BEKLAGER: Det internasjonale sykkelforbundet UCI får kritikk i en ny rapport. En uavhengig kommisjon slår fast at UCI beskyttet sykkelstjernen Lance Armstrong mens han var dopet sykkelkonge tidlig på 2000-tallet. Foto:  AFP PHOTO / ROGERIO BARBOSA
BEKLAGER: Det internasjonale sykkelforbundet UCI får kritikk i en ny rapport. En uavhengig kommisjon slår fast at UCI beskyttet sykkelstjernen Lance Armstrong mens han var dopet sykkelkonge tidlig på 2000-tallet. Foto: AFP PHOTO / ROGERIO BARBOSAVis mer

Ny rapport med knusende dom: - Jeg beklager dypt for alle tingene jeg har gjort

Hevder sykkeltopper hjalp Armstrong.

(Dagbladet): En 227 siders rapport lagt fram av Sykkelsportens uavhengige reformkommisjon (CIRC) feller en knusende dom over Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Rapporten hevder UCI og flere av sykkelsportens toppledere jobbet aktivt for å beskytte den tidligere doperen Lance Armstrong.

CIRC mener de to tidligere sykkelpresidentene Hein Verbruggen og Pat McQuaid, samt Armstrong, sto i bresjen for «å beskytte sykkelsportens omdømme», ifølge rapporten.

174 intervjuer CIRC ledes av Dick Marty og rapporten baserer seg på 174 intervjuer med sykkelryttere - deriblant Armstrong - og andre i sykkelmiljøet gjennom de siste 13 månedene.

Det hevdes at doping fortsatt er et stort problem i sporten og at nye dopingmetoder krever at deler av antidopingsystemet endrer seg for å få has på synderne.

Det vies likevel mye plass til Lance Armstrong og hans forhold til UCI i den 227 sider lange rapporten som ble offentlig mandag.

- Beklager Rapporten får også Armstrong til å komme med en beklagelse:

- Jeg er takknemlig for at CIRC søker etter sannheten og gir meg muligheten til å bidra i søket, sier Lance Armstrong.

- Jeg beklager dypt for alle tingene jeg har gjort. Uansett er det mitt håp om at sannhetene vil føre til en dopingfri framtid for sporten vi elsker. Jeg håper ryttere som har konkurrert og dopet seg står fram og hjelpe sporten, sier Armstrong.

Armstrong vant Tour de France sju ganger fra 1999 til 2005, men ble senere strippet for alle titlene etter at han sto fram og innrømmet systematisk dopingbruk i 2013.

Kritisk Kommisjonen har ikke funnet noen kobling mellom en donasjon på 960 000 kroner fra Armstrong til UCI og den tidligere sykkelrytterens mange negative dopingprøver. Men CIRC kommer med en fellende vurdering av UCIs innsats og påståtte beskyttelse av Armstrong.

- Det er mange eksempler på at UCIs lederskap forsvarte eller beskyttet Lance Armstrong og tok beslutninger som var gunstig for ham. Dette skjedde under omstendigheter hvor det var sterke mistanker om doping, står det i rapporten.

Rapporten skriver blant annet følgende:

• I 2005 tonet UCI bevisst ned en uavhengig etterforskning av Armstrong.

• UCI klarte ikke teste Armstrong tilstrekkelig og støttet ham likevel offentlig så sent som i 2012.

• UCI ba om - og mottok - donasjoner fra Armstrong. Noe som åpner for kritikk.

• Da Armstrong gjorde comeback i 2009, lot UCI ham delta i Tour Down Under i Australia til tross for at han ikke var testet på seks måneder, noe som er et krav.

Armstrong hadde blant annet i mai i fjor et sju timers møte med dopingetterforskere.

- Jeg har alltid sagt at jeg vil være helt tilgjengelig for en internasjonal kommisjon med oppgave å gjøre sporten vår frisk og bevege oss fremover etter mange generasjoner med doping, sa Armstrong da.

FÅR REFS: Pat McQuaid. Foto: AP Photo/Ng Han Guan,
FÅR REFS: Pat McQuaid. Foto: AP Photo/Ng Han Guan, Vis mer

Syklisten er utestengt på livstid fra all sportslig aktivitet. Han ble også fratatt alle sine sju Tour de France-titler da det amerikanske antidopingbyrået (USADA) i 2012 konkluderte med at den tidligere US Postal-rytteren hadde dopet seg, noe han senere har innrømmet at han gjorde.

• Les rapporten i sin helhet her.

FÅR REFS: Hein Verbruggen. Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty
FÅR REFS: Hein Verbruggen. Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty Vis mer