Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny rekord for Aksel

- Det ser bra ut, sier landslagstreneren.

O2-SNAPPER: Aksel Lund Svindal har levert bedre testresultater enn noensinne når det kommer til oksygenopptak. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
O2-SNAPPER: Aksel Lund Svindal har levert bedre testresultater enn noensinne når det kommer til oksygenopptak. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): På terskelen til VM-sesongen setter Aksel Lund Svindal (29) nye fysiske rekorder. Opptaket av oksygen har aldri vært bedre.

- Aksel er veldig motivert for å komme i gang med sesongen, sier Håvard Tjørhom, landslagstrener for alpinistene.

- Han har vært skadefri i sommer, og den fysiske formen er god. Blant annet har han satt personlig rekord i forhold til oksygenopptak. Han har også jobbet spesielt med bukmuskulaturen i samarbeid med Olympiatoppen.

- Hva er oksygenopptaket i tall?

- Det er ikke noe vi vanligvis går ut med. Men det ser bra ut.

Forsvarer gullet Mandag 4. februar - om nøyaktig 157 dager - starter VM i Schladming i Østerrike. Aksel skal forsvare gullet i superkombinasjonen fra Garmisch-Partenkirchen i 2011.

- Hva betyr god form på barmarkstreninga?

- Det innebærer at han har stor motor inn i sesongen. Et godt grunnlag fra sommeren gjør deg bedre rustet til å holde ut en lang vinter, påpeker Tjørhom.

Verken Aksel eller Norges nest beste alpinist, Kjetil Jansrud (27), skal trene på snø før i midten av september. Da går turen til Chile og Argentina.

Verdenscupen starter i Sölden i Østerrike den siste helga i oktober.

- Målet er at vi skal ha medaljekandidater. Men det er også viktig å gjøre det bra i verdenscupen i forkant. Sesongen må ikke stå og falle på enkeltstående renn, understreker Tjørhom.

Nøye filmet Forberedelsene til VM er allerede godt i gang. Utforløypa i Schladming er nøye filmet og fotografert.

- Løypa blir stukket ganske likt hvert år. Det er viktig å kartlegge linjevalgene. Aksel vant utforfinalen i Schladming forrige sesong, så dette lover godt.

Nordmannen var alt i alt fornøyd med prestasjonene sist vinter.

- Tredjeplass i verdenscupen sammenlagt er bra. Han vant totalcupen i Super G. Den største bekymringen går på at det ble litt mange renn der han endte opp som nummer 5, 10 eller 15, påpeker Tjørhom.

Ryggtrøbbel Derfor er sesongen lagt opp litt annerledes, med blant annet mindre reising i oppkjøringa.

- Vi vil også ha med lege hyppigere, som kan plukke opp eventuelle signaler, sier landslagssjefen.

For Jansrud ser situasjonen ikke like lys ut:

- Det går litt tregere. Ryggen har skapt problemer. Han kom ikke skikkelig i gang å trene før i midten av juli, sier Tjørhom.

VM varer i 14 dager — fra 4. til 17. februar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media