Mats Zuccarello

Ny melding etter totalslakt

Mats Zuccarello (36) refset regjeringens tilrettelegging av idrett for barn og unge. «Møkkaland», sa hockeystjerna. Overfor Dagbladet forklarer han den drøye kommentaren, og får også svar fra minister.

STERKE ORD: Mats Zuccarello kalte Idretts-Norge «et møkkaland». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STERKE ORD: Mats Zuccarello kalte Idretts-Norge «et møkkaland». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mats Zuccarello vekket oppsikt med refs av regjeringen fredag.

I en uttalelse til Viaplay trakk han fram alle fordelene man tar med seg fra idretten, og fortalte at han er sjokkert over at regjeringen ikke legger bedre til rette for at alle skal få delta.

- Jeg synes det er et møkkaland når det kommer til idrett. Ja, vi er gode i mange idretter, men det er ikke bra nok tilrettelagt for barn og unge i hele landet, sa han til Viaplay.

Til Dagbladet forklarer «Zucca» totalslakten av norsk idrett.

- Jeg blir litt overengasjert iblant, men jeg mener fortsatt at tilbudet til barn og unge er for dårlig. Det er for dyrt. Jeg burde muligens ordlagt meg annerledes, men da hadde det kanskje ikke blitt så stor ståhei, så kanskje det var bra at jeg sa det jeg sa. Det var ikke meningen at det skulle bli så stort, sier Zuccarello til Dagbladet.

Ikke enig

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery har fredag fått med seg hockeystjernens uttalelser. Hun er ikke enig i Zuccarellos oppfatning om at Norge er «ekstremt dårlige på idrett», som han også sa i intervjuet.

- Tvert imot gjøres det hver eneste dag på alle nivåer i norsk idrett en formidabel innsats for å opprettholde og utvikle et inkluderende tilbud for alle, skriver Jaffery i et svar til Dagbladet.

SVARER: Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery svarer på Zuccarellos slakt. Bilde er fra da Jaffery delte ut Nordisk råds litteraturpris i Den Norske opera og Balett .Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
SVARER: Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery svarer på Zuccarellos slakt. Bilde er fra da Jaffery delte ut Nordisk råds litteraturpris i Den Norske opera og Balett .Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL Vis mer

Står i det

Zuccarello er klar på at han kunne ha ordlagt seg annerledes i intervjuet.

- Når du sier ordlagt deg annerledes - hva tenker du på da?

- Jeg burde kanskje ikke sagt «møkka». Det var mange som reagerte på det. Men det var det som falt meg inn der og da, svarer 36-åringen.

Han har forståelse for at det sikkert er mange som er uenige og har andre meninger.

- Jeg vet hvordan media fungerer. Med litt tennvæske på bålet, så fyrer det bra. Jeg kunne brukt litt andre ord, men jeg står for det jeg sa, for jeg mener at det er for få tilbud til barn og unge, og at det er mange som ender med å stå utenfor fordi det er for dyrt, legger NHL-stjerna til.

VÅLERENGA ELLER FRISK ASKER: Mats Zuccarello drømmer om å avslutte karrieren i Norge. Da står det mellom to klubber. Reporter: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV. Vis mer

Raste

Zuccarello har lenge brent for å tilrettelegge for at alle barn skal ha mulighet til å drive med idrett. For en del år siden opprettet han Zuccarellostiftelsen.

Minnesota Wild-spilleren sa til Viaplay at det er for få ishaller i Norge, men pekte på at også håndball, taekwondo og bordtennis sliter. Han kalte det «helt unikt dårlig».

- Vi bor i et ganske ressurssterkt land og er ekstremt dårlige på idrett. Vi sier at vi er en idrettsnasjon, men vi er egentlig en mosjonistnasjon. Folk liker å gå litt rundt i skogen og sånne ting, men jeg synes ikke at vi er det beste landet i verden til å legge til rette for barn og unge i idretten, sa en nådeløs Zuccarello.

UTDYPER: Mats Zuccarello forklarer raseriet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
UTDYPER: Mats Zuccarello forklarer raseriet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Tvert imot

I sitt svar på Zuccarello-uttalelsene, viser Kultur- og likestillingsminister Jaffery videre til tall fra Ungdata-undersøkelsene som skal vise at 90 prosent av norske ungdommer har vært innom den organiserte idretten og Norges idrettsforbund har over 1,8 millioner medlemskap.

- Jeg er stolt av at Norge er en nasjon for både topp og bredde, det skal være rom for alle, samtidig som det skal være rom for å bli skikkelig god, skriver Jaffery også til Dagbladet.

Videre opplyser hun at i 2023 gir Kultur- og likestillingsdepartementet over 3,4 milliarder kroner i tilskudd til ulike idrettsformål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer