- Ny NFF-regel kan være ulovlig

NISO tror NFFs krav til egenproduserte spillere bryter med EØS-avtalen. De har sin internasjonale moderorganisasjon i ryggen, og vil forfølge saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Foran denne sesongen skjerper Norges Fotballforbund kravene til klubbenes talentskapende arbeid: I år må norske topplag ha minst 14 lokalt utviklede spillere i sin 25 mann store førstelagsstall.

- Vi tror dette er i strid med EØS-regelen om fri arbeidsflyt. Vi har tatt opp saken med advokaten i den internasjonale spillerforeningen FIFPro, og han støtter vårt syn, sier NISOs forbundsleder Silje Vaadal.

Lang dragkamp

Den norske ordningen er tuftet på den som gjelder i europacupene. Både i Champions League og UEFA-cupen stilles det fra høsten av krav om at totalt åtte spillere må være lokalt utviklet - fire i egen klubb, fire innenfor ens eget forbund. Altså totalt seks færre enn hva som forutsettes i Tippeligaen samme sesong.

UEFA har i flere år vært i grundige diskusjoner med EU om spillerutviklingsspørsmålet, fordi det åpenbart berører temaet fri flyt av arbeidskraft. Unionen har etter en lang dragkamp gått med på den gjeldende 4+4-løsningen, men saken har vært juridisk betent.

Henter tenåringer

Den norske modellen er strengere.

- Sånn vi ser det vil dette hindre fri flyt av arbeidskraft, sier forbundsleder Silje Vaadal i NISO til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer