Ny mållinjeteknologi skal bestemme alle mål i Premier League

Skal brukes i hele årets sesong.

 VISTE FRAM:  Dommer Anthony Taylor viste i dag fram hvordan Hawk-Eye hjelper dommerene å fatte riktig avgjørelse. Foto: Yui Mok / PA / NTB Scanpix
VISTE FRAM: Dommer Anthony Taylor viste i dag fram hvordan Hawk-Eye hjelper dommerene å fatte riktig avgjørelse. Foto: Yui Mok / PA / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Historien er full av omstridte mål. England ble snytt for et klart mål i en VM-kamp mot Tyskland i 2010. Liverpool- og Chelsea-supportere krangler fortsatt om ballen som sendte Liverpool til Champions League-finalen i 2005 var inne.

Den gamle United-keeperen Roy Carroll reddet i 2005 en ball som var langt inne i mål i en kamp mot Tottenham, uten at dommeren fikk det med seg.

Men nå skjer det store forandringer i Premier League.  Fra og med søndag skal mållinje-teknologien Hawk-Eye bestemme om ballen faktisk var over streken.

Tidligere i år stemte alle Premier League-klubbene ja til forslaget. I dag var den på plass.

Vist fram Det nye systemet ble offentliggjort på Emirates i dag, og er blitt hyllet som en av de største utviklingene i fotballens historie. Hawk-Eye er, ifølge produsenten, et system som er «millimeterpresist og som sørger for at ingen TV-selskapers repriser kan skape tvil om avgjørelsen».

 OMSTRIDT:  England ble snytt for et helt klart mål  i VM i 2010. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB Scanpix
OMSTRIDT: England ble snytt for et helt klart mål i VM i 2010. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB Scanpix Vis mer

14 videokameraer vil følge ballen som besatt gjennom hele kampen. Om ballen passerer dødlinja, vil det bli sendt signaler  direkte til dommeren. Han eller hun kan enkelt se på en klokke på armen og blåse for mål.

 Allerede i søndagens Community Shield-kamp mellom Manchester United og Wigan vil systemet bli testet ut,men det stopper ikke der.

Alle Premier League-lagene må installere systemet som koster rundt to millioner kroner per stadion. Systemet skal bli brukt i alle kampene i årets sesong.

- Systemet vil hjelpe dommeren å fatte den riktige avgjørelsen.  Det er en veldig spennende utvikling for fotballen, forteller  Premier League-sjef  Richard Scudamore til Daily Mail.

 KLOKKEKLART:  Dommeren skal nå få beskjed på en klokke om ballen var over streken eller ei. Foto: Yui Mok PA / AP / NTB Scanpix
KLOKKEKLART: Dommeren skal nå få beskjed på en klokke om ballen var over streken eller ei. Foto: Yui Mok PA / AP / NTB Scanpix Vis mer

Det blir stadig mer press på dommerne til å fatte den riktige avgjørelsen.

- Nå kan vi hele tiden se om det var et mål eller ikke. Vi må bare bruke det når muligheten er der, fortsetter Scudamore.

Ikke i Norge Dommersjef i Norge, Rune Pedersen, forteller at Hawk-Eye ikke er blitt diskutert i Norge. Dommersjefen antar at det vil bli diskutert når dommere i Norden møtes til dommermøte i høst. Pedersen er glad for at systemet blir testet ut i England, og han er sikker på at andre land kan nyte godt av erfaringene fra balløya.

-Alle ting som kan garantere korrekte avgjørelser er et pluss for fotballen, sier Pedersen.

Det er to løsninger som dominerer markedet nå. Enten Hawk-Eye, eller to ekstra måldommere på hver dødlinje. Han ser heller ikke noe problemer med at systemet overtar ansvaret fra dommerne.

 POSITIV:  Dommersjef Rune Pedersen liker det nye systemet. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
POSITIV: Dommersjef Rune Pedersen liker det nye systemet. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Det er ikke sånn at vi skal gå gjennom alle situasjoner som omfatter gule kort eller straffespark. Da hadde det vært noe helt annet. Det er bare en ren oppfattelse av om ballen er over linja eller ikke. Den tar ikke fra dommeren noe som helst makt, sier Pedersen.