Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017:

Ny norsk stjerne: Trenger ingen drama queen på rollelista

Kryss av for Maiken Caspersen Falla i internasjonal hovedrolle framover.

NORGES BESTE LAG: Jentene som sikret Norges VM-gull nummer 100 i langrenn, pluss Ingvild Flugstad Østberg som var hjemme og viste hvorfor dette kvinnelaget er blitt så bra. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NORGES BESTE LAG: Jentene som sikret Norges VM-gull nummer 100 i langrenn, pluss Ingvild Flugstad Østberg som var hjemme og viste hvorfor dette kvinnelaget er blitt så bra. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

DETTE kunne vært verdensmesterskapet der den norske dominansen i kvinnelangrenn sprakk. En utestengt Therese Johaug, våre to beste i verdenscupen med ski -og formtrøbbel og tydelig framgang i Finland og Sverige.

Slik ble det ikke. Tilsynelatende mest på grunn av Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla, men kanskje enda mer fordi fellesskapet på dette norske jentelaget lenge har holdt seg nært og spesielt.

Se og lær i resten av norsk toppidrett, altså.

DET var derfor Ingvild Flugstad Østberg; jenta som denne vinteren skulle overta som sjef på laget, ble stående rak hjemme i VM-leiren å gjøre TV-intervju mens venninnene hennes gjorde seg klar til gulløpet.

IMPONERT: Maiken Caspersen Falla ble overrasket da hun fikk høre at Uhrenholdt Jacobsen fikk ett minutts ledelse på sin etappe. - Det var mye! Imponerende! Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen Vis mer

Så sa hun det hun mente.

At hun først hadde tenkt å slenge både ski og staver i skapet for aldri å ta dem ut igjen da hun fikk beskjeden om vrakingen, men at hun nå bare ønsket at laget hennes skulle vinne.

Ingen furting, ingen bortforklaringer eller påstander om at alle andre var noen idioter. Bare en trist toppløper som innså at hun nettopp var blitt så god fordi hun i årevis har fått være med på et lag som bærer hverandre.

ASTRID UHRENHOLDT JACOBSEN må ofte ha følt det samme i og utenfor sporet gjennom mer enn ti år med denne gjengen. I dag kvitterte hun for følget med en av karrierens beste stafettetapper. Samtidig ødela hun kvinnestafetten som TV-idrett, slik Norge helst har dratt ned alt av underholdningsverdi ved denne øvelsen for lenge siden.

Det kan ikke være vårt problem. Allerede før stafetten fortalte Charlotte Kalla hvor nær hun følte seg dette norske laget, og hvor åpent de hadde delt alle sine treningserfaringer med sin hardest konkurrent.

Det var en nydelig attest til en flott gjeng.

GULLETAPPE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen sendte Marit Bjørgen ut med ett minutts ledelse. Slik forklarer gullvinneren hvordan hun knuste finnen på nest siste etappe. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

ETTER denne stafetten blir jentelaget enda sterkere. For vel gikk Astrid flott, men seieren ble sikret på førsteetappen der Maiken Caspersen Falla rykket fram den avstanden til Sverige som gjorde at Charlotte Kalla overvurderte seg selv og spenningen forsvant. Selv om svensken som ble parkert i bakken da Maiken stakk, hadde sin helt spesielle versjon av det som skjedde.

VM-stafetten viste Maiken som den allround løperen hun helst vil være, og hun trengte denne presentasjonen. 26-åringen er ikke den som svermer rundt fotografene etter oppmerksomhet. Hun har vært i sportens rampelys i årevis, smilt sine smil og svart på hva som helst. Lettstelt og grei for alle medier, men egentlig så hverdagslig vennlig at mange av oss har oversett de helt spesielle sportslige kvalitetene hennes:

  • Det ekstreme rykket i bakkene, og konsentrasjonen om den grunnleggende tekniske dyktigheten som gjør at hun sjelden blir herjet med av konkurrentene i sportens villeste øvelse,

Ingen drama-queen; altså. Bare en klok og snill pike i en sportsverden som helst spinner rundt andre mer dramatiske egenskaper.

TO GULL: Heidi Weng har tatt to gull i Lahti. Dagbladets reporter benyttet anledningen til å spøke med gullvinneren. Video: Øyvind Gosø / Lise Rafaelsen Vis mer

LIKEVEL er det neppe derfor Maiken den siste tida har snakket om hvor rart det føles å være større stjerne ute enn hjemme. Sprint overtar mer og mer som langrennssportens Formel-1. Øvelsen er lett å forstå, gir kompakt underholdning og er passe drøy times skimoro for by -eller stadionpublikum nedover i Europa.

Der er her Maiken har regjert i åresvis uten at vi helt har fått med hvor stor karrieren hennes har vært. Seinest etter sprintgullet forleden nevnte hun for Dagbladet hvor stor forskjell det var på internasjonalt og norsk mediepress, men dette gjelder noe helt annet.

Det presset Maiken legger på seg selv.

FOR hun har lenge ønsket å gå den samme utviklingstrappa som Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg. Bruke hurtigheten trinn for trinn til å beherske alle distanser:

  • Å bli den komplette skiløperen.

Slike ambisjoner er det ikke lett å få prøvd i VM eller OL på et norsk jentelandslag spekket med verdensstjerner på alle distanser og full av raushet for å gjøre hverandre enda bedre.

Det hadde ikke holdt til stafettplass i Lahti heller uten Flugstad Østbergs overraskende trøbbel med ski og form, og et sikkert taktisk uttak av ledelsen.

Men det holdt til å avgjøre for Norge.

«LETT» SEIER: Marit Bjørgen gikk ut på sisteetappen med over ett minutts ledelse. - Astrid er en fantastisk løper, sier hun om lagvenninna. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media