Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny norgesrekord til Jakob - etter startdrama

Jakob Ingebrigtsen slo norgesrekorden til Sondre Nordstad Moen på 10 000 meter gateløp, til tross for vanskelige forhold og drama før start. 27.54 ble den historiske tiden til Jakob, som startet rekordløpet med jakka på.

NY NORSK REKORD: Til tross for krevende forhold slo Jakob Ingebrigtsen norgesrekorden til Sondre Nordstad Moen på 10 000 meter gateløp. Foto: Fredrik Stuve / Dagbladet
NY NORSK REKORD: Til tross for krevende forhold slo Jakob Ingebrigtsen norgesrekorden til Sondre Nordstad Moen på 10 000 meter gateløp. Foto: Fredrik Stuve / Dagbladet Vis mer

HOLE (Dagbladet): Brødrene Jakob og Filip Ingebrigtsen jaktet i dag norgesrekorden på 10 000 meter gateløp i Hytteplanmila.

Sondre Nordstad Moens rekordløp på 27.55 ble hardt utfordret av to av verdens beste mellomdistanseløpere i det kalde regnværet i Ringerike i dag.

- Det er nok i kaldeste laget for å sette rekord, sa TV 2 kommentator Johan Kaggestad før start.

Regn i veibanen var heller ikke ideelt.

REKORDKLEM: Gjert Ingebrigtsen gratulerer Jakob Ingebrigtsen etter rekordløpet. Foto: Fredrik Stuve / Dagbladet
REKORDKLEM: Gjert Ingebrigtsen gratulerer Jakob Ingebrigtsen etter rekordløpet. Foto: Fredrik Stuve / Dagbladet Vis mer

Nordstad Moen satte norgesrekorden i september 2017 i Birell Prague Grand Prix i Tsjekkia, da han tuktet John Halvorsens 29 år gamle rekord på 28.01.

I fjor vant Henrik Ingebrigtsen Hyttaplanmila på tiden 28.41, seks sekunder foran Filip, mens svenske Meraf Bahta vant kvinneklassen på 31.38, fem sekunder foran Karoline Bjerkeli Grøvdal og halvannet minutt foran Ingvill Måkestad Bovim.

ROSES: Konkurrentene til Jakob Ingebrigtsen roser 19-åringens mot. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Drama før start

Jakob og Filip måtte altså løpe nesten minuttet raskere enn det Ingebrigtsen-brødrene vant på i fjor, for å kapre norgesrekorden i Hytteplanmila, omtalt som Norges raskeste gateløp.

Tidstrøbbel rett før start ga noen ekstra utfordringer, der Jakob hadde jakka på og Filip sto utenfor gjerdet da startskuddet gikk. Filip var cirka 10 meter bak elitefeltet da gateløpet startet og tapte noen sekunder på forsinkelsen.

Filip tok likevel teten innledningsvis, før Jakob tok over føringene. På passeringstidspunktet halvveis passerte tetgruppa 18 sekunder foran løyperekord og bare tre sekunder bak norgesrekorden til Nordstad Moen.

Slo rekorden

Etter rundt 6,5 kilometer fikk Jakob en luke til storebror Filip og resten av tetgruppa. 19-åringen økte tempoet mer og mer inn mot mål og satte i gang en imponerende sluttspurt i den avsluttende motbakken.

Jakob Ingebrigtsen klarte etter en mektig motbakkespurt å slo norgesrekorden til Nordstand Moen med to sekunder - til stor applaus.

VIL VEKK: Gjert Ingebrigtsen har stor suksess som trener, men hver gang han har forviklet seg inn i mixed zone i VM, har han lett febrilsk etter veien ut umiddelbart. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås. Vis mer

27.54 er den nye rekorden til Jakob Ingebrigtsen, som fikk en gratulasjonsklem av pappa og trener Gjert Ingebrigtsen i målområdet.

- Det var et veldig bra løp av Jakob. Men Filip sliter med den krampen i magen han slet med i VM. Det må vi fiksa fort som fy, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

Storebror Filip ble nummer tre, 50 sekunder bak lillebroren, mens Samuel Tsgay fra Eritrea kapret 2. plassen.

- Det var gøy å bli med. Helt siden i fjor har jeg hatt lyst til å løpe og i år så åpnet det seg en mulighet. Jeg kom hit for å ha det gøy, men da er det ekstra kult og få et bra løp, sier en fornøyd Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media