgjeves. Til slutt var det svenskenes klassiskspesialist Daniel Rickardsson som stivnet for egne klassiske rykk.

Da måtte denne distansen avgjøres på den avsluttende fristilsdelen som før.

OGSÅ der var farten formidabel. 30 km med skibytte i Holmenkollen denne VM-søndagen avsluttet alt pjattet om Petter Northug og barneskirenn. Dette var et mannfolkløp i en sport som målt i bredden på tetfeltet er råere enn noen gang før.

Desto bedre for hele det norske laget at flere av dem var oppe i teten med avgjørende bidrag for å hjelpe Petter. Tord Asle Gjerdalens rykk med Petter i ryggen inn på den siste runden ga det siste ekstra puffet.

Så var det bare å spurte mens lydmuren sprakk over Holmenkollen. Denne gangen var det visst ingen skiløper i hele verden som kunne sprekke Petter Northug.