PÅ PODIET: Endelig var det norsk på pallen igjen. Først klarte Ida Njåtun det. Så gjorde Sverre Lunde Pedersen (t.v) det samme. Her sammen med gulvinner Sven Kramer og sølvvinner Denis Yuskov. Foto: Derek Leung/Getty Images/AFP
PÅ PODIET: Endelig var det norsk på pallen igjen. Først klarte Ida Njåtun det. Så gjorde Sverre Lunde Pedersen (t.v) det samme. Her sammen med gulvinner Sven Kramer og sølvvinner Denis Yuskov. Foto: Derek Leung/Getty Images/AFPVis mer

Ny norsk skøytemedalje: Her er bildet som illustrerer Norges oppreisning

- For en dag for norsk skøytesport!

(Dagbladet): Norsk skøyesport har vært nede for telling i mange år.

Derfor var det få som i det hele tatt hadde fått med seg at det var allround-VM i Calgary denne helga. Skøytemesterskapet ble omtrent forbigått i stillhet i norske medier.

Men så smalt det plutselig i går.

Stortalentet Sverre Lunde Pedersen imponerte stort på både 500 og 5000 meter og meldte seg for alvor på i medaljekampen.

I dag fulgte han opp med en god 1500 meter, men den ble overskygget av en landskvinne.

Først knuste Ida Njåtun alle på denne distansen og satte suveren ny norsk rekord. Hun var heller ikke langt unna verdensrekorden.

Dernest overgikk 24-åringen seg selv på 5000-meteren og tok en fullstendig uventet bronse i allround-VM.

Men norsk skøytesports virkelige oppreisning stoppet ikke der.

Norges oppreisning Lunde Pedersen var etter sin gode 1500 meter tilnærmet likt med Sven Kramer i sammendraget før den avsluttende 10 000-meteren.

Dermed måtte den norske 22-åringen gå i samme par som den nederlandske skøytegiganten. Det ble en norsk-nederlandsk duell som i gode gamle dager.

Kramer er tidenes beste skøyteløper og var som forventet umulig å hanskes med. Langdistansekongen åpnet knallhardt i kjent stil og fikk tidlig en luke på Lunde Pedersen.

- Kramer er den desidert beste allroundløperen gjennom alle tider. Det viser han her, kommenterte NRKs skøyteekspert Even Wetten da Kramer gikk mot nok et gull.

Med tiden 12.56.70 var nederlenderen helt suveren på 10 000-meteren og sikret dermed også VM-gullet i allround for femte år på rad.

Sikret bronsen En svak avslutning gjorde at ny personlig rekord glapp for Lunde Pedersen. Med enn 33-runde på slutten var han med tiden 13.09.46 et halvt sekund bak sin rekord.

- Jeg synes Sverre gjør en ny god forestilling her. Men hva holder det til? lurte Wetten på.

Det ble til slutt en sølvkamp mellom Lunde Pedersen og Denis Yuskov. Russeren måtte gå inn på 13.17.46 om han skulle holde Norges håp bak seg.

Det klarte russeren med noen sekunders margin. Men det gjorde ingenting.

For Lunde Pedersen tok sin første VM-medalje noensinne - få timer etter at Njåtun gjorde det samme.

- For en dag for norsk skøytesport! En veldig stor skøytehelg for både Sverre og Norge, oppsummerte Wetten.

JUBLET: Sverre Lunde Pedersen jublet for sin første VM-medalje. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Mike Ridewood
JUBLET: Sverre Lunde Pedersen jublet for sin første VM-medalje. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Mike Ridewood Vis mer