BRONSE: Kristoffer Brun og Are Strandli sørget for norsk OL-medalje i lettvekt dobbelsculler Rio de Janeiro. Foto: AP Photo/Andre Penner
BRONSE: Kristoffer Brun og Are Strandli sørget for norsk OL-medalje i lettvekt dobbelsculler Rio de Janeiro. Foto: AP Photo/Andre PennerVis mer

Ny norsk idrettsbragd i vannet: OL-bronse til Brun og Strandli etter thrillerfinale

Rogutta redder Norges ære i Rio-OL. I dag gjorde Are Strandli og Kristoffer Brun som Olaf Tufte og Kjetil Borch.

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet): Kristoffer Brun og Are Strandli forbauset både konkurrenter og kommentatorer med sjokkåpningen i semifinalen. Selv om de fikk det tyngre mot slutten, tok den norske duoen seg videre til OL-finalen med god margin.

Derfor var de norske gutta medaljekandidater i OL-finalen i lettvekt dobbelsculler i Rio de Janeiro. Den startet kl. 15.44 norsk tid. I tillegg til Norge var Irland, USA, Sør-Afrika, Frankrike og Polen i denne OL-finalen.

Etter et sjeldent nervepirrende og jevnt medaljedrama, kunne Brun og Strandli juble for OL-bronse. Frankrike triumferte, mens Irland kapret sølvet.

- Det var jævlig bra kjempet hele løpet. Vi gjorde det vi kunne, vi gikk for gullet og så klarte vi ikke helt å ta det, men vi er fornøyd med gjennomføringen, sier Strandli.

- Det er helt fantastisk å være en del av det. Det er helt sykt, sier han videre.

- Vi drømte om gull, men pokker, vi vinner en bronse. Det kjennes slik ut, sier makker Brun.

Det var Norges andre medalje i mesterskapet. Brun og Strandli kopierte robragden som kompisene Olaf Tufte og Kjetil Borch sto for i går da de rodde inn til norsk bronse.

- For et løp. For en bronse. Gratulerer Are Strandli og Kristoffer Brun. Dere er rå! skriver lagvenninne Birgit Skarstein på Twitter.

Rekordjevnt fra start til mål

Strandli og Brun har vært på seierspallen i samtlige finaler de har deltatt i de siste tre årene. Det var et bra tegn for den finaleklare OL-duoen, som klarte å opprettholde statistikken.

Akkurat som i semifinalen åpnet den norske båten offensivt og sterkt. Norge ledet etter 200 meter og passerte 0,1 sekunder bak ledende Frankrike etter 500 meter.

Spørsmålet var: Åpnet Norge for hardt slik som i går? Ville de gå på en ny sprekk?

Svaret var nei.

Etter 1000 meter var Norge 59 hundredeler bak Frankrike. Det var nesten helt likt mellom alle båtene. Alt kunne skje.

Ved neste passering, etter 1500 meter, var det omtrent like jevnt. 99 hundredeler skilte opp til Frankrike og gullet for den norske båten som da lå på en 3. plass.

Det ble en vanvittig gull- og medaljestrid inn mot målstreken. Brun og Strandli satte inn sluttspurten og rodde for harde livet.

Frankrike tok gullet. Irland kapret sølvet, mens Norge kunne juble for en ny bronse. Bare 16 hundredeler skilte opp til irene på sølvplassen. 69 hundredeler opp til gullet var heller ikke avskrekkende.

IMPONERET: Kristoffer Brun og Are Strandli viste styrke fra start til mål i OL-finalen i lettvekts dobbeltsculler. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IMPONERET: Kristoffer Brun og Are Strandli viste styrke fra start til mål i OL-finalen i lettvekts dobbeltsculler. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer