Nå blir langrennsstjernene stilt opp og målt før skirenn

Ny regel og spesiell testmetode kan føre til skiskosrevolusjon:
- Mange har gjort narr av oss

En ny testmetode blir innført til vinteren for å hindre at stakeutviklingen fortsetter. Men skistjernene kan stjele viktige centimeter med bruk av høyere skisko. - Det er mulig, sier Vegard Ulvang.

UTSTYRSENDRINGER: Marit Bjørgen og Therese Johaug kan ikke konkurrere med staver som er høyere enn 83 prosent av høyden deres når de har på sko. Men høyere sko kan gi lengre staver. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTSTYRSENDRINGER: Marit Bjørgen og Therese Johaug kan ikke konkurrere med staver som er høyere enn 83 prosent av høyden deres når de har på sko. Men høyere sko kan gi lengre staver. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Forrige måned vedtok det internasjonale skiforbundet (FIS) at det er forbudt å konkurrere med staver som er høyere enn 83 prosent av den aktuelle utøverens høyde i klassisk langrenn.

Nå kan Dagbladet fortelle at målingen vil skje med skisko på. Marit Bjørgen, Petter Northug og resten av langrennseliten vil bli stilt opp på en platting, hvor arrangøren vil måle både utøverens høyde og stavlengde til hvert renn.

Det bekrefter leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til Dagbladet. Målemetoden - med skisko på - åpner for nye regelspekulasjoner.

- Målingen vil bli gjort med skisko på, og staven vil bli målt på innfeste på stavens stropp, forteller Ulvang til Dagbladet.

- Det vil bli testet både før og etter start. Hvis de som blir testet før start har for lange staver, får de startnekt. De som blir målt etter løpet, risikerer å bli disket. Straffeutmålingen avhenger av hvor alvorlig tilfellet er.

- Som altså vil si hvor mange centimetere for mye det er snakk om det?

KJEMPER FOR KLASSISK LANGRENN: Vegard Ulvang håper FIS' tiltak vil bevare diagonalgangen i klassisk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KJEMPER FOR KLASSISK LANGRENN: Vegard Ulvang håper FIS' tiltak vil bevare diagonalgangen i klassisk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det stemmer, ja. Det vil også ha noe å si hvor viktig rennet er. På toppnivå blir detaljene viktigere enn i renn på ungdomsnivå.

- Hvor mange utøvere vil bli målt og testet etter hvert renn?

- I starten vil det nok bli mye testing og trolig mindre etter hvert. Det blir som med dopingkontroller, altså at det blir tilfeldige stikkprøver.

Ulvang utelukker ikke skorevolusjon

Før vedtaket ble gjort, testet en rekke løpere fra ulike nasjoner å gå klassisk med skøytestaver, som er mye lengre enn klassiskstaver. Den utviklingen ønsker ikke FIS, som vil bevare diagonalgangen i klassisk langrenn.

Men all den tid målingen av høyde opp mot stavlengde vil gjøres med skiskoene på - like før eller like etter løp - kan langrennsstjernene velge høyere skisko og dermed få lov til å konkurrere med lengre staver.

- Kan det bli den neste utviklingen?

- Det er tenkbart. Det kan tenkes at noen vil gå til produsenten for å forsøke å få høyere sko og dermed høyere staver, men jeg tviler på at det vil lønne seg. Det vil nok være en stor ulempe å gå med så mye høyere sko. Men det er mulig at noen vil prøve seg. Det er heller ikke ulovlig. Regelverket sier ingenting om hvor høye sko man kan ha, som dermed vil gjøre at man blir målt høyere, forteller Ulvang.

- Det er en fordel å stake med høyere staver i motbakker. Men det må mange centimeter til for at det skal være snakk om en merkbar forskjell, så jeg tviler på at høyere sko er løsningen for å få til det.

Norges langrenssjef Vidar Løfshus er noe skeptisk til tankegangen om å gå med høyere sko for å bruke lengre staver.

- Tja, det skal være en viss komfort også, samtidig som det ikke skal gå utover teknikken, sier Løfshus til Dagbladet.

- Mange har gjort narr

FIS har fått mye kritikk for å bremse stakeutviklingen. Ulvang forteller:

- Mange har gjort narr av soneforslaget og sammenlignet det med lignende tiltak på 1980-tallet. Kommentarene har gått på at det er galt å stoppe utviklingen og at dette er å skru tiden tilbake. Ja, det stemmer, men det gjøres for å stoppe en utvikling som flertallet i dag mener ikke har en fremtid, forteller Ulvang.

Han fortsetter:

- Tiltaket er innført for å bevare diagonalgangen i klassisk. Vi vil ikke at utøverne skal gå uten festesmøring. Å ha staking som en egen stilart, er uaktuelt. Hvis man skal gå uten festesmøring, er fristil stilarten.

- I OL i Pyeongchang om to år er det forholdsvis lette løyper. Der tror mange at flere av klassiskløypene vil gå uten festesmøring. Det ønsker ikke vi. Derfor er stavreglene et tiltak nå, mens stakefrie soner altså testes ut på juniornivå, forteller langrennslegenden fra Kirkenes.

Gjør ikke som Kasper

Ulvang gjør ikke som FIS-president og kollega Gian Franco Kasper, som forhåndsdømte Therese Johaug i et intervju med Dagbladet forrige uke.

- Det er viktig å ha respekt for dømmende myndighet også i idretten. Vi som er skipolitikere skal ikke mene noe om saker som er under behandling, sier Ulvang.

Martin Johnsrud Sundby tror diagonalgangen kommer til å leve videre i langrennssporten.

- Jeg tenker at det er et ærlig forsøk på å bremse en utvikling mange synes er dramatisk for langrennsporten. Selv har jeg nok ikke svartmalt situasjonen med tanke på diagonalgangen, og jeg tror uansett at den kommer til å forbli, men andre er mer skeptiske.

- Det største problemet er nok nedover i årsklassene og jeg støtter fullt ut tiltak som vil bidra til at barn og unge også må gå diagonal. Jeg ønsker fortsatt å videreutvikle idretten, men det kan gjøres på mange måter, mener Sundby.