FEST FOR DE ÆRLIGE  Tour de France har tilsynelatende så langt vært dopingfri. Er det et tegn på at kampen mot dop har snudd? FOTO:   AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE/PASCAL PAVANI/JOEL SAGET.
FEST FOR DE ÆRLIGE Tour de France har tilsynelatende så langt vært dopingfri. Er det et tegn på at kampen mot dop har snudd? FOTO: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE/PASCAL PAVANI/JOEL SAGET.Vis mer

Ny medisin mot doping

Er det samarbeidet med legemiddelindustrien som gjør at Edvald og Thor nå har større sjanser til å vinne?

NÅ SOM TOUR DE FRANCE tilsynelatende triller dopfritt videre i påvente av klatreetappene med to av de ærligste gutta i front, er det noen grunner utenfor løypa til sykkelsportens positive vending.

Først og fremst skyldes framgangen den nye viljen i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) til å rydde opp; ikke minst med fungerende blodpass som gjør at kontrollen kan spisses mot de mest belastede sykkelmiljøene. Samtidig får sporten god hjelp av en økt samfunnsinteresse i land etter land til å stoppe det alminnelige dopingbruket.

PÅ SAMME MÅTE som politi og påtalemyndigheter i USA og flere land i Europa mer og mer overtar rettsforfølgelsen av dopingmisbrukerne, er trykket større mot alle samfunnsaktører til å ta et oppgjør.

Nettopp dette presset er bakgrunnen for at de største legemiddelprodusentene stadig jobber tettere med det internasjonale antidopingbyrået (WADA) for å å plukke ut jukserne. Midt under Tour de France har WADA nå inngått en langsiktig kontrakt med medisingiganten GlaxoSmithKlein, og med det er potensielle brukere varslet enda en gang om at de risikerer mye mer enn tidligere.

Med tett vitenskaplig samjobbing mellom produsenter og WADA er det endelig blitt et mer åpent spørsmål om hvem som lurer hvem med doping.

EN ETTER EN har de tyngste legemiddelprodusentene knyttet seg til antidopingarbeidet. Amerikanske Amgen våknet opp da deres EPO-medikamenter ble knyttet til den store Festina-skandalen i Tour de France 1998, og ble med på kontrollen under OL i Salt Lake City i 2002. Det førte til at skistjernene Johann Mühlegg, Lariza Lazutina og Olga Danilova alle ble tatt for å bruke Amgen-medisinen Aranesp.

Etter disse lekene har Amgen jobbet tett med WADA i utviklingen av nye medisiner for å spore misbruk, og konsernet har også gått inn som sponsor i det store rittet Tour of California vel vitende om at flere av rytterne i feltet der sannsynligvis allerede hadde stått på den hemmelige kundelista til Amgen-produkter som var ment for de aller sykeste.

På samme vis inviterte sveitsiske Roche tidlig antidopingmyndighetene med på produksjonen av sin tredje generasjons EPO. Resulatet ble CERA-produktet Mircera, og et ferdig oppsatt kontrollsystem som felte italieneren Riccardo Ricco og et par andre blåøyde syklister under Tour de France i 2008.

Dengang hadde nettopp Micera et rykte på seg i det betente sportsmiljøet som et produkt det var nærmest umulig å oppdage. Men så enkelt var det visst likevel ikke å jukse.

FORTSATT er det store gråsoner rundt de ulike kopimedisinene på verdensmarkedet og en gjennomgående mangel på ressurser til å ta nok tester i utøvernes treningsperioder. Likevel gir samarbeidet med den tyngste legemiddelindustrien WADA muligheten til å være offensive i en periode der mange vestlige land ellers øker innsatsen mot doping:

_Denne samjobbingen er helt nødvendig for å beholde forspranget på doperne, sa WADA-sjef John Fahey da han skrev under den siste avtalen, og idretten har allerede gitt partnerne sine enda større spillerom:

•• Under sommerlekene i London neste sommer blir nettopp GlaxoSmithKline offisiell leverandør til OL-laboratoriene.

Det øker sannsynligvis medaljesjansene både for Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd og stadig flere rene syklister.