NYE BASKETAK: Cancellara, Sagan og Vanmarcke fylte de tre første plassene i Flandern rundt. Slik kan det også bli i søndagens Paris-Roubaix. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
NYE BASKETAK: Cancellara, Sagan og Vanmarcke fylte de tre første plassene i Flandern rundt. Slik kan det også bli i søndagens Paris-Roubaix. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Ny runde Cancellara mot Sagan i Paris-Roubaix

Kan slovaken spolere avskjedsturneen til «Spartacus»?.

(procycling.no): Den 114. utgaven av Paris-Roubaix kan bli en kamp mellom generasjonene idet toppfavorittene Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) og Peter Sagan (Tinkoff) barker sammen etter startskuddet i Compiègne søndag morgen. Men sett bort i fra duellen mellom den abdiserende klassikerkongen og den unge verdensmesteren, ligger det an til et åpent, uforutsigbart og potensielt regntungt ritt, med både Alexander Kristoff (Katusha) og Tom Boonens Etixx-QuickStep innstilt på å rette opp inntrykket før teppet faller for de flamske klassikerne. 

De belgiske rytterne generelt har også sitt å bevise. De ellers så seiersvante Flandriens nærmer seg kanskje noe som ligner en eksistensiell krise, etter at en ny ydmykende rekord ble satt sist søndag. Flandern rundt fikk sin fjerde utenlandske vinner på rad. Den aldrende Boonen er deres siste vinner i Roubaix (2012), og med Greg Van Avermaet skadet og Tiesj Benoot hardt kvestet, faller mye av forventningene på Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), som ofte er et offer av sin egen lunefulle skjebne.

Det var en aura av nederlag rundt lagbussen til Etixx-QuickStep på markedsplassen i Oudenaarde sist søndag. I Flandern rundt hadde det belgiske stjernemannskapet for n´te gang denne sesongen ikke maktet å infiltrere det avgjørende bruddet, og endte opp med en 8.plass til Zdenek Stybar, samt tre andre ryttere topp femten. Med ordene «ikke gode nok» var teamsjef Patrick Lefevere utvetydig i sin forbitrelse, men sportsdirektør Wilfried Peeters var likevel optimistisk på at trenden kunne snu i Roubaix.

- Det er lettere i et ritt som Roubaix å utnytte bredden vår. I Flandern handler alt om kunnskap til løypa. Roubaix er et helt annet ritt. Vi vil ha mange i finalen, sa Peeters. 

Med navn som Stybar, Boonen, Niki Terpstra, Stjin Vandenbergh og Paris-Tours-vinner Matteo Trentin er bredden i Etixx-QuickStep makeløs på papiret. Kanskje får Tony Martin en mer prominent rolle senere i rittet etter en sterk oppvisning i Flandern. Men lagets evne til skape en seier ut i fra et numerisk overtak - som gjort med Stijn Devolder (i Flandern) og Terpstra (i Roubaix) - virker å ha forsvunnet parallelt med Boonens fallende styrke de to siste sesongene. 

Boonens evige rival Fabian Cancellara er beviselig i mye sterke form. Trek-Segafredo har også et bunnsolid mannskap tuftet på mangeårig rutine og talentfulle unggutter. Men hos Trek handler nok alt om én mann når den tredobbelte vinneren gjør sitt aller siste Roubaix. «Spartacus» var kanskje den sterkeste i Flandern rundt, og selv om han satt merkelig passiv da det avgjørende bruddet gikk etter Taaienberg, er det lite som indikerer at 35-åringen ikke skal involverer seg i seierskampen. 

SISTE ROUBAIX: Cancellara var en av de raskeste opp Oude Kwaremont og Paterberg sist søndag, men klarte ikke å hente inn Peter Sagan. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
SISTE ROUBAIX: Cancellara var en av de raskeste opp Oude Kwaremont og Paterberg sist søndag, men klarte ikke å hente inn Peter Sagan. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Og hva med ustoppelige Sagan? Selv om han bare kan vise til en topp ti plassering i Roubaix, er sjansene gode for at vi blir vitne til en Ronde-Roubaix dobbel kommende søndag. Den slovakiske verdensmesteren har vært et visuelt refreng i front gjennom hele vårsesongen, og etter to overbevisende triumfer i Gent-Wevelgem og Flandern rundt, virker det som han har timet formen ganske perfekt. I Flandern viste han dessuten hvordan rå stryke og aggressiv kjøring kan være verdige substitutter for manglende lagstøtte og taktisk finesse.

Alexander Kristoff bekreftet i både Flandern rundt og Scheldeprijs denne uken at han ikke befinner seg i samme, gode steam som i fjor. Men den hurtige og seige Katusha-rytteren må regnes blant favorittene, dersom han overlever i frontgruppa frem til velodromen. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) har «Helvete i Nord» som den store drømmen og formen er prikket inn til denne helgen. Eddys tidligere lagkamerater i Team Sky har to vinnerkaditater i Ian Stannard (3 i E3) og Luke Rowe (5 i Flandern).  

Lotto Soudal har både Jürgen Roelandts og Tiesj Benoot i god form. Sistnevnte krasjet dog i Flandern og skadet skulderen. De er ikke store favoritter, men kanskje er de smarte og heldige nok til å antesipere de største, slik som Vansummeren (2011), O'Grady (2007) eller Demol (1988). 

Men Belgias hovedmann må være Sep Vanmarcke, som har har god historikk i Roubaix, med 11., 4. og 2.plass fra sine tre siste deltakelser. Han ble 3.mann i Flandern nylig og er en av få ryttere som ser mer komfortabel ut på brostein enn asfalt. Det kan man også si om Lars Boom (Astana), når steinene er våte og glatte, slik noen værvarsel predikterer. Cyclocross-ryttere som Boom og Stybar vil finne seg godt til rette i de vanskelig forholdene. 

Ruten
52,8 km brostein fordelt på 27 sektorer skal forseres i søndagens 257,5 kilometer lange ritt fra Compiègne til velodromen i Roubaix. Nervene vil bygge seg opp gradvis inn mot den første som kommer etter 100 kilometer ved Troisvilles. Med sine 2200 meter er dette et av de mer kuperte strekkene. På toppen svinger rytterne til venstre og nedover. Det er dette partiet arrangøren vurderer sikkerheten til etter flere dager med mye nedbør. 

Kort tid etter bærer det mot Quiévy og Saint-Python, som noen vil kjenne fra fjorårets Tour de France-etappe. Den eneste nye sektoren på årets parcours kommer noen få kilometer senere. Etter 127 km, mellom Capelle og Ruesnes, krysses det kuperte partiet Hameau du Buat som er tilbake etter tre års fravær.  

De strategiske punktene i løypa er imidlertid som før. Etter 162 kilometer vil rittet virkelig komme til live når femstjerners sektorer Trouée d´Arenberg (2400 meter) forseres ved Wallers. Inngangen til sektoren er rask og posisjonskampen like feberaktig som en massespurt. De som faller av her eller opplever problemer inne i skogen under de nakne bjørketrærne, har en tendens til å stoppe i langesonen som kommer like etter.  

Basert de siste års hendelsesforløp får vi nok også interessant aktivitet på de horrible steinene ved Orchies etter omtrent 195 kilometer. Etixx-QuickStep har for vane å sende ut en av sine rambukker på dette tidspunktet. 15 kilometer senere kommer en av de lengste, Mons-en-Pévèle, det tre kilometer lange strekket som ofte er det siste nåløyet inn i finalen.

Favorittene som har overlevd så langt vil normalt sett gjøre opp seg imellom på Carrefour de l´Arbre, et tøft og 2100 meter langt parti som kommer bare 17 kilometer før velodromen. Men hvis det våte værvarselet for søndag slår til, kan vi ikke stole på noe manus. Da er det kun Darwins regelbok som gjelder.  

I Paris-Roubaix har det ikke regnet skikkelig siden 2002, da Johan Museeuw vant etter et imponerende angrep 40 kilometer fra Roubaix. Et godt bilde av denne utgaven fikk vi i Tour de France for to år siden da Lars Boom vant den regntunge brosteinsetappen til Wallers. Den dagen ble to sektorer strøket fra etappen og det snakkes om å gjøre det samme før søndagens ritt, dersom forholdene blir for gjørmete på enkelte steder.

Vinden vil kanskje være like så avgjørende. De siste dagene har det blåst medvind fra sør og trenden skal fortsette gjennom helgen. Dette er gunstige vindforhold for rytterne som vil angripe tidlig.

Kart av 2016-utgaven
Kart av 2016-utgaven Vis mer