Ny påstand i Portugal

Storaviser hevder Qatar har meldt seg på i kampen om Cristiano Ronaldo (37).

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

UTE AV VM: Cristiano Ronaldo og Portugal. Foto: NTB
UTE AV VM: Cristiano Ronaldo og Portugal. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Saudi-Arabia, USA eller en klubb med brukbar størrelse i Europa: Det synes å være alternativene for en klubbløs Ronaldo.

Nå melder VM-vertsnasjonen Qatar seg på. Dette ifølge to storaviser i Portugal, A Bola og Record.

KNAKK SAMMEN: Cristiano Ronaldo var helt fra seg da Portugal røyk ut for Marokko i VM-kvartfinalen. Foto: NTB
KNAKK SAMMEN: Cristiano Ronaldo var helt fra seg da Portugal røyk ut for Marokko i VM-kvartfinalen. Foto: NTB Vis mer

Koblingen skyldes portugiseren Antero Henrique - som i dag er sportssjef i Qatar Stars League - den øverste ligaen i landet.

A Bola skriver:

- Qatar har en profesjonell serie med 12 klubber. Regjerende mester, Al-Saad, kan bli en av klubbene for CR7 hvis den portugisiske stjerna blir overbevist av Antero Henrique.

Barcelona-trener Xavi er blant profilene som har vært i Al-Saad.

Avisa understreker at Ronaldo fortsatt har et tilbud fra klubben Al-Nassr i Saudi-Arabia.

Den økonomiske pakka garanterer angivelig inntekter på 300 millioner euro - eller 3,1 milliarder kroner - fram til januar 2025.

- På den annen side vet A Bola at ingen av løsningene - Qatar eller Saudi-Arabia - er tilfredsstillende nå. Ronaldo er interessert i å spille på det høyeste nivået i en europeisk klubb.

RINGSIDE I QATAR: Journalist Francisco Sebe i avisa Jornal O Jogo. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE I QATAR: Journalist Francisco Sebe i avisa Jornal O Jogo. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Dagbladet har snakket med flere portugisiske reportere under VM. Journalist Francisco Sebe i avisa Jornal O Jogo er inne på det samme:

- Al-Nassr-tilbudet er veldig fristende. Men jeg vet ikke om Ronaldo vil spille i Saudi-Arabia, for å være ærlig. Jeg tipper han vil spille Champions League-fotball, sier Sebe i en av stadion-heksegrytene til Dagbladet.

LURT: Fansen ble elleville da Neymar dukket opp i Qatar. Men var det Neymar ..? Vis mer

Portugal tapte 1-0 for Marokko og røyk ut i VM-kvartfinalen. Ronaldo ble filmet da han og familien tok et privatfly fra Doha søndag. I går kveld la han ut en kryptisk melding på Instagram:

- Tre aspekter av realiteten. Smerte, usikkerhet og konstant arbeid, skrev han.

Ronaldo og Manchester United skilte lag under VM. Da Portugal røyk ut av VM, var han utrøstelig.

Hva blir det neste?

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer