OVERLEGEN: Therese Johaug vant 10-kilometeren foran Ebba Andersson.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
OVERLEGEN: Therese Johaug vant 10-kilometeren foran Ebba Andersson. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Ny maktdemonstrasjon av Johaug da svensk stortalent viste seg fram

Therese Johaug vant 10 kilometer fri teknikk på Lillehammer.

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): Therese Johaug var storfavoritt til å vinne 10 kilometer fri teknikk, og 30-åringen fra Dalsbygda innfridde det store favorittstempelet.

- Det var en tøff ferd mot seier. Det var en tøff løype og harde forhold. Jeg måtte virkelig gå i kjelleren i dag, for Ebba kom lynraskt bakfra. Jeg hadde bestemt meg for å spare litt krefter til den siste bakken på sisterunden og klarte å ta noen sekunder der, sier Therese Johaug til Dagbladet etter seiersløpet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Ebba imponerer stort. Hun er ung og har tatt store steg denne sesongen. Da Charlotte, Ingvild, og Maiken var i samme alder, tok vi også store steg på kort tid, så kommer de små stegene etter hvert.

- Dere norske skijentene har jo hjulpet og spredt treningskunnskap til Charlotte Kalla og co. Angrer du på det nå som de gir deg så mye konkurranse?

- Nei, jeg angrer ikke. Det er nå det er moro å vinne skirenn. Det er når det nivået det er høyt, det er veldig moro å vinne. Det er artigere det enn når man er helt overlegen, sier Johaug til Dagbladet.

- Hvordan er det å gå med et så tidlig startnummer og vite at dine sterkeste rivaler kan gå på dine tider?

- Jeg måtte sitte og vente i 20 minutter før Charlotte og de beste kom. Det er veldig lenge å vente. Da sitter jeg og tenker: Går det? Går det ikke? Det er nervepirrende, sier Johaug til Dagbladet.

Johaug sa før start at hun ville legge press på seg selv og late som hun lå bak konkurrentene, siden hun startet lenge før utfordrere som Charlotte Kalla og Ragnhild Haga.

Og Johaug tok kommandoen tidlig og ledet ved alle mellompasseringer. Den største konkurrenten viste seg å bli det svenske stortalentet Ebba Andersson (21), som ved 5 kilometer bare var 1,9 sekunder bak Johaug.

Men i mål endte Andersson til slutt 9,3 sekunder bak 30-åringen. Dermed var det det svenske håpet Charlotte Kalla, med startnummer 58, som var neste og siste utfordrer.

STORTALENT: Svenske Ebba Andersson (21). Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
STORTALENT: Svenske Ebba Andersson (21). Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

Nytt svensk håp

Og ved 5 kilometer så det bra ut for Kalla, som var snaut to sekunder bak Johaug og kjempet med Andersson, men etter 7,2 kilometer hadde avstanden mellom Johaug og Kalla økt til 10,9 sekunder.

Og den avstanden fortsatte å økte.

I mål var Kalla 15,7 sekunder bak vinneren på en tredjeplass. Dermed var det ingen som kunne true Johaug, som tok en klar seier med 9,2 sekunder ned til Ebba Andersson på andreplass.

- Jeg ble litt overrasket da jeg fikk positive sekunderinger mot henne, men jeg prøvde bare å fokusere på det jeg skulle, sier Andersson til Dagbladet.

Sverige, som dominerte på sprinten fredag, viser at de har skumle planer denne sesongen.

- Vi må se opp for dem, sier Johaug om det svenske laget.

Ingvild Flugstad Østberg ble nummer fire og Ragnhild Haga nummer seks.

Minitouren avsluttes med jaktstart søndag.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson slår alarm om norsk kvinnelangrenn. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Fikk en fordel

Therese Johaug røk ut i sprintprologen som innledet minitouren på Lillehammer fredag. Det kan være en fordel.

I hvert fall er reglene slik at Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg fikk svært lite igjen for å gå to heat ekstra og kjempe seg til semifinalen.

- Vi snakket om det i går, og jeg har ment det i mange år. Nå kan jeg endelig si det, siden jeg ikke er så god i sprint lenger. Det er ikke bra nok betalt for å komme langt i sprint i minitourer, sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet.

Les mer om saken her: