Foto: Nadia Panteleeva
Foto: Nadia PanteleevaVis mer

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

Ny remis etter sjakksjokket: - Må finne en forbedring et eller annet sted

Det ble en ny kort remis mellom Carlsen og Caruana, og en skuffet Carlsen innrømmer at han må forbedre seg framover.

LONDON/OSLO (Dagbladet): Det fjerde partiet i sjakk-VM mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana endte i nok en remis etter bare 34 trekk.

Dermed er stillingen 2-2 når en tredjedel av VM er unnagjort.

Det var en ubalanse i bondestillingen, men det var likevel aldri nok for at Carlsen kunne gripe et solid nok overtak for å kunne male i stykker Caruanas posisjon.

Etter partiet møtte NRK en skuffet Magnus Carlsen som virket litt fortumlet over dagens resultat.

- Det var litt skuffende. Trodde kanskje jeg sto bedre etter åpningen. Så fant jeg ingen plan. Så endte vi bare opp med et sluttspill som var veldig unøyaktig, sier Carlsen til NRK etter partiet.

- Jeg må åpenbart finne en forbedring et eller annet sted for det ble veldig jevnt og veldig flatt. Jeg hadde i alle fall ikke håpet at det skulle bli slik. Det endte opp med å bli ingenting, så det var ikke ideelt, fortsatte Carlsen.

Dagens store tema ble derfor ikke partiet sjakk som ble spilt, men i stedet det som skjedde i sjakkmiljøet rundt Caruana denne morgenen.

- Absolutt sjokkerende

Oppladningen til det fjerde partiet ble svært spesiell for VM-utfordrer Caruana.

I forkant av partiet ble det publisert en video som avslørte deler av italiensk-amerikanerens VM-forberedelser.

Ekspertene reagerte med vantro.

- Det er en sjokkerende feil. Absolutt sjokkerende. Virkelig uforsiktig, sa stormester og FIDE-kommentator Daniel King til Dagbladet.

- Selv om informasjonen er ganske generell, så kan det hjelpe Carlsen å vite om noen temaer som Caruana har studert. Det kan gi noen bekreftelser, selv om det ikke er noen overraskelser, sa King.

Virket uberørt

Ekspertene var spente på om glippen kom til å påvirke Caruana ved bordet, men VM-utfordreren virket uberørt.

Det hersket også usikkerhet om Caruana visste om glippen.

Italiensk-amerikaneren brukte en åpning som han hadde gjort tidligere i år, men Carlsen virket noe overrasket, noe som igjen overrasket ekspertene.

- Dette er sjokkerende. Enten har det vært en ufattelig glipp i Magnus sin forberedelse, eller så har de to ulike planer som de mener er like gode, sa Carlsen-venn og stormester Jon Ludvig Hammer i VGs sjakkstudio.

Forsøkte og forsøkte

Det tok ikke lang tid før det så ut som det var duket for VMs fjerde strake remis.

Da det nærmet seg 30 trekk - tidspunktet for spillerne kan enes om remis - hadde Caruana låst deler av brettet, men Carlsen forsøkte å jobbe på videre.

- Det skal bli vanskelig for hvit å gjør framskritt. Men det har aldri stoppet Carlsen fra å forsøke å skvise vann ut av en stein tidligere. Jeg tviler sterkt på at det vil fungere mot Caruana, sa stormester Susan Polgar.

Bare få trekk seinere var også partiet ferdig og spillerne ble enig om remis.