Therese Johaug tatt for doping:

Ny metode kan avsløre juksere og hjelpe uskyldige. Men den er til null hjelp for Johaug

Analysekunnskaper i stor utvikling kan ikke bidra i Johaugs sak.

SUSPENDERT: Therese Johaug er suspendert av Antidoping Norge i to måneder. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
SUSPENDERT: Therese Johaug er suspendert av Antidoping Norge i to måneder. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nye metoder for analyser av dopingprøver kan hjelpe dopingjegere i jakten på sportens syndere. Det kan også hjelpe de som eventuelt vil bevise sin uskyld.

Dette går på tester av såkalte metabolitter som kan vise spor selv etter at et forbudt stoff er brutt ned i kroppen. Det kan anslå mengden og omfanget av bruk av forbudte stoffer. Analyser kan også hjelpe de som vil bevise liten mengde i kroppen.

Men å se nærmere på metabolitter kan ikke hjelpe Therese Johaugs sak. Det hevder svenske Magnus Ericsson, sjef ved dopinglaboratoriet på Karolinska universitetssykhus i Huddinge.

- Nei, ikke et dugg, da er ikke denne metoden brukbar i det hele tatt, sier Ericsson til Dagbladet.

Tidligere dopingtester har kunnet avdekke dopingbruk rundt 15 dager tilbake i tid. Ifølge Ericsson kan nye analyser av metabolitter avdekke forbudte stoffer ytterligere 15 (totalt 30) dager tilbake.

Nivåer og testvinduer

Det er disse nye analysemetodene som har gjort at medaljevinnere fra blant annet OL i Beijing og London nå er avslørt som juksere.

I går ble det kjent at Johaug ikke ble dopingtestet fra 10. mai til 16. september - men en eventuell analyse av metabolitter kunne eventuelt gitt en indikasjon på mengden og hvor lenge hun har hatt clostebol i kroppen.

Problemet er bare at Johaug, ifølge forklaringen som er gitt, brukte kremen Trofodermin med det forbudte stoffet clostebol fra 4. til 15. september - altså helt fram til den positive dopingprøven ble levert 16. september.

Den svenske dopingeksperten hevdet nemlig først i Dagens Nyheter at han var spent på «nivået av clostebol og hva slags metabolitter det er snakk om i Johaugs prøver». Ericsson fortalte videre:

- Om det bare handler om såkalte «long lasting matabolitter» kan hele historien (til Johaug) stemme. Om det handler om høye verdier og mer metabolitter er det rart, sa Ericsson til avisa.

Ubrukelig test

Men det var før han var klar over at Johaug hadde brukt kremen helt fram til hun ble testet.

Dermed kan ikke de ulike metabolittene si noe om bruken, for den avlagte dopingprøven vil altså inneholde alle typer metabolitter. Altså både de som brytes ned raskt, i tillegg til de som er lenge i kroppen.

Om Johaug hadde avsluttet behandlingen med Trofodermin noen uker før hun avla dopingprøve, ville bildet altså vært annerledes om Johaugs forklaring er riktig.

Alt tyder på at Antidoping Norge fester lit til Johaugs forklaring. På pressekonferansen ADN holdt forrige torsdag, sa medisinsk ansvarlig Per Wiik Johansen følgende:

- Prøven fra dopinglaboratoriet sier at det er lave nivåer, og det er forenlig med bruk av krem. Det er ikke noe som tyder på at dette skal ha prestasjonfremmende effekter, det kan vi si på bakgrunn av labratoriestester.

- Jeg skulle ikke overtolke den kommentaren, det får man se senere når prøvesvarene blir offentlige. Dette er en sak mellom Antidoping Norge og laboratoriet, sier den svenske labsjefen Ericsson til Dagbladet.

Og, understreker han, handler ikke positive dopingprøver med spor av anabole steroider om hvor store mengder som blir påvist i prøvene.

- Det er bare et funn. Vi er ikke pålagt å rapportere inn nivåer av sterioder, det er når det er snakk om andre stoffer vi snakker om grenseverdier. I saker som dette er det enten funn eller ikke et funn, sier Ericsson.

Tror på streng straff

Nettopp derfor tror ikke den svenske labsjefen at Johaug slipper unna straff. Ikke minst fordi det til syvende og sist er hun som har det objektive ansvaret.

- Det blir antakelig en ganske hard straff, jeg kan ikke se det på noen annen måte. Regler er regler, og selv om det er klart formildende omstendigheter er man ikke uten ansvar, sier han og legger til:

- To år er vel rimelig for anabole steroider. Jeg gjetter på det, men man har blitt overrasket før. Det blir ofte politisk også i disse sakene her.

- Tror du Johaug-saken kan bli politisk?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Du kan spekulere i det selv.

Håper på rimelig straff

I Norges Skiforbunds lokaler på Ullevaal stadion har det vært uvanlig travle dager etter Johaug-sjokket.

Langrennsledelsen har vært tydelig hele veien på at de mener Johaug bør unnslippe straff i denne saken.

Med suspensjonen av Johaug innser også landslagssjef Vidar Løfshus at Johaug kan straffes, men ønsker ikke mene noe om de to årene Ericsson skisserer som rimelig straff.

- Det har jeg ikke noen kommentar til. Nå forholder vi oss til at Antidoping Norge jobber ufortrødent med sitt, og så er det de og Norges Idrettsforbund som kommer med avgjørelsen til slutt, sier landslagsjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Dere var tydelige på at dere også mener hun bør frifinnes?

- Therese har jo bedyret sin uskyld, og Fredrik har jo sagt at det var sånn han gjorde det. I forhold til straff, ikke straff og straffeutmåling så må vi bare forholde oss til de dommene som kommer, og så sier jeg at jeg håper det er en straff som står i forhold til forseelsen.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Stor utvikling

En fersk rapport fra laboratoriet i Barcelona viser at små doser med clostebol kan sitte lenge i kroppen. En forsøksperson som hadde fått i seg ti milligram clostebol, hadde spor av stoffet 30 dager seinere.

Testingen med såkalte metabolitter har utviklet seg de siste åra. Av 454 negative dopingprøver fra London-OL i 2012 viste det seg at 31 av disse var positive. Dette skal ha blitt avslørt gjennom metabolitter-funn i kroppen som ikke lot seg analysere for fire år siden.

Slik beskriver Det store norske leksikon (SNL) metabolitter, stoffskifteprodukter:

«Metabolitter oppstår når organismen omdanner et stoff gjennom en serie av biokjemiske reaksjoner».

Det er nettopp stoffene som ikke brytes ned i kroppen som nå analyseres i urinprøver.

Så langt er vi ikke kjent med de nøyaktige verdiene av Johaugs dopingprøve, selv om Wiik Johansen fortalte at de var lave.

Den nylig avgåtte landslagslegen, Fredrik S. Bendiksen, sa i sin forklaring til pressen at Johaug angivelig hadde brukt rundt 3,5 gram av en 30 grams tube med Trofodermin-krem.

Det forbudte stoffet clostebol beskrives av mange eksperter som et utdatert dopingmiddel blant idrettsutøvere fordi stoffet er lett å spore.

Fakta:

Clostebol er et syntetisk anabolsk steroid. Det naturlige delen av stoffet finnes også i hormonet testosteron.

Det er et svakt anabolsk stoff som ofte ble brukt av østtyskerne under deres olympiske storhetstid.

Stoffet står på WADA-listen over forbudte stoffer.

Therese Johaug testet positivt for stoffet utenfor konkurranse 16. september etter ha brukt en krem mot solbrente lepper.

Blir brukt i behandling for blant annet: Sårdannelse, press- og liggesår, sprekkdannelse på brystvorte og lukkemuskel, stråleskader, kutt og skrubbsår, infiserte sår, 1. og 2. grads forbrenninger.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer