Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alpint:

Ny regel får Jansrud til å glise: - Kan være en stor fordel

Blir en utfordrer i storslalåm?

LETTERE Å SVINGE?: Kjetil Jansrud ser for seg en 2017/18-sesong der han kan gjøre det bedre i storslalåm etter innføring av nye regler. Her er alpinisten på Bislett Stadion i Oslo tidligere i mai. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
LETTERE Å SVINGE?: Kjetil Jansrud ser for seg en 2017/18-sesong der han kan gjøre det bedre i storslalåm etter innføring av nye regler. Her er alpinisten på Bislett Stadion i Oslo tidligere i mai. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjetil Jansrud (31) er blitt en av verdens aller beste i fartsdisiplinene utfor og Super-G.

Men nå kan han gjøre store framskritt også i storslalåm på grunn av nye regelendringer.

Forrige sesong ble det fem verdenscupseire i utfor og Super-G. Han endte også opp med VM-sølv i Super-G og en litt sur 4. plass i utfor fra St. Moritz i februar. Naturlig nok er Jansrud dermed også en het kandidat til å kjempe om medaljer i OL i Pyeongchang om under ett år.

Nå kan Jansrud også være en utfordrer til topplasseringer i storslalåm.

- Det passer teknikken min bedre og er en fordel for meg, sier Jansrud til Dagbladet.

FORDEL JANSRUD:  Kjetil Jansrud mener de nye reglene i storslalåm som gjør det lettere å svinger er en fordel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORDEL JANSRUD:  Kjetil Jansrud mener de nye reglene i storslalåm som gjør det lettere å svinger er en fordel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

I 2011 bestemte Det internasjonale skiforbundet (FIS) at det skulle brukes lengre storslalåmski og det skulle være vanskeligere å svinge. Dette for å senke farten og minske sjansen for skader.

Regelen fikk det til å ulme i miljøet. Utøverne selv var kritiske og flere hevdet den virket mot sin hensikt og førte til flere skader.

Nå endres reglene tilbake igjen.

Det blir nå enklere å svinge og skiene får en svingradius på 30 meter, i stedet for 35 meter.

- Det blir mer innsving på skiene. Overgang fra Super-G og utfor til storslalåm har vært stor, fordi utstyret har vært vanskelig å kjøre med. Nå blir den overgangen lettere. Jeg tror det er en stor fordel for meg, sier Jansrud.

Han utdyper.

- Når du svinger nå, svinger du på kortere radius. Det er rett og slett lettere å svinge mellom portene. Den gamle ordningen gjorde det mye vanskeligere. Du fikk flere spesialister i storslalåm, men du så også at det kanskje kom flere skader. Det ble ikke like bra som de hadde trodd, sier Jansrud.

- Hva betyr dette for dine sjanser?

- Jeg var bedre i storslalåm før endringen (i 2011). Og jeg tror jeg kan få en opptur igjen nå. Det passer min teknikk bedre. Nå er det enklere å få kjøre flere løp. Det åpner nye muligheter igjen, sier Jansrud.

- Hva betyr egentlig endringen?

- Det går egentlig raskere. Det er selvsagt avhengig av hvordan løypa er satt og med mange svinger vil du tape farten. Det vil helt sikkert bli mange diskusjoner den nye sesongen. Det er lettere å kjøre og det vil gå raskere. Da tipper jeg noen vil kompensere ved å sette mange svinger i løypa, sier Jansrud.