Ny metode skal knuse doperne

Direktørkollegaene dr. Olivier Rabin og Rune Andersen i Wada røper i dag til Dagbladet at en splitter ny testmetode er klar til å avsløre de som jukser med siste generasjons blodprodukter, såkalt HBOX-doping.

MONTREAL (Dagbladet): - Vi snakker om doping med det vi kaller HBOX (hemoglobinbaserte oksygenbærere). To av disse stoffene er på markedet. Den ene er opprinnelig medisinsk utviklet, og den andre er utviklet for veterinærformål, sier Olivier Rabin til Dagbladet.

Det har over lang tid blitt forsket intenst for å finne testmetoder som kan avsløre dopingmisbruk med disse stoffene som har erstattet doping med EPO. Oxyglobin er ett av dem. Den svenske dopingprofessoren Bengt Saltin hevdet at dette ble brukt av syklister allerede under Tour de France i 1999.

- Faktisk har vi nå utviklet en test for å avsløre dette, og ikke bare mot de to som allerede er på markedet, men også mot andre nye stoffer som er under utvikling, sier Rabin som samkjører arbeidet fra Det internasjonale antidopingbyråets (Wada) hovedkontor i Montreal.

Bredt samarbeid

Wada-styremedlem Anders Besseberg etterlyste i Dagbladet i går et utvidet samarbeid med den farmasøytiske industrien. Han får rask respons fra Rabin.

- Testen mot HBOX-produktene har vi fått fordi vi for første gang har klart å samarbeide med selskapene som utvikler produktene. Vi har allerede gjort forberedende tester som gir mistanker om misbruk. Vi har ikke bevis, men for en gangs skyld kan vi si at vi er foran dopingmisbrukerne, sier Rabin.

I høstens THG-skandale i California klarte dopingjeger Don Caitlin (samme mann som utviklet testmetoden mot NESP som avslørte Johan Mühlegg og de russiske langrennsjentene i Salt Lake-OL) å finne en testmetode for designerdopet tetrahydrogestrinone bak ryggen på komplottdeltakerne blant utøvere, trenere, leger og forskere.

Foreløpig har dette ført til sju positive prøver på det anabole steroidet.

Er tidlig ute

- Er dette framtidas dopingkamp?

- Riktig. Om vi ønsker å være i forkant, vi samarbeide med farmasøytiske selskaper. De må forstå vår bekymring, og først da kan vi utveksle informasjon og starte forskning på produkter som bare er på utviklingsstadiet, sier Rabin.

- Hva med frykten for tap av industrihemmeligheter?

- Vi har stor vekt på nødvendige avtaler om hemmelighold, og eksempelet med HBOX viser at vi har klart å samarbeide med flere konkurrerende selskaper om å utvikle gode testmetoder.

Legger inn markører

Testmetodene mot HBOX tas i bruk umiddelbart. Godt nytt for hederlige langrennsløpere.

- Rett og slett fordi dette er midler som er aktive i det minuttet de blir sprøytet inn i kroppen. De er ikke som andre midler ment for å sette i gang fysiologiske reaksjoner som gjerne tar flere dager før de fungerer. De virker med én gang. Derfor vet vi at fristelsen å bruke disse, er like før konkuransene starter, sier Rabin.

Rune Andersen, som er direktør for standardisering og harmonisering i Wada, mener dette er et stort gjennombrudd.

- Nå får vi medikamentene på bordet, vi får vite hva slags struktur de har, og kan legge inn markører som gjør at det er lett å oppdage misbruk, sier han.