Amerikansk langrennsdominans i Davos

Ny megaskrell

Hailey Swirbul (22) hadde aldri vært topp 20 i et distanserenn i verdenscupen før hun tok steget opp på pallen i dag og slo profiler som Jessica Diggins, Natalja Neprjajeva og Tatjana Sorina. Aller best var Rosie Brennan, som utklasset konkurrentene med «Johaug-margin».

SUVEREN: Rosie Brennan. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP
SUVEREN: Rosie Brennan. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fraværet av de norske, svenske og finske langrennsløperne har gitt andre nasjoner muligheten til å tre opp på pallen.

Spesielt USAs langrennskvinner har grepet muligheten med begge hender denne verdenscuphelga i Davos.

I går forbedret Rosie Brennan sin tidligere bestenotering i sprint fra 15. til 1. plass med karrierens første verdenscupseier i Davos.

At den kom i sprint, var sensasjonelt. I dag var derimot Brennan forhåndsfavoritt sammen med Natalja Neprjajeva, Jessica Diggins, Julie Stupak og Tatjana Sorina.

32 år gamle Brennan viste at hun er i sitt livs form, etter 5. plass sammenlagt i minitouren i Ruka, sprintseier i går og en suveren triumf i dag.

At hun slo Neprajeva og Diggins var ingen overraskelse, men seiersmarginen var likevel over all forventning.

Ned til Julia Stupak (tidligere Belorukova) skilte det hele 34 sekunder etter 10 kilometer fristil, mens Diggins og Neprajeva - som begge har flere verdenscupseire - skilte det henholdsvis 44,8 og 55,9 sekunder.

  • Stupak (Belorukova) får ros av trener Markus Cramer for sine prestasjoner både i og utenfor løypa. Se video her:
VEKKER OPPSIKT: Julia Belorukova byr på seg selv i sosiale medier. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Tatjana Sorina, som ble nr. 2 og bare slått av Johaug i minitouren i Ruka, endte på 6. plass, slått med hele 51,5 sekunder av Bernnan.

Dagens største sensasjon var imidlertid en annen amerikansk kvinne, Hailey Swirbul, som kapret 3.-plassen. Swirbuls beste verdenscupresultat i et distanserenn før i dag, var en 21. plass fra nettopp Davos i fjor.

Den forbedret hun altså med 18 pallplasseringer i dag. I sprint har 22-åringen fra USA en 18. plass som best.

Kritiserer Norge

Selv om nye utøvere markerer seg, reagerer flere langrennsprofiler sterkt på Norges verdenscupfravær i Davos denne helga, Dresden neste helg og deretter Tour de Ski.

Dagbladet snakket lørdag morgen med Tysklands landslagssjef Peter Schlieckenrieder, som selv vant OL-sølv bak Tor Arne Hetland på sprinten i Salt Lake City i 2002, og er på plass med de tyske utøverne i Davos til dagens sprint og morgendagens 10/15 km fristil.

- Det er vanskelig å forstå avgjørelsen til Norge. De konkurrerer jo hjemme i Norge. Det er vanskelig for oss å forstå forskjellen. Corona-tiltakene er perfekte her i Davos. De har gjort en optimal jobb, og Davos er en av de tryggeste stedene å være, sier Peter Schlieckenrieder til Dagbladet.

- Vi ønsker å ha de beste tilstede, selv om jeg må innrømme at vi ikke kommer til å savne dominansen til Therese Johaug på distanserennene. Forhåpentligvis blir det mer spennende nå. Likevel mener jeg at Norge burde vært her, påpeker tyskeren.

Pellegrino: - Mangel på respekt

For den italienske sprintstjerna Federico Pellegrino - verdensmester fra Lahti-sprinten i 2017 - er Norges fravær veldig tungt å svelge. Italieneren har mange ganger fortalt Dagbladet at det er nettopp duellene med Johannes Høsflot Klæbo som inspirerer ham.

- Jeg respekterer deres valg, men jeg tror risikoen er liten for å konkurrere her i Davos. Jeg tror ikke risikoen er større enn i Ruka eller rulleskirenn med høye hastigheter i utforkjøringene, hvor et fall kan være karrieretruende, sier Pellegrino til Italpress, før han fortsetter kritikken med en veltalende metafor:

- Det er en stor skuffelse og et snev av sorg i meg. Det er som å sitte på et fly i turbulens, hvor piloten hopper ut av flyet med fallskjerm sammen med idrettsutøverne på «business class», mens vi andre utøverne må bli igjen og prøve å redde flyet. Det virker på meg som en mangel på respekt, konkluderer italieneren.

Pellegrino forteller videre at han vil konkurrere videre i verdenscupen tross Norges fravær, fordi han føler et ansvar for arrangører som gjør det de kan for å la utøverne konkurrere under minst mulig risikable forhold.

Konfrontert med kritikken sier langrennssjef Espen Bjervig:

- Jeg har full forståelse og respekt for at andre prioriterer og velger annerledes enn oss. I den annerledesverden vi er inne i nå er imidlertid dette den riktige beslutningen for oss. Å prioritere og ta vare på helse kommer først, sier Bjervig til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer