Ny påstand i England

Mens fotballen byr på dramaer i Qatar, har det vært stille fra Ole Gunnar Solskjær (49) i over et år. Men nå kan det skje noe, ifølge Manchester United-ekspert Andy Mitten.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PÅ VEI TILBAKE? Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB
PÅ VEI TILBAKE? Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Solskjær fikk sparken i United 21. november i fjor. Det siste året har han valgt å koble av og ikke være synlig i rampelyset.

Den anerkjente nettavisa The Athletic melder nå at nordmannen har brukt det siste året til å analysere de 168 kampene han var United-trener. Nå er han angivelig klar til å komme tilbake.

- Han ønsker å trene igjen. Han har brukt tida til å evaluere, analysere og studere vinnerlagene i de beste ligaene i Europa, rapporterer journalist Andy Mitten.

DRAMA I KULISSENE: Det har vært påstander om utroskap i den serbiske troppen . Vis mer

Han er kjent for å ha gode kilder på Old Trafford.

- Solskjær er fornøyd med mye av det han gjorde i Manchester United. Han vant 91 kamper, spilte 37 uavgjort og tapte 40. Seiersprosenten på 54 ville vært nok til å vinne titler i Norge med tidligere arbeidsgiver Molde, men ikke i England, heter det.

- Solskjær fyller 50 år i februar. Det er masse tid igjen til å gjøre mer. Han har ladet batteriene. Han har aldri sluttet å lære og føler at han er en bedre manager etter erfaringen med United. Han er fortsatt avhengig av fotball.

Mitten la ut sin egen Solskjær-artikkel på Twitter i går. Bare noen timer seinere ga han den en såkalt retweet. Dette for å holde saken varm så lenge som mulig.

Solskjær trente United fra 2018 til 2021. Det siste året har han vekslet mellom Cheshire i England og Kristiansund. På sistnevnte sted har han trent gutter 14-laget der sønnen har spilt.

Solskjær skal ha takket nei til både klubber og TV-jobber det siste året. Dette i motsetning til tidligere lagkamerat Gary Neville. I Qatar brøler han jevnt og trutt om det som skjer - som ekspert for beIN Sports. Han får greit med lommepenger av det Qatar-eide selskapet.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer