- Ny NFF-regel kan være ulovlig

NISO tror NFFs krav til egenproduserte spillere bryter med EØS-avtalen. De har sin internasjonale moderorganisasjon i ryggen, og vil forfølge saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Foran denne sesongen skjerper Norges Fotballforbund kravene til klubbenes talentskapende arbeid: I år må norske topplag ha minst 14 lokalt utviklede spillere i sin 25 mann store førstelagsstall.

LOKALT UTVIKLEDE SPILLERE

Slik er de nye reglene:
• 14 av 25 spillere i en klubbs stall må ha status lokalt utviklet.

• Minst to av de 14 igjen må ha tilbrakt tre år i klubben mellom 15 og 21.

• De tolv andre lokalt utviklede spillerne må ha bakgrunn fra et annet norsk lag.

• De siste 11 opp til 25 spillere kan være fra hvilket som helst land.

- Vi tror dette er i strid med EØS-regelen om fri arbeidsflyt. Vi har tatt opp saken med advokaten i den internasjonale spillerforeningen FIFPro, og han støtter vårt syn, sier NISOs forbundsleder Silje Vaadal.

Lang dragkamp

Den norske ordningen er tuftet på den som gjelder i europacupene. Både i Champions League og UEFA-cupen stilles det fra høsten av krav om at totalt åtte spillere må være lokalt utviklet - fire i egen klubb, fire innenfor ens eget forbund. Altså totalt seks færre enn hva som forutsettes i Tippeligaen samme sesong.

UEFA har i flere år vært i grundige diskusjoner med EU om spillerutviklingsspørsmålet, fordi det åpenbart berører temaet fri flyt av arbeidskraft. Unionen har etter en lang dragkamp gått med på den gjeldende 4+4-løsningen, men saken har vært juridisk betent.

Henter tenåringer

Den norske modellen er strengere.

- Sånn vi ser det vil dette hindre fri flyt av arbeidskraft, sier forbundsleder Silje Vaadal i NISO til Dagbladet.

DISSE TO FYLLER ALLE KRAV: Fredrikstad-spiller Tarik Elyounoussi og Starts Fredrik Strømstad er blant spillerne som har statusen «lokalt utviklet» i NIFs nye regelverk.
DISSE TO FYLLER ALLE KRAV: Fredrikstad-spiller Tarik Elyounoussi og Starts Fredrik Strømstad er blant spillerne som har statusen «lokalt utviklet» i NIFs nye regelverk. Vis mer

- Advokaten i FIFPro jobber mye med slike spørsmål, men han har aldri hørt om så strenge krav i noen annen toppserie. Han ville høre mer om temaet, og da er det ikke utenkelig at dette blir en større sak. Vi må ta en debatt internt om hva vi gjør, men vi forutsetter at NFFs regelverk ikke er i strid med EU-/EØS-reglene, noe vi også ga uttrykk for i en høringsrunde i fjor.

Vaadal - som selv er jurist - tror ordningen kan føre til at klubber fortsatt henter utlendinger, bare i enda yngre alder, slik at de kan bli definert som lokalt utviklet.

- Og dermed vil vi få se fotballakademier i Norge også, slik vi ser det mange andre steder i Europa, spår Vaadal.

UEFA usikker

UEFA vet ikke engang selv om ordningen er lovlig.

- Vi tror både vår regel og den norske skjerpingen er juridisk holdbar. Men vi vet det ikke, siden ingen av dem er testet for en domstol. UEFA venter fortsatt på at en klubb eller en spiller skal ta spørsmålet opp for retten, sier Uefa-leder av Brussel-kontoret Jonathan Hill til Dagbladet.

Les mer om saken i Dagbladet i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer