IKKE BRA NOK?  Henrik Ingebrigtsen (25) har bedre enn noen andre norske friidrettsutøvere utfordret verdenseliten. Hvorfor er ikke det bra nok til å gi ham et kjapt ja til OL-tur? FOTO: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet.
IKKE BRA NOK? Henrik Ingebrigtsen (25) har bedre enn noen andre norske friidrettsutøvere utfordret verdenseliten. Hvorfor er ikke det bra nok til å gi ham et kjapt ja til OL-tur? FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Ny OL-skandale: JA til gammel dopdømt, NEI til de unge rene

Er dette virkelig den nye norske toppidretten basert på våre beste samfunnsverdier?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ETTER et visstnok litt trist sommer-OL i London for fire år siden etterfulgt av en nitrist dophøst for den norske idrettsbevegelsen, fikk Tom Tvedt i oppgave å lede en kommisjon for å se på situasjonen for de aller beste utøverne våre. Rapporten kom våren 2013 med en del anbefalinger om hvordan den mangeårige suksessen Olympiatoppen kunne organiseres for å skaffe Norge enda flere medaljer.

Det var vel og bra, men det absolutt beste var at dette Tvedt-utvalget slo fast at det å ta internasjonale medaljer og det å sikre norsk verdier egentlig er en og samme sak for toppidretten:

•• En tvilsom medalje forblir fullstendig uten verdi for norsk idrett.

Hva skal da Tom Tvedt som ganske nyvalgt idrettspresident, si hvis en dopingdømt norsk kappgjenger vinner en overraskende medalje i Rio?

NETTOPP langtidseffekten av dopbruk har vært en sentral premiss for Norges mangeårige arbeid for å få strengere dopingstraffer. Det var en norsk forskergruppe som gjennom sine forsøk viste hvordan dopete muskler husker gammel juksetrening og sørger for at den som har svindlet får effekt av akkurat det i mange, mange år etterpå.

Det var derfor idrettslederne våre har kjempet for økte strafferammer helt til altså saken gjaldt vår egen helt. Da gjaldt det i stedet å få ham til London-OL fortest mulig. Nå gjelder det å få ham til Rio på skjønn midt mens de som jobber for mindre dop i resten av verden endelig er i ferd med å få et lite overtak.

Forstå logikken i Norges uttak de som kan.

IKKE BRA NOK:  Amalie Iuel (22) er i kjapp framgang, men må vente på klarsignal. Det virker unødvendig for en så ung utøver. FOTO: USC Athletics.
IKKE BRA NOK: Amalie Iuel (22) er i kjapp framgang, men må vente på klarsignal. Det virker unødvendig for en så ung utøver. FOTO: USC Athletics. Vis mer

IDRETTSPRESIDENT Tom Tvedt fikk ikke engang sjansen til å forstå dette. Han holder seg prinsipielt unna slike uttak, og det er vanligvis greit nok. Slik ble han like overrasket som alle andre over at den 35 år gamle dømte kappgjengeren Erik Tysse i går ble tatt ut til Rio-OL på skjønn for å kunne forberede seg i ro og fred til sitt siste store mesterskap. Det er ikke greit.

I den forrige Tysse-saken viste de sportslige ansvarlige på Olympiatoppen at de slet med å følge toppidrettens livslinje til resten av samfunnet. Typisk nok var det da også Olympiatoppen som hadde mest trøbbel med å godta kritikken som fulgte i rapporten fra Tvedt-utvalget. Det endte til slutt med at forrige toppidrettssjef Jarle Aambø valgte å gå, og det burde ikke vært nødvendig.

Ingen er nødt til å ta ansvar for et elendig skjønn i denne nye Tysse-saken heller. Det holder at miljøet tar inn over seg at de må handle etter hvordan norsk idrett vanligvis snakker; altså at vi fremmer en nulltoleranse for doping.

DEN nulltoleransen er det umulig å se i gårsdagens OL-uttak. For der velger den nye toppidrettssjefen Tore Øvrebø å ta ut en aldrende dopdømt kappgjenger på skjønn, mens han ikke benytter den samme muligheten til å gi klarsignal til yngre, rene utøvere som Henrik Ingebrigtsen (25), Ezinne Okbaraebo (28) og Amalie Ieul (22).

De to første var Norges beste i siste OL, og har båret norsk friidrett siden. Henrik er eksempelet på at det nytter for en dopfri nordmann å utfordre den østafrikanske dominansen på mellomdistanse. Ezinne er til og med sentral i det flotte arbeidet for å få med enda flere innvandringsjenter i friidretten, mens Amalie fronter den ungdomsbølgen som nå feier over sporten, og som gir norsk friidrett sjansen til å bli forbundet med noe annet enn våre avarter av den store globale svindelen.

Alle disse tre kommer nok til Rio til slutt, men det hadde vært en sann reklame for nye, renere tider i norsk friidrett å ha gitt klarsignal nå. I stedet signaliserer disse ukloke idrettslederne at de ikke har skjønt konsekvensen av å fremme toppidrett som bryter med norske verdier.

For hvordan et Friidrettsforbund i tilsynelatende rask bedring klarer å innstille på et uttak som bare roter opp gammel grums, er knapt til å forstå. At en like nyoppusset Olympiatopp så drar med begge organisasjonene rett inn i trøbbel, er enda mer ubegripelig.

IKKE BRA NOK:  Ezinne Okparaebo (28) har frontet jentesatsingen til norsk friidrett. Hvis toppidretten skal følge sosiale verdier må også slikt bety noe for OL-uttaket. Slik tenker visst ikke Olympiatoppen likevel. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet .
IKKE BRA NOK: Ezinne Okparaebo (28) har frontet jentesatsingen til norsk friidrett. Hvis toppidretten skal følge sosiale verdier må også slikt bety noe for OL-uttaket. Slik tenker visst ikke Olympiatoppen likevel. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet . Vis mer

SELVSAGT burde et så sentralt idrettspolitisk uttak først vært klarert med styret i Norges Idrettsforbund. Idrettstinget sist sommer stemte fram en mer verdibasert ledelse enn noen gang, og sa kraftig nei til enhver form for trening i gråsone og bruk av dop. Sånt rimer ikke med det å ta ut en dopingdømt utøver på dårlig skjønn dagen etter at for eksempel Friidrettsforbundet selv sendte en pressemelding med full støtte til det internasjonale Friidrettsforbundets (IAAF) sin utestengelse av Russland.

Er det bare russerne dette gjelder? Fatter vi virkelig ikke at vi må gjøre vårt i en felles kamp for å beskytte de rene i idretten? Eller at det å holde dopingdømte unna en norsk OL-tropp, ikke har noen prinsipiell sammenheng med hvorvidt du tror vår helt var skyldig eller ikke?

Han er dømt i en enstemmig rett i idrettens høyeste domstol. Der var det ingen tvil om skyldspørsmålet. Dommen over Norges mann var knusende. Det vet resten av sportsverdenen og da er det vår fordømte plikt som en erklært antidoping-nasjon å ta konsekvensen.

Det betyr en OL-tropp uten dopingdømte nordmenn.

LES OGSÅ:

 Feigt av Norge å sende en dopingdømt til OL: http://www.dagbladet.no/2016/06/19/sport/doping/friidrett/olympiatoppen/erik_tysse/44560308/

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer