Ny norsk utklassingsseier. Hva skjer når Bjørgen gjør comeback?

Sverige ble slått av Norges andrelag.

SUVERENE: Norge var som ventet i en helt egen klasse på dagens stafett på Lillehammer.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVERENE: Norge var som ventet i en helt egen klasse på dagens stafett på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Norges langrennskvinner har stort sett vunnet alt av stafetter de siste årene. Det eneste unntaket er da det gjaldt som mest i OL-stafetten i Sotsji i 2014, da en smøretabbe ødela.

Stort sett har Norge vært suverene, men aldri så suverene som langrennsjentene var i dag. Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Heidi Weng sørget for norsk utklassingsseier.

Finland jublet for andreplassen - hele 1,59 minutter bak Norge. USA ble nr. 3 og Norge nr. 4. Charlotte Kalla og Sverige skuffet stort og ble slått av Norges andrelag. I mål var Sverige 2,38 minutter bak Norge.

Da kan du bare tenke deg hvordan det hadde sett ut om også Marit Bjørgen i toppform hadde gått. Bjørgen er gravid, men kommer for fullt tilbake til neste sesong - kanskje også før.

I tillegg gikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen en glimrende etappe for Norges andrelag og vekslet først. Det betyr at Norges langrennskvinner kan vinne enda mer suverent enn de gjorde i dag.

Jacobsen imponerte for andrelaget Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg sørget for dobbelt norsk i OL-sprinten i Sotsji og tok VM-gull sammen i sprintstafett i Falun.

I dag fikk de for første gang gå en vanlig stafett sammen. Caspersen Falla gikk en bra førsteetappe, men klarte ikke å holde følge med Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Norges andrelag.

Jacobsen ville vise at hun egentlig hører hjemme på førstelag og klarte det med glans. Medisinstudenten rykket mot slutten av etappen, fikk en luke og vekslet seks sekunder foran Norges førstelag. Sverige og Finland fulgte deretter.

Flugstad Østbergs knockout Ingvild Flugstad Østberg tok imidlertid raskt igjen Kari Øyre Slind og brukte heller ikke lang tid på å få en luke. Etter hvert var det finske Kerttu Niskanen som viste seg som den nest sterkeste på den andre etappen.

Østberg var imidlertid i enormt bra slag og utklasset konkurrentene. Niskanen fulgte riktignok brukbart med og vekslet 21 sekunder bak. Norge 2 var 36 sekunder bak, mens Sverige, Tyskland og Russland var distansert med hele 1,21 sekunder etter to etapper.

- Det var skikkelig, skikkelig gøy. Jeg er så glad i å gå stafett. Men jeg var litt flau over utforkjøringen min. Det var litt kjerringkjøring, sa Østberg til NRK etter etappen.

Suverene Johaug Therese Johaug tok imot stafettpinnen og nølte ikke da hun kunne gå ut med en solid ledelse. Den nye langrennsdronninga økte avstanden til konkurrentene fra første meter og ga seg ikke før hun var i mål.

Finlands Mononen fulgte nærmest, men var som ventet helt sjanseløs i konkurranse med Johaug. Spesielt i motbakkene på den siste runden var jenta fra Dalsbygda overlegen.

Til veksling hadde Johaug økt avstanden til over minuttet til Finland. Norges andrelag var 1,49 bak, mens Sverige og de øvrige nasjonene var over to minutter bak.

Utklassing Heidi Weng hadde ingen problemer med å kontrollere inn en norsk stafettriumf. Weng gikk også meget bra og økte avstandene ytterligere til konkurrentene.

Til slutt kunne Weng juble sammen med lagvenninnene i mål. Finland jublet for andreplassen - hele 1,59 minutter bak Norge. USA be nr. 3 og Norge nr. 4.

Charlotte Kalla og Sverige skuffet stort og ble slått av Norges andrelag. I mål var Sverige 2,38 minutter bak Norge.